1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Alternatieven voor straffen: positieve bekrachtiging en beloningssystemen

    Gepubliceerd op: 7-3-2023Bewerkt op: 10-23-2023
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 7-3-2023Bewerkt op: 10-23-2023
    Auteur: Maartje Scheffer
    Alternatieven voor straffen: beloningssystemen en positieve bekrachtiging In de opvoeding van kinderen is het gebruikelijk om regels en grenzen te stellen om gewenst gedrag te bevorderen. Traditioneel gezien werd vaak negatieve straf toegepast om ongewenst gedrag te ontmoedigen. Echter, er zijn alternatieve benaderingen die effectiever kunnen zijn en een positieve sfeer in de opvoeding bevorderen.

    De nadelen van het negatief straffen van je kind

    Negatief straffen, zoals time-outs, schreeuwen of fysieke straffen, kan op de korte termijn effectief lijken. Het kan gedrag tijdelijk onderdrukken, maar het heeft verschillende nadelen op de lange termijn. Ten eerste kan negatief straffen leiden tot angst, frustratie en onzekerheid bij het kind.. Het kan de relatie tussen ouder en kind negatief beïnvloeden en het gevoel van verbondenheid verminderen. Bovendien leert het kind voornamelijk wat niet te doen, in plaats van gewenst gedrag aan te leren. Het kan ook leiden tot een focus op het vermijden van straf in plaats van intrinsieke motivatie om goed gedrag te vertonen.

    Alternatieven voor straffen: verschillende beloningssystemen

    Beloningssystemen zijn een positieve benadering om gewenst gedrag te bevorderen. Ze zijn gebaseerd op het belonen van goed gedrag in plaats van het bestraffen van negatief gedrag. Er zijn verschillende beloningssystemen die je kunt overwegen:

    • Token economy: Dit systeem maakt gebruik van tokens (bijvoorbeeld stickers, punten of muntjes) die het kind kan verdienen door gewenst gedrag te vertonen. Deze tokens kunnen vervolgens worden ingewisseld voor beloningen, zoals speeltijd, een uitje of een klein cadeautje.
    • Gedragskaart: Een gedragskaart is een visuele weergave van het gedrag dat je wilt aanmoedigen. Het kind kan stickers verdienen op de kaart telkens wanneer het gewenst gedrag vertoont. Bij het behalen van een bepaald aantal stickers kan het kind een beloning ontvangen.
    • Prijzen en erkenning: Positieve feedback en erkenning zijn krachtige beloningen. Zorg ervoor dat je het goede gedrag van je kind opmerkt en prijs hem of haar hiervoor. Dit kan het zelfvertrouwen vergroten en de motivatie om goed gedrag te vertonen versterken.

    Verder doen in plaats van boos worden en straffen

    Er zijn nog een hoop dingen die je kunt doen in plaats van je kind te straffen. Bedenk dat je kind op een moment dat het 'vervelend' doet te maken heeft met echte emoties, die het op dat moment even helemaal overnemen. Dat kan resulteren in een driftbui, schreeuwen of brutaal praten. Het beste is om dat moment na te gaan wat de oorzaak is van je kind zijn reactie. Is hij misschien oververmoeid? Was de teleurstelling te overweldigend dat iets niet niet mocht? Ervaart hij een periode van stress en reageert hij daarom wat heftiger?

    Ben je erachter wat de reden is, leg dan aan je kind uit waarom hij zich zo voelt. Waarschijnlijk heeft je kind zelf namelijk niet eens door wat hij voelt en waarom, en door het uit te leggen en zijn emoties te bevestigen, kan je kind het een plekje geven en rustig worden. Daarna kan jij ook rustiger uitleggen welk gedrag wel en niet gewenst is, en wat de gevolgen zijn van bepaald gedrag. Lukt het niet om je geduld te bewaren? Neem dan zelf even een time-out voor een adempauze, en kom terug als je op een rustige manier op je kind kan reageren.

    Als je kind het toelaat, kan het erg fijn zijn voor je kleine even vastgehouden te worden. Dat lijkt misschien tegenstrijdig nadat hij net iets stouts heeft gedaan, maar het helpt zijn emoties te reguleren, en het creëert het gevoel dat jij hem hoe dan ook voor hem bent. Het helpt ook bij veel kinderen om rustig te worden, waarna jullie beter kunnen praten.

    Voordelen van positieve bekrachtiging

    Positieve bekrachtiging is een benadering waarbij gewenst gedrag wordt beloond om de kans te vergroten dat het gedrag in de toekomst herhaald wordt. Het heeft verschillende voordelen ten opzichte van negatieve straffen. Ten eerste versterkt positieve bekrachtiging de band tussen ouder en kind, omdat het gebaseerd is op positieve interacties en beloningen. Het creëert een positieve en ondersteunende sfeer in de opvoeding. Bovendien leert het kind welk gedrag gewenst is, waardoor het intrinsiek gemotiveerd wordt om dit gedrag te herhalen. Het vergroot het gevoel van eigenwaarde en bevordert een gezonde ontwikkeling van het kind.

    Daarnaast heeft positieve bekrachtiging langetermijnvoordelen. Het helpt bij het opbouwen van zelfregulatievaardigheden en het ontwikkelen van positieve sociale vaardigheden. Het stimuleert een groter gevoel van verantwoordelijkheid en autonomie bij het kind. Bovendien kan positieve bekrachtiging de relatie tussen ouder en kind versterken, wat resulteert in een betere communicatie en samenwerking.

    Deel jouw ervaringen en vind steun in onze communities

    We geloven in de kracht van gemeenschap en het delen van ervaringen. Hier moedigen we je aan om je eigen ervaringen en tips te delen en deel te nemen aan onze actieve community van zwangere vrouwen en ouders. Samen kunnen jullie elkaar ondersteunen en vragen beantwoorden met betrekking tot de opvoeding.

    • group-image

      Opvoeden

      22 leden

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard