1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

  Blijf op de hoogte!

  Ontvang nieuws speciaal voor jou!

  BabyOpvoedenDe peuterpuberteit hoe ga je om met de nee fase

  De peuterpuberteit: hoe ga je om met de ‘nee’ fase?

  ZP® - Magazine

  , 23 januari 2020 19:43Laatste update op: 27 oktober 2021 02:16

  Ben je net uit de ingewikkelde babyfase, en dan ligt de peuterpuberteit alweer op de loer! Deze fase begint wanneer je kindje tussen de anderhalf en twee jaar oud is, en gaat door tot hij vier jaar is. Een flinke tijd dus! Deze fase wordt gekenmerkt doordat je kindje werkelijk overal ‘nee’ op zegt. Dit is gelukkig niet voor altijd. Er zijn een aantal dingen die je zou moeten weten over de peuterpuberteit, en je leest er hier meer over.

  Wat is de peuterpuberteit precies?

  De ‘nee’ fase of de peuterpuberteit wordt gekenmerkt door je peutertje die overal nee op zegt en ontdekt dat hij helemaal zijn eigen persoon is met zijn eigen willetje. Het ontdekken dat hij zijn eigen, onafhankelijke persoon is, is voor hem helemaal nieuw. En hij laat het graag horen dat hij dit heeft ontdekt! Het is nu helemaal doorgedrongen dat hij een eigen mening heeft en zelf kan beslissen. Hier horen ook driftbuien en eigenwijsheid bij, wat soms niet altijd even gemakkelijk is om mee om te gaan als ouders.

  Driftbuien bij peuters komen meestal voor als hij iets niet mag of kan. Hij wil zó graag alles zelf kunnen doen en zelfstandig zijn, dat het hem frustreert wanneer het niet lukt of mag van jou. Dit beperkte gevoel kan hem boos en driftig maken, waarbij hij kan gaan krijsen en stampvoeten.

  Tips om de peuterpuberteit door te komen

  Hier volgen de ultieme tips om de peuterpuberteit door te komen met je kindje.

  Alternatieven bieden

  Je kunt met driftbuien omgaan door je peuter altijd alternatieven te bieden voor iets wat hij nog niet kan of mag. Het maakt het namelijk alleen maar erger voor je kindje om constant alleen maar te horen dat dingen niet mogen of kunnen, terwijl dat in zijn hoofd natuurlijk het tegenovergestelde is. Door een alternatief te geven heeft hij toch het gevoel dat hij wat bereikt heeft, wat goed is voor zijn zelfvertrouwen.

  Grenzen aanduiden: nee is nee

  Als iets écht te gevaarlijk voor je kindje is, en je kunt geen alternatief bieden, blijf dan bij je ‘nee’ om zo grenzen voor je kind aan te geven. Het is sowieso goed voor een kind om grenzen te hebben, dus gebeurt dit af en toe, dan is dit alleen maar goed. Leg je kindje ook altijd op een rustige en volwassen toon uit waarom iets écht niet kan of mag.

  Zelf laten doen

  Voor je peuter is het in deze fase van uiterst belang álles zelf te doen! Natuurlijk kan dat niet altijd, maar waar het even kan, laat je kind zelf dingen uitvogelen en participeren. Maak het jezelf wat dit betreft makkelijker en vermijd een strijd met je kindje door bijvoorbeeld schoenen zonder veters te kopen, dan raakt hij ook niet gefrustreerd als het aantrekken nog niet lukt.

  Blijf positief tegenover je peuter

  Niet alles zal hem altijd maar gelijk lukken, maar doet je peuter iets goed of lukt iets gelijk? Geef hem dan gerust complimentjes om zijn prestatie of laat hem weten dat je tevreden bent met zijn gedrag. Lukt het je kindje gelijk om zelf zijn jas aan te doen? Complimentje! Of doet je peuter iets heel liefs of aardigs voor een ander kindje? Benadruk dit dan ook op een positieve manier!

  Laat je peuter participeren

  Je kindje verantwoordelijkheden geven en hem laten participeren is zo wat het fijnste wat je voor hem kunt doen in de peuterpuberteit. Als je kindje het maar al het leuk vind om mee te helpen het huis ‘’op te ruimen’’ en mee te helpen de was te doen, geef je peuter dan kleine taakjes waardoor hij zich nuttig en verantwoordelijk voelt in het huishouden en in het dagelijks leven.

  Genoeg slaap

  De peuterpuberteit in combinatie met te weinig slaap staat voor een peuter waarschijnlijk garant aan een driftbui aan het einde van de dag. Al die indrukken en activiteiten overdag met te weinig slaap kan voor een peuter veel te veel worden.

  Meer over dit onderwerp:

  • Peuter: een nieuwe fase in het leven van je kind

  Plaats een reactie

  (0)
  user-image
   • Feed

   • Mijn week

   • Cursussen

   • Community

   • Dashboard