1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

  Blijf op de hoogte!

  Ontvang nieuws speciaal voor jou!

  ZwangerUitgerekende datumZwangerschap berekenen

  Zwangerschap berekenen

  ZP® - Magazine

  , 3 december 2019 16:47Laatste update op: 9 februari 2023 00:05

  Je bent zwanger, gefeliciteerd! Nu ben je vast benieuwd hoe lang je al zwanger bent en wat de uitgerekende datum zal zijn. Daarom kun je hier je zwangerschap berekenen.

  Om dit te berekenen hebben we bepaalde informatie nodig, namelijk de eerste dag van je laatste menstruatie en de duur van je menstruatiecyclus.

  Zwangerschap berekenen

  Een zwangerschap duurt gemiddeld 9 maanden (40 weken). Soms hoor je mensen zeggen dat een zwangerschap geen 40 weken duurt, maar 38 weken. Hoe lang je zwanger bent, ligt aan het moment waarop je begint met tellen. De eerste 2 weken - van de 40 weken - ben je officieel nog niet zwanger. De eerste week is de week met de eisprong en de vruchtbare dagen en de tweede week vindt de bevruchting van de eicel plaats. Artsen en verloskundigen beginnen met tellen vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie en gaan daarbij uit van 40 weken zwangerschap. Na 4 weken is er genoeg hCG hormoon aangemaakt en kan een zwangerschapstest een positieve uitslag geven. Lees meer over je baby en je lichaam tijdens je zwangerschap in onze zwangerschapskalender.

  Uitgerekende datum berekenen

  Nu je weet hoe lang je zwanger bent, ben je vast ook benieuwd naar de uitgerekende datum. Een uitgerekende datum is natuurlijk fijn om te hebben, zodat je weet wanneer je de bevalling van je baby ongeveer kunt verwachten. De uitgerekende datum is niet alleen handig, maar het is ook belangrijk met betrekking tot de gezondheid van jou en je baby. Artsen en verloskundigen kunnen zo bijvoorbeeld zien of je baby goed groeit en ontwikkelt. Ook geeft het een indicatie of de bevalling vroeg begint of juist lang op zich laat wachten.

  Zwanger en nu?

  Je hebt een positieve zwangerschapstest in je handen, je bent zwanger! Je kunt contact opnemen met de verloskundige om alvast een afspraak te plannen voor de eerste controle. Deze zal tussen week 8-12 plaatsvinden. Zo weet je hoe lang je al zwanger bent.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard