1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Reden voor driftbuien bij je peuter en tips om ermee om te gaan

    Gepubliceerd op: 5-23-2020Bewerkt op: 1-18-2022
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 5-23-2020Bewerkt op: 1-18-2022
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Als je een peuter hebt, dan weet je maar al te goed dat er af en toe driftbuien om de hoek komen kijken. Soms kan dat het bloed onder je nagels vandaan halen, maar het goede nieuws is dat dit een normaal deel is van de ontwikkeling van je kind! Wat betekent het wanneer je peuter een driftbui heeft? En hoe kun je hiermee omgaan?

    Waarom krijgt je peuter een driftbui?

    Een driftbui is uiting van erge boosheid van je peuter. Zijn gedrag gaat daarbij tot aan het extreem harde schreeuwen of huilen, stampen, maar ook bijten, slaan, krabben of het kapot slaan van spullen kunnen bij een driftbui horen. Dit kan ervoor zorgen dat sommige kindjes door de boosheid hun adem inhouden, waardoor sommigen blauw aanlopen of flauwvallen. Meestal komen driftbuien voor tussen de 2 en 3 jaar, en nemen langzaam weer af vanaf het derde jaar.

    Emotionele ontwikkeling

    Een driftbui bij je peuter is gelukkig niets raars, het hoort bij zijn emotionele ontwikkeling. Zo zijn peuters en kleuters steeds bezig met het opzoeken van hun grenzen, het uitzoeken van hun eigen willetje en het ontdekken van hun wereld. Zo willen ze dus ook steeds meer zelf gaan doen, en als dat niet lukt, dan kunnen ze gefrustreerd raken, wat zich uit in een driftbui. Dit gaat vaak gepaard met de periode van de peuterpuberteit.

    Emoties verwerken

    De hersenen van je kindje zijn nog niet genoeg ontwikkeld om grote emoties die uit teleurstellingen voortkomen te verwerken. Het kan hem dus erg frustreren wanneer iets niet lukt. Hij kan dit vaak niet in woorden uitleggen, waarom hij boos wordt en een driftbui krijgt.

    Het ene kindje krijgt vaker een driftbui dan het andere kindje. Het wil ook niet zeggen dat jouw kind ‘agressief’ is. Het hoort simpelweg bij deze fase in zijn leven. Het ene kindje kan beter met teleurstellingen omgaan dan het andere kindje, waardoor er een verschil kan zitten in het aantal driftbuien.

    Triggers uit de omgeving

    Natuurlijk zijn er ook bepaalde factoren of triggers in de omgeving die een heftige, boze reactie en een driftbui kunnen uitlokken bij je peuter. Stress, honger, angst en vermoeidheid kunnen er allemaal voor zorgen dat je kindje sneller een driftbui krijgt dan normaal.

    Omgaan met driftbuien

    Als ouder kan je peuter in een driftbui het bloed onder je nagels vandaan halen. Toch is het beter om niet geïrriteerd en boos te reageren op je kindje. Dan voelt je kind zich niet serieus genomen, waardoor hij nog bozer kan worden. Het is beter om er als ouder geen oordeel over te hebben, waardoor het voor je kindje duidelijk is dat het oké is dat dit gebeurt. Zo krijgt je kindje toch het gevoel dat zijn gevoel geuit mag worden. Je kunt ook zijn gevoel benoemen en herkennen wat er is gebeurt waardoor hij een driftbui heeft. Het is dan ook gemakkelijker voor je kindje om de driftbui te overwinnen. Zo wordt je kindje zich bewust van de situatie en van zijn gevoelens.

    Tips bij driftbuien

    Deze tips kunnen van pas komen om met driftbuien van je peuter om te gaan:

    • Verwoord zijn gevoelens. Leg je peuter uit dat je begrijpt waarom hij zich zo voelt en dat het oké is. Geef je peuter ook een fijn vooruitzicht tijdens de driftbui. Als de driftbui komt doordat hij naar huis wilt, zeg dan dat het nog maar eventjes duurt en jullie zo klaar zijn om naar huis te gaan.
    • Blijf rustig. Je peuter heeft er helemaal niks aan als jij tegen hem gaat schreeuwen tijdens zijn driftbui. Laat je dus niet meevoeren in de emoties van je kindje, maar blijf neutraal en rustig.
    • Wees geduldig. Wacht even tot de driftbui wat is gezakt. Vaak is het dan veel gemakkelijker om tegen je peuter te praten waarna hij je ook beter zal begrijpen dan middenin de driftbui. Laat je kindje uithuilen voor zolang het nodig is.
    • Ga niet in discussie. Door tijdens de driftbui te discussiëren, wordt de situatie er niet beter op. Je peuter is namelijk even niet voor reden vatbaar en zal niks echt begrijpen wat je uitlegt in the heat of the moment. De driftbui kan er ook erger door worden.
    • Geef geen beloninge.: Geef je kind geen snoepje of speeltje zodat de driftbui maar over gaat. Anders denkt je peuter dan zulk gedrag wordt beloond en zal hij het herhalen.
    • Erken goed gedrag. Als de driftbui weer over is, geef je kindje dan positieve aandacht en zeg dat je blij bent dat hij weer vrolijk is. Praat niet meer over de driftbui.
    • Geef niet te veel aandacht tijdens de driftbui. Veel aandacht aan de driftbui besteden kan voor je peuter betekenen dat hij er iets mee bereikt, namelijk aandacht krijgen. Beter is dus om je kindje even te negeren, en als hij wat rustiger is weer op te zoeken.
    • Pas je aan je peuters tempo aan. Driftbuien ontstaan vaker bij vermoeidheid of honger. Stel jullie tripje naar de supermarkt dus even uit totdat je kindje goed uitgerust is en gegeten heeft, om ongemakkelijke situaties te voorkomen.
    • Vermijd rustige, formele plekken. Kies liever voor een familierestaurant waar mensen niet gek opkijken van een gillende peuter. Zo voorkom je die vervelende blikken.

    Driftbuien voorkomen

    Als je weet waardoor de driftbuien kunnen komen, kun je hier beter op inspelen en driftbuien voorkomen. Vaak heeft het te maken met vermoeidheid, stress, honger, gebrek aan aandacht of verveling. De volgende tips kunnen helpen driftbuien te voorkomen:

    • Rust en regelmaat. Door regelmaat te creëren in het dagelijkse leven en voor genoeg slaap te zorgen voor je peuter, weet je in ieder geval dat die factoren niet voor driftbuien kunnen zorgen. Vaste bedtijden en eettijden horen hier onder andere bij.
    • Probeer minder ‘nee’ te zeggen. Afwijzingen of dingen die niet mogen vinden peuters niet leuk. Probeer daarom minder nee tegen hem te zeggen, en biedt altijd een alternatief als iets echt niet mag. Zet dingen weg waar je kindje niet aan mag komen om zo het nee zeggen te beperken.
    • Wees mild voor je peuter. Word niet gelijk boos als je kindje niet de hele maaltijd stil kan blijven zitten aan tafel. Dat is voor je kindje vrijwel onmogelijk, en als dit soort dingen niet worden toegelaten kunnen driftbuien sneller opkomen.

    Heeft jouw peuter vaak driftbuien? Hoe ga je hiermee om? Laat het weten in een reactie en deel je tips met andere ouders!

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard