img

De financiële kraamlijst - eerste trimester

Je bent zwanger en bent in de eerste paar maanden misschien nog niet zo bezig met praktische dingen je moet regelen voor als straks je baby er is. Want voordat dat kleine hummeltje er is, moet er nog van alles worden geregeld. Een wiegje, een kinderkamer, geboortekaartjes. Maar ook belangrijke geldzaken.

Hieronder lees je waar je nu alvast aan kunt denken, zodat je op tijd in actie komt.

Ouderschapsverlof regelen

Het duurt nog even voordat je baby er is, maar wil je na de geboorte minder werken? Dan kun je gebruikmaken van ouderschapsverlof. Je hebt recht op 26 keer het aantal uur dat je per week werkt. Wanneer je het verlof opneemt is aan jou. Houd er wel rekening mee dat je recht op verlof vervalt zodra je kind 8 wordt.
Krijg je een tweeling? Dan kun je twee keer ouderschapsverlof opnemen.

Ouderschapsverlof is een wettelijk recht. Sinds 2015 hoef je niet meer minstens één jaar in dienst te zijn bij je werkgever.
Kijk in je arbeidsovereenkomst voor speciale afspraken. Soms krijg je deels doorbetaald. En check ook hoe het zit met de pensioenopbouw als jij of je partner ouderschapsverlof neemt. Dan sta je niet voor verrassingen achteraf.

Kindgebonden budget berekenen

Krijg je huur- of zorgtoeslag? Dan kan het zijn dat je recht hebt op het kindgebonden budget. Het kindgebonden budget is een maandelijkse aanvulling op de kinderbijslag.
Op de website van de Belastingdienst bereken je of je recht hebt op het kindgebonden budget. De Sociale Verzekeringsbank vraagt het kindgebonden budget voor je aan.

Kinderopvang regelen

Wil je gebruikmaken van kinderopvang? Bekijk welke opvanglocaties bij jou in de buurt zitten. Bedenk goed hoeveel uur per week je nodig hebt. Voor 1 dag opvang betaal je meestal 10 uur. Een halve dag opvang is soms ook mogelijk.
De wachtlijsten voor de kinderopvang zijn vaak behoorlijk lang. Schrijf je dus op tijd in.

Kinderopvangtoeslag berekenen

De kosten van de kinderopvang kunnen snel oplopen. Met de kinderopvangtoeslag krijg je een deel van deze kosten vergoed. Hoeveel kinderopvangtoeslag je krijgt hangt af van het aantal uur dat je afneemt. En van je inkomen. Je kunt de toeslag berekenen op www.rekentoolkinderopvang.nl. De toeslag kent een maximumuurtarief. Is de opvang duurder? Dan betaal je het verschil zelf.

Verzekeringen controleren

Je kunt geld besparen door over te stappen naar een andere zorgverzekering. Houd dan wel in de gaten of je nog steeds verzekerd bent voor wat jij belangrijk vindt. Overstappen mag altijd per 1 januari.

Verhuizen of verbouwen

Jij bent er misschien klaar voor, maar is je huis ook babyproof? Verhuizen of verbouwen, het is goed om daar nu al over na te denken. Want straks heb je misschien geen puf meer voor al dat geregel en gesjouw.
Ga je minder werken als de kleine er is? Dat betekent óók dat je straks minder hypotheek kunt krijgen als je wilt verhuizen.

Download hier de financiële kraamlijst 0-3 maanden zwanger.

Auteur van dit artikel:
Tom de Ouden - financieel adviseur
Ik ben Tom de Ouden (1979), financieel adviseur in Purmerend, waar ik samen met mijn collega een eigen kantoor heb. Als financieel adviseur help ik mensen bij het maken van financiële keuzes.

Bewaren:
Laat van je horen! Was dit waardevol voor jou?

Dagelijks handige info over jouw zwangerschap? Volg ons!