Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

Blijf op de hoogte!

Ontvang nieuws speciaal voor jou!

ZwangerZwangerschapskalenderWeek 40

Selecteer je zwangerschapsweek

week-40

Week 40

Week 40

ZP® - Zwangerschap & Babykalender

, 8 July 2016 09:34Laatste update op: 22 November 2021 15:16

De uitgerekende datum is bereikt! Je baby is er helemaal klaar voor! Deze week is de uitgerekende datum, ook al wordt slechts 4% van de baby's daadwerkelijk op de uitgerekende datum geboren. Die uitgerekende dag heeft altijd iets bijzonder en je bent die dag extra alert op elk pijntje dat je voelt. Je kan deze dag en de komende dagen nog gewoon doorgaan met de dingen die je deed.

Vanwege de situatie rondom het coronavirus is het mogelijk dat bepaalde informatie op deze pagina (tijdelijk) niet volledig correct is.

Je baby in week 40 van je zwangerschap

In week 40 is je baby...

week-image

50 cm

3400 gram

..zo groot als een pompoen

Jij in weekNr 40 van je zwangerschap

In weekNr 40 ben jij...

week-image
  • 40 weken zwanger
  • in je negende maand
  • in het derde trimester

Dit gebeurt er met je baby als je 40 weken zwanger bent

Je baby ligt met het hoofd omlaag in de foetushouding met de beentjes opgetrokken en wacht tot hij of zij wordt geboren. De longen van de baby zijn bekleed met surfactans, een soort schuimbelletjes. Deze belletjes zorgen ervoor dat de longen gedeeltelijk bol blijven en niet inklappen bij het uitademen.

Bij de geboorte moeten alle systemen functioneren. Je baby oefent daarom nu ademhalingsbewegingen, zuigt en slikt en scheidt enzymen en hormonen af. Hij of zij heeft een hele reeks gecoördineerde reflexen die hem of haar in staat stellen iets stevig vast te pakken, het hoofd op te tillen en te draaien, melk te zoeken, loopbewegingen te maken, te knipperen met de ogen en hij of zij reageert op geluiden, geuren, licht en aanraking.

Dit gebeurt er met jou als je 40 weken zwanger bent

Je hoeft zeker niet thuis te blijven. Als je een beetje in de buurt blijft heb je nog alle tijd om thuis te komen op het moment dat de weeën beginnen. Wees vooral niet te teleurgesteld als er nog niks gebeurt: sommige vrouwen zijn van nature 42 weken zwanger. Waarschijnlijk heeft dat te maken met de grootte van de placenta. Een grote placenta produceert veel progesteron, een hormoon dat de weeënactiviteit afremt.

Je wordt waarschijnlijk steeds ongeduldiger. Vanaf deze week kun je ook met grote regelmaat gebeld worden door familie en vrienden met de vraag 'Is er al iets?'. Die aandacht kan leuk, maar ook vermoeiend zijn. Geniet ook van je laatste dagen van je zwangerschap, veel vrouwen missen na de bevalling hun zwangere buik.

To do in week 40

Verzekeringen onder de loep nemen

Heb jij al nagedacht over een geschikte zorgverzekering? Tot 1 januari kan je er een kiezen die het beste bij jou past. Geen zin om alles uit te zoeken? Samen met onze partner UnitedConsumers hebben we een verzekering geselecteerd van VGZ met goede dekkingen op o.a. ziekenhuis bevalling, kraamzorg, borstvoeding en een zwangerschapscursus. Daarbij ontvang je 5% collectiviteitskorting + 15% korting op de aanvullende verzekering via deze link. Kies in Stap 3 voor UC Ruime keuze en ZorgZeker 2 voor de beste dekkingen! Lees in dit artikel meer over je zorgverzekering als je zwanger bent.

Vergelijk je liever eerst zelf verschillende zorgverzekeraars? Dan kan dat gemakkelijk met deze vergelijker op Independer.

Geboorteaangifte doen

Wanneer je baby geboren is, moet de wettelijke vader of degene die je kind erkend heeft, hem of haar binnen drie werkdagen aangeven. De geboortedag zelf telt niet mee voor de aangiftetermijn. De aangifte dient te gebeuren bij de Burgerlijke Stand in de geboorteplaats. Het kan zijn dat het niet jullie woonplaats is. Lees hier meer over de aangifte, erkennen en ouderlijk gezag.

Voorbereiden op kraamzorg en het voeden van je baby

Een belangrijke taak in de eerste week na de geboorte is het voeden van je kindje. Je kraamverzorgende helpt daar bij om dat zo goed mogelijk te laten verlopen, voor jou en je kindje. Lees hier meer over het voeden van je baby in de kraamtijd.

Inlezen over Apgar-score

Heeft je baby de bevalling goed doorstaan en is alles in orde? Om daarachter te komen bepaalt de verloskundige direct na de geboorte de Apgar-score. Een Apgarscore van 10 is de hoogst haalbare score. De test is genoemd naar de arts die de test ontwikkeld heeft. Lees hier meer over de Apgarscore.

Oriënteren op babyzwemmen

Als jullie baby geboren is, kan hij of zij het heel prettig vinden om in het water te zijn. In aanraking komen met het water is een hele mooie ervaring. Samen met jullie baby kan er een les baby- en peuterzwemmen gevolgd worden. Voor baby- en peuterzwemmen wordt vaak een gedeelte van het zwembad vrij gehouden. Dan is het rustig en kan jullie baby op een rustige en aangename manier het water leren kennen. Lees hier meer over babyzwemmen.

Babybedje opmaken

Het babybedje staat waarschijnlijk al klaar... maar hoe maak je die nou het best en op de meest veilige manier op? Lees hier hoe je het babybedje veilig kunt opmaken.

Wist je dat?

Wist je dat 1 op de 2.000 baby’s met een tandje geboren wordt? Gelukkig is het onschuldig en kan het geen kwaad als het gebeurt.

  • Magazine

  • Mijn week

  • Zoeken

  • Dashboard