1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Verhuizen tijdens de zwangerschap: hoe pak je dat aan?

    Gepubliceerd op: 8-25-2022Bewerkt op: 8-25-2022
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 8-25-2022Bewerkt op: 8-25-2022
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Een verhuizing tijdens de zwangerschap kan precies op het goede moment komen, maar het kan ook erg zwaar zijn voor jou. Zeker omdat je waarschijnlijk graag een hoop zelf wilt tillen, maar daar toch wat meer mee moet oppassen. Hoe kun je het verhuizen tijdens de zwangerschap het beste aanpakken?

    Verhuizing als je zwanger bent

    Voor sommige gezinnen betekent een zwangerschap dat het veranderen van woning noodzakelijk is. Misschien passen jullie niet meer in de huidige woning met een baby erbij, of is de huidige woning toch niet zo geschikt met een kleine erbij. Of wellicht hadden jullie al langer verhuisplannen, en komt nu net het droomhuis op jullie pad tijdens de zwangerschap.

    Wat de reden ook is: een verhuizing als je zwanger bent kan best zwaar zijn, lichamelijk en mentaal. Meestal is het verder in de zwangerschap het meest lastig, met een grote buik en ontzettende nesteldrang: je wilt alles nu op zijn plaats hebben, klaar voor de baby. Maar ook vroeger in de zwangerschap moet je met bepaalde dingen rekening houden tijdens een verhuizing.

    Tips voor verhuizen tijdens de zwangerschap

    De volgende tips zullen je helpen de verhuizing tijdens de zwangerschap soepel te laten verlopen:

    • Liever het tweede trimester: het eerste trimester staat voor veel zwangeren in het teken van zwangerschapskwaaltjes zoals misselijkheid en vermoeidheid. Het derde trimester wordt dan weer gekenmerkt door een groeiende enorme buik, soms gepaard met rugpijn, spierpijn en bekkenpijn. Kun je dus kiezen, dan is het tweede trimester vaak de fijnste periode om te verhuizen.

    • Verhuishulp: tijdens je zwangerschap zou je beslist geen zware spullen moeten tillen, in welk trimester je dan ook zit. Hoe fit je ook bent en hoe graag je ook wilt meehelpen: laat het sjouwen aan verhuishulp en je partner over! Hier lees je hoeveel je mag tillen, duwen en trekken tijdens de zwangerschap.

    • Focus op wat wel kan: je kunt beter niet tillen, maar er is een hoop wat je wel kunt doen. Dozen inpakken, de inrichting van de meubels en spullen zoveel mogelijk voorbereiden en je focussen op het regelen van de hele verhuizing. Maar neem ook weer niet te veel hooi op je vork, en durf om hulp te vragen. Zwanger wordt je gewoon sneller moe van dit soort dingen, ook als het weinig fysieke inspanning vergt.

    • Neem de tijd: pak zoveel mogelijk tijd om alles rondom de verhuizing te regelen en inpakken. Alles in een week voor de verhuizing willen doen, kan erg vermoeiend zijn.

    • Alles opschrijven: ben je wat vergeetachtig tijdens de zwangerschap? Dan wil je wellicht voor alles wat je niet wilt vergeten een lijstje maken, en stickers met de namen van de spullen op de dozen willen plakken.

    • Nesteldrang: vanaf het tweede of derde trimester ervaren veel vrouwen een grote nesteldrang. Alles moet zo snel mogelijk schoon zijn en klaar staan voor de komst van de baby, vooral binnen het huis! Als je dan net in een verhuizing zit, kan het erg stressvol zijn al die volle dozen en troep te zien. Dat kan dan ontzettend tegen je natuur ingaan. Heel moeilijk, maar nogmaals: focus op wat je wel kunt doen, en doe het stapje voor stapje zodat je niet oververmoeid en gestresst raakt door de situatie. Een goed idee is om alle niet uitgepakte dozen op een kamer te zetten waar je niet vaak komt, en om vanuit daar alles doos voor doos op zijn plek te zetten. Zo wordt je niet de hele dag geconfronteerd met de rommel en wat gedaan moet worden. En nogmaals: vraag hulp!

    • Je verloskundige: wat doe je met je verloskundige als je naar een andere regio verhuist? Je moet namelijk in dezelfde regio wonen als je verloskundige zodat zij je bevalling kan bijwonen, dus soms zal je niet bij dezelfde praktijk kunnen blijven. Je mag gewoon switchen naar een verloskundige in je nieuwe woonplaats, maar het is aan te raden al op tijd te beginnen met dit zoekproces, en eventueel al voor je verhuizing op controle te gaan bij de nieuwe praktijk.

    • Prioriteiten: maak een lijstje op met prioriteiten voor alles wat er moet gebeuren en ingericht moet worden. De meeste zwangeren zullen het in verband met de nesteldrang het meest belangrijk vinden dat de babykamer af is, en alles klaarstaat voor (na) de bevalling. Als dat is afgevinkt, ontstaat er vaak veel meer rust in je hoofd. Maak dus duidelijk wat dringend en minder dringend is, en ga op basis daarvan te werk.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard