1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  category-image

  Vruchtbare dagen berekenen

  Je wilt graag zwanger worden, maar wanneer ben je het meest vruchtbaar en is de kans op een zwangerschap het grootst? Reken het hier uit!

  Terug

  Vruchtbare dagen berekenen

  Geschreven door: ZP® - Magazine
  ZP® - MagazineGeschreven door: ZP® - Magazine

  Vruchtbare dagen

  Wanneer je besluit om zwanger te willen worden is het goed om te weten wanneer je vruchtbaar bent. Je bent namelijk niet de hele cyclus vruchtbaar, maar slechts een paar dagen; vlak voor en na de ovulatie. Je bent vast benieuwd wanneer jouw ovulatie plaatsvindt en je het meest vruchtbaar bent!

  Wanneer ben je vruchtbaar?

  Je menstruatiecyclus is zo ingedeeld dat je lichaam elke maand naar een zwangerschap toewerkt. In de eerste weken van de cyclus zijn je eicellen bezig met rijpen, tegen de tijd dat de eisprong of ovulatie plaatsvindt kan de rijpe eicel worden bevrucht. Wanneer dit niet gebeurt, wordt de menstruatie op gang gebracht. Nu we dit hebben vastgesteld is het duidelijk dat je vlak voor of kort na de ovulatie de meeste kans hebt op een zwangerschap. Daarom is het goed om te weten wanneer je ovulatie plaatsvindt.

  Ovulatie en vruchtbare dagen berekenen

  Je kunt je ovulatie en vruchtbare dagen berekenen door middel van de bovenstaande tool. Daar wordt op basis van jouw menstruatiecyclus precies weergegeven wanneer jouw ovulatie plaatsvindt en welke dagen jij het meest vruchtbaar bent. Zo weet je precies wanneer je het beste geslachtsgemeenschap kunt hebben om de kans op een zwangerschap te vergroten.

  Je kunt ook alternatieve methodes gebruiken voor het bepalen van jouw vruchtbare dagen. Hier kun je een ovulatiethermometer kopen waarmee je op basis van je lichaamstemperatuur kunt testen of je op dat moment daadwerkelijk vruchtbaar bent. Met deze vruchtbaarheidstest kom je ook een heel eind!

  Daarnaast kun je het ook zelf uitrekenen door middel van de volgende stappen:

  • Wanneer begon je laatste ongesteldheid?
  • Hoe lang duurt je cyclus? Tel het aantal dagen bij de eerste dag van je laatste ongesteldheid op.
  • Haal hier 14 dagen vanaf: dit is de dag wanneer jouw ovulatie plaatsvindt.
  • Je bent deze dag en 2 dagen daarvoor het meest vruchtbaar.

  Cyclus berekenen

  Een menstruatiecyclus duurt gemiddeld 28 dagen, maar kan ook korter of langer zijn. Je kunt de lengte van je cyclus uitrekenen door terug te rekenen hoeveel dagen er tussen jouw menstruaties zit. Wanneer ben je ongesteld geweest en hoe lang duurde het voordat je weer ongesteld werd? Dat aantal dagen is de lengte van je cyclus.

  Vruchtbaarheid man

  Nu we hebben vastgesteld wanneer de vrouw het meest vruchtbaar is, is het goed om te weten hoe het zit met de vruchtbaarheid van de man. Het zaad van een man kan gemiddeld 3 dagen overleven in de baarmoeder. Dit kan korter of langer zijn, maar altijd tussen de 2-5 dagen. Een zaadcel doet er ongeveer 12-24 uur over om de eicel te bereiken en te kunnen bevruchten.

  Dit artikel is geschreven in samenwerking met Beurer

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard