1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    10 tips om je peuter te laten luisteren (zonder te straffen)

    Gepubliceerd op: 7-20-2023Bewerkt op: 10-23-2023
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 7-20-2023Bewerkt op: 10-23-2023
    Auteur: Maartje Scheffer
    Peuters zijn nieuwsgierige wezentjes vol energie en ontdekking. Maar als het op luisteren aankomt, kan het een hele uitdaging zijn. Het lijkt soms alsof ze een eigen wereld hebben waarin ze selectief horen wat ze willen horen. Als ouder kan het frustrerend zijn als je peuter niet naar je lijkt te luisteren en constant in conflict komt met instructies. Maar waarom is luisteren voor peuters zo moeilijk? En belangrijker nog, hoe kun je je kind laten luisteren zonder te straffen of boos te worden?

    Luisteren: niet altijd makkelijk voor peuters. Waarom?

    Peuters bevinden zich in een belangrijke fase van ontwikkeling. Ze ontdekken de wereld om hen heen en leren hun eigen grenzen en onafhankelijkheid te verkennen. Tegelijkertijd zijn ze nog steeds erg afhankelijk van hun ouders voor begeleiding en ondersteuning. Deze tegenstrijdige behoeften kunnen ervoor zorgen dat peuters soms niet goed luisteren. Bovendien zijn peuters nog steeds bezig met het ontwikkelen van hun taal- en communicatievaardigheden, wat het begrijpen en opvolgen van instructies bemoeilijkt. Daarnaast zijn peuters van nature nieuwsgierig en willen ze de wereld verkennen, wat kan leiden tot afleiding en het niet luisteren naar instructies.

    9 tips om je peuter te laten luisteren zonder te straffen of boos te worden

    • Geef duidelijke instructies: Zorg ervoor dat je instructies eenvoudig en duidelijk zijn, zodat je peuter ze gemakkelijk kan begrijpen.
    • Oogcontact maken: Maak oogcontact wanneer je met je peuter praat, zodat je zeker weet dat ze je horen en begrijpen.
    • Geef positieve versterking: Prijs je peuter wanneer ze goed luisteren en instructies opvolgen, zodat ze worden aangemoedigd om dit gedrag te herhalen. Lees hier alles over positieve bekrachtiging en alternatieven voor straffen.
    • Gebruik humor en positiviteit: Peuters houden van spelletjes en humor. Maak van instructies een spelletje om ze leuker en aantrekkelijker te maken.
    • Zeg wat je wél wilt: Probeer instructies te focussen op wat wél de bedoeling is, in plaats van op wat niet mag. Als je zegt dat iets niet mag, kunnen peuters niet altijd de link leggen met wat dus wél de bedoeling is. Dus, in plaats van: 'nee, je mag niet meehelpen met het koken wat dat is gevaarlijk', probeer: 'we kunnen afspreken dat je na het eten mag helpen met afwassen, goed?'
    • Geef keuzes: Geef je peuter de mogelijkheid om keuzes te maken, maar beperk deze tot twee opties die voor jou acceptabel zijn. Het gevoel een keuze te hebben geeft een gevoel van controle en zelfstandigheid bij je peuter en vergroot de kans dat hij rustig zal worden en zal doen wat de bedoeling is.
    • Toon geduld: Peuters hebben tijd nodig om te verwerken en te reageren op instructies. Geef ze de ruimte om te luisteren en te reageren op hun eigen tempo.
    • Herhaal instructies: Peuters kunnen soms afgeleid zijn of zich niet meteen herinneren wat je hebt gezegd. Herhaal de instructies rustig en geduldig.
    • Stel grenzen: Het is belangrijk om vooraf duidelijke grenzen te stellen voor je peuter. Laat ze weten wat wel en niet acceptabel is, zonder boos te worden.
    • Bedank je kind: Erken de moeite en inzet van je kind om mee te werken door hem of haar achteraf altijd even te bedanken en te laten weten dat je trots bent dat hij heeft geluisterd.

    Waarom is het zo belangrijk voor het emotionele welzijn van je kind om conflicten of onenigheid zonder straffen of boos worden op te lossen?

    Het oplossen van conflicten of onenigheid zonder straffen of boos worden is essentieel voor het emotionele welzijn van je peuter. Vaak straffen en boos worden kunnen negatieve gevoelens van angst, schaamte en onzekerheid bij je peuter veroorzaken. Dit kan leiden tot een verstoorde ouder-kindrelatie en het gevoel van veiligheid en vertrouwen van je peuter aantasten. In plaats daarvan is het belangrijk om conflicten als leermomenten te gebruiken. Geef je peuter de ruimte om hun emoties te uiten en moedig hen aan om constructief te communiceren. Het oplossen van conflicten op een liefdevolle en respectvolle manier helpt je peuter om emotionele veerkracht te ontwikkelen en gezonde relaties op te bouwen.

    Deel jouw ervaringen en vind steun in onze communities

    We geloven sterk in de kracht van gemeenschap en het delen van ervaringen. Hier moedigen we je aan om je eigen ervaringen en tips te delen en deel te nemen aan onze actieve community van zwangere vrouwen en ouders. Samen kunnen jullie elkaar ondersteunen en vragen beantwoorden met betrekking tot de opvoeding.

    • group-image

      Opvoeden

      22 leden

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard