1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Zelluf doen! Verklaringen en tips voor deze fase met je peuter

  Gepubliceerd op: 6-7-2023Bewerkt op: 10-23-2023
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 6-7-2023Bewerkt op: 10-23-2023
  Geschreven door: ZP® - Magazine
  Peuters staan bekend om hun vastberadenheid en de drang om alles 'zelluf' te willen doen. Het is een belangrijke fase in hun ontwikkeling waarin ze hun eigen autonomie ontdekken en hun grenzen verkennen. Als ouders kan het soms frustrerend zijn om te zien hoe langzaam de dagelijkse activiteiten verlopen wanneer je peuter alles zelf wil doen. Toch is het belangrijk om deze fase te ondersteunen en te begrijpen waarom je peuter alles zelf wil doen en wat de voordelen ervan zijn.

  De fase van het 'zelluf doen!'

  Peuters tussen de leeftijd van 2 en 4 jaar bevinden zich in een belangrijke ontwikkelingsfase waarin ze ontdekken dat ze een eigen persoon zijn met eigen wensen en behoeften. Deze ontdekking gaat vaak gepaard met de sterke wil om alles zelf te willen doen. Van het aantrekken van hun schoenen tot het smeren van hun boterham, peuters willen graag zelf de touwtjes in handen hebben. Dit gedrag kan soms tot uitdagingen leiden, maar het is belangrijk om te begrijpen waarom peuters alles zelf willen doen.

  Waarom wil je peuter alles zelf doen?

  Er zijn verschillende redenen waarom peuters alles zelf willen doen, en ze zijn allemaal even belangrijk:

  • Onafhankelijkheid: Het willen doen van dingen zonder hulp geeft peuters een gevoel van onafhankelijkheid en controle. Ze willen graag laten zien dat ze groot genoeg zijn om zelfstandig te handelen. Dit is de fase waarin ze doorkrijgen dat ze een eigen individu zijn en zelf beslissingen kunnen nemen. Dat ontdekken ze maar al te graag door grenzen op te zoeken en te kijken hoeveel ze zelf kunnen doen zonder jouw hulp.
  • Zelfvertrouwen: Door dingen zelf te doen en succesvol te zijn, bouwen peuters zelfvertrouwen op. Elke kleine taak die ze zelf kunnen volbrengen, versterkt hun gevoel van competentie.
  • Exploratie: Peuters zijn van nature nieuwsgierig en willen de wereld om hen heen verkennen. Door dingen zelf te doen, kunnen ze hun omgeving actief verkennen en nieuwe vaardigheden ontwikkelen.
  • Imitatie: Peuters zijn constant bezig met het observeren en imiteren van volwassenen. Ze willen graag de vaardigheden en handelingen van de mensen om hen heen nabootsen.

  Het belang van de zelfstandigheid van je peuter

  Hoewel het soms verleidelijk kan zijn om je peuter te helpen bij elke taak, is het van groot belang om je peuter de ruimte te geven om dingen zelf te doen. Hier zijn enkele redenen waarom het belangrijk is om je peuter zelf dingen te laten doen:

  • Ontwikkeling van motorische vaardigheden: Door zelfstandig taken uit te voeren, oefent je peuter zijn of haar fijne en grove motorische vaardigheden. Het vasthouden van een lepel, het knopen van een jas en het bouwen van een toren dragen allemaal bij aan de ontwikkeling van de motoriek.
  • Zelfredzaamheid: Het zelf laten doen stimuleert de zelfredzaamheid van je peuter. Ze leren problemen oplossen, beslissingen nemen en verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen handelingen.
  • Zelfvertrouwen en eigenwaarde: Wanneer peuters taken succesvol volbrengen, groeit hun zelfvertrouwen en eigenwaarde. Ze voelen zich competent en trots op zichzelf, wat een positieve invloed heeft op hun algehele welzijn.
  • Zelfstandig denken: Het zelfstandig uitvoeren van taken moedigt peuters aan om zelfstandig na te denken en oplossingen te vinden. Ze leren omgaan met uitdagingen en ontwikkelen creativiteit en probleemoplossende vaardigheden.

  De fase van alles zelf willen doen is dus een belangrijke periode in de ontwikkeling van peuters. Hoewel het soms uitdagend kan zijn voor ouders, is het van groot belang om deze fase te ondersteunen en te begrijpen waarom peuters alles zelf willen doen. Het stimuleren van zelfstandigheid en het laten doen van taken draagt bij aan de ontwikkeling van motorische vaardigheden, zelfredzaamheid, zelfvertrouwen en zelfstandig denken bij peuters. Het is essentieel om peuters de ruimte te geven om hun eigen autonomie te ontdekken en te groeien.

  Tips in deze fase met je peuter

  • Bied je peuter keuzes aan om een gevoel van controle te geven, maar wel binnen jouw grenzen. Je kind hoeft bijvoorbeeld niet te beslissen of hij vandaag zomer- of winterkleding aantrek, maar je kunt wel vragen: "Wil je het rode shirt of het blauwe shirt dragen vandaag?"
  • Zorg voor een veilige omgeving waarin je peuter zelfstandig kan experimenteren en verkennen. Zorg bijvoorbeeld in de keuken voor speciaal keukengerei voor kinderen om hem mee te laten helpen.
  • Bied ondersteuning en moedig aan, want je peuter zal zich wellicht behoorlijk frusteren als iets niet lukt.
  • Geef je peuter voldoende tijd om taken uit te voeren, aangezien het tempo vaak langzamer is dan dat van volwassenen.
  • Zorg voor realistische verwachtingen en wees geduldig. Het proces van zelfstandigheid ontwikkelen kost tijd en oefening.

  Deel jouw ervaringen en vind steun in onze communities

  We geloven in de kracht van gemeenschap en het delen van ervaringen. Hier moedigen we je aan om je eigen ervaringen en tips te delen en deel te nemen aan onze actieve community van zwangere vrouwen en ouders. Samen kunnen jullie elkaar ondersteunen en vragen beantwoorden met betrekking tot de opvoeding.

  • group-image

   Opvoeden

   18 leden

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard