1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  De financiële kraamlijst - eerste trimester

  Gepubliceerd op: 10-19-2018Bewerkt op: 1-15-2024
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 10-19-2018Bewerkt op: 1-15-2024
  Geschreven door: ZP® - Magazine(Medisch) gereviewd door: Certius Financieel Advies
  Je bent zwanger en bent in de eerste paar maanden misschien nog niet zo bezig met praktische dingen je moet regelen voor als straks je baby er is. Want voordat dat kleine hummeltje er is, moet er nog van alles worden geregeld. Een wiegje, een kinderkamer, geboortekaartjes. Maar ook belangrijke geldzaken.

  Hieronder lees je waar je nu alvast aan kunt denken, zodat je op tijd in actie komt.

  1. Ouderschapsverlof

  Ouderschapsverlof is een wettelijk recht. Sinds 2015 hoef je niet meer minstens één jaar in dienst te zijn bij je werkgever. Kijk in je arbeidsovereenkomst voor speciale afspraken. Soms krijg je deels doorbetaald. En check ook hoe het zit met de pensioenopbouw als jij of je partner ouderschapsverlof neemt. Dan sta je niet voor verrassingen achteraf.

  1. Kindgebonden budget berekenen

  Krijg je huur- of zorgtoeslag? Dan kan het zijn dat je recht hebt op het kindgebonden budget. Het kindgebonden budget is een maandelijkse aanvulling op de kinderbijslag . Op de website van de Belastingdienst bereken je of je recht hebt op het kindgebonden budget. De Sociale Verzekeringsbank vraagt het kindgebonden budget voor je aan.

  1. Kinderopvang regelen

  Wil je gebruikmaken van kinderopvang? Bekijk welke opvanglocaties bij jou in de buurt zitten. Bedenk goed hoeveel uur per week je nodig hebt. Voor 1 dag opvang betaal je meestal 10 uur. Een halve dag opvang is soms ook mogelijk. De wachtlijsten voor de kinderopvang zijn vaak behoorlijk lang. Schrijf je dus op tijd in.

  1. Kinderopvangtoeslag regelen

  De kosten van de kinderopvang kunnen snel oplopen. Met de kinderopvangtoeslag krijg je een deel van deze kosten vergoed. Hoeveel kinderopvangtoeslag je krijgt hangt af van het aantal uur dat je afneemt. En van je inkomen. Je kunt de toeslag berekenen op www.rekentoolkinderopvang.nl. De toeslag kent een maximumuurtarief. Is de opvang duurder? Dan betaal je het verschil zelf.

  1. Verzekeringen controleren

  Je kunt geld besparen door over te stappen naar een andere zorgverzekering. Houd dan wel in de gaten of je nog steeds verzekerd bent voor wat jij belangrijk vindt. Overstappen mag altijd per 1 januari. Niet alleen een zorgverzekering, maar ook een nieuwe autoverzekering en inboedelverzekering is belangrijk met de komst van een kleine.

  1. Uitvaartverzekering

  Je moet er natuurlijk niet aan denken. Maar plots overlijden en geen uitvaartverzekering hebben is nog erger. Een uitvaartverzekering voorkomt dat jouw gezin of familie de kosten van je begrafenis moeten betalen. Die kosten kun je verzekeren via de uitvaartverzekering.

  1. Aansprakelijkheidsverzekering

  Ben jij aansprakelijk voor schade bij iemand anders, dan biedt de aansprakelijkheidsverzekering uitkomst. Bijvoorbeeld wanneer jouw kind plotseling de weg op rent, een auto uit moet wijken en daarbij een forse schade veroorzaakt. Niet iets waar je misschien aan denkt, maar kinderen kunnen soms grote fratsen uithalen als ze wat groter zijn!

  Tip: Dankzij onze samenwerking met Certius kan je een gratis verzekerings-check krijgen als je wil. Dan bekijken ze of je dekkingen goed staan, je nog verzekeringen mist die handig zijn en of je ergens anders goedkoper verzekerd kan zijn. Wil je hier graag meer over weten? Vul dan onderstaande formulier in.

  1. Aanvullende zorgverzekering tijdens de zwangerschap

  Een aanvullende verzekering is onmisbaar om alle zorg die je nodig hebt tijdens en na de zwangerschap vergoed te krijgen. Het verschilt per aanvullende verzekering wat je wel of niet vergoed krijgt. Wil je een aanvullende verzekering die bij jou past? Vergelijk dan via Independer.

  1. Verhuizen of verbouwen

  Jij bent er misschien klaar voor, maar is je huis ook babyproof? Verhuizen of verbouwen, het is goed om daar nu al over na te denken. Want straks heb je misschien geen puf meer voor al dat geregel en gesjouw. Ga je minder werken als de kleine er is? Dat betekent óók dat je straks minder hypotheek kunt krijgen als je wilt verhuizen. Hier kun je gemakkelijk je hypotheek regelen, en een inboedelverzekering afsluiten.

  Met de komst van een baby zal de verwarming misschien heel wat meer worden gebruikt, net als de wasmachine en de vaatwasser misschien. Daarom kan het ook een goed idee zijn energieleveranciers te vergelijken voor het nieuwe jaar.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard