1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  category-image

  Opvoeden

  Opvoeden: het is voor veel ouders één groot vraagstuk. Want op welke manier doe je het nou goed, en bestaat er wel zoiets als de perfecte opvoeding?

  Terug

  Opvoeden

  Geschreven door: ZP® - Magazine
  ZP® - MagazineGeschreven door: ZP® - Magazine
  Een kind opvoeden is niet niks. Want wat een hoop uitdagingen zijn het waar je voor komt te staan! Wat als je kindje bijvoorbeeld niet wilt eten? Of wat wanneer je kindje te maken krijgt met de zogenaamde peuterpuberteit? Er is geen perfecte manier van opvoeden, iedereen doet het anders met zijn eigen waarden en op zijn eigen manier. Gelukkig zijn er wel altijd wat richtlijnen, tips en adviezen die je kunt volgen om je kindje zo goed mogelijk te begeleiden in zijn ontwikkeling. Interessante artikelen met betrekking tot de opvoeding vind je hier!

  Wanneer begint het opvoeden?

  Het proces van opvoeden begint eigenlijk al tijdens de zwangerschap. Jij en je partner maken dan al bepaalde keuzes. Slaapt de baby de eerste tijd bij jullie op de kamer? Of slaapt hij gelijk in zijn eigen bedje? Ga je borstvoeding geven of flesvoeding? Ook bespreek je dan vaak al welke waarden en normen jullie willen meegeven. Het is belangrijk om hierbij op één lijn te zitten als jullie baby eenmaal geboren is.

  Zindelijkheidstraining

  De ideale leeftijd om te beginnen met zindelijkheidstraining is tussen de 18 en 20 maanden. Hiervóór wordt aangenomen dat je kindje nog niet genoeg controle heeft over zijn sluitspieren om zijn plas en poep op te kunnen houden. Ook zouden kindjes jonger dan 18 maanden nog geen verband kunnen begrijpen tussen de aandrang om naar het toilet te gaan en ook echt te plassen en poepen. Tussen de 18 en 20 maanden is je kindje erg leergierig en vaak zitten ze nog niet in de ‘nee’ fase.

  Peuterpuberteit

  Ben je net uit de ingewikkelde babyfase, en dan ligt de peuterpuberteit alweer op de loer! Deze fase begint wanneer je kindje tussen de anderhalf en twee jaar oud is, en gaat door tot hij vier jaar is. Een flinke tijd dus! Deze fase wordt gekenmerkt doordat je kindje werkelijk overal ‘nee’ op zegt. Gelukkig zijn er veel dingen die je zelf kunt doen om deze fase door te komen.

  Slapen

  Gemiddeld slapen pasgeboren baby’s 18 uur per dag. Dit lijkt veel, maar een pasgeboren baby slaapt vaak niet meer dan 4 uur aan één stuk. Dit heeft zo zijn gevolgen voor jouw nachtrust. Wanneer je baby vijf of zes weken oud is, ontwikkelt hij zijn slaapgewoontes. Het is belangrijk om dan met een aantal dingen rekening te houden, zodat je kindje een goed slaapritme ontwikkelt.

  Spelen

  In het eerste jaar van zijn of haar leven, ontwikkelt jouw baby zich razendsnel. Hij leert daarbij heel wat vaardigheden zoals omrollen, zitten, kruipen, communiceren, staan en lopen. Om deze vaardigheden te kunnen leren is spelen erg belangrijk. Hoewel je baby nog niet met een poppenhuis of blokkendoos kan spelen, zijn er genoeg dingen die je samen met je kindje kunt doen.

  Verwennen

  Kun je bij een kleine baby al spreken van verwennen? Nee, een baby is nog volledig afhankelijk van de zorg van anderen en kan nog niets zelf en kan dus nog niet verwend worden. Je kunt echter geen overbodige aandacht aan een baby geven. Het enige wat voor een baby van belang is, is dat hij/zij krijgt wat hij/zij nodig heeft.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard