1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

  Blijf op de hoogte!

  Ontvang nieuws speciaal voor jou!

  ZwangerZwangerschapskalenderWeek 22

  Selecteer je zwangerschapsweek

  week-22

  Week 22

  Week 22

  ZP® - Groeikalender

  , 8 juli 2016 09:14Laatste update op: 24 april 2023 18:08

  Het grootste gedeelte van de dag slaapt de baby. De baby is nu 28,5 centimeter lang en weegt 440 gram. Lees snel verder wat er allemaal gebeurt in week 22 van je zwangerschap.

  Je baby in week 22 van je zwangerschap

  In week 22 is je baby...

  week-image

  28,5 cm

  440 gram

  ..zo groot als een koolraap

  Jij in weekNr 22 van je zwangerschap

  In weekNr 22 ben jij...

  week-image
  • 22 weken zwanger
  • in je vijfde maand
  • in het tweede trimester

  Cursusportaal

  Alles weten over de zwangerschap, je bevalling en je baby? Dat kan met ons online cursuspakket van 12 cursussen, vergoed door de meeste zorgverzekeraars!'

  Ja, ik wil toegang

  Dit gebeurt er met je baby als je 22 weken zwanger bent

  Je merkt waarschijnlijk dat de baby vooral actief wordt als jij rustig gaat liggen en dat hij slaapt als jij bezig bent. Toch is dat niet zo vreemd als het lijkt. Doordat jij aan het bewegen bent wordt de baby in slaap gewiegd en zodra jij gaat liggen wordt hij weer wakker omdat het wiegen ophoudt.

  Hoe actief de baby soms ook is, het grootste gedeelte van de tijd wordt er geslapen. Knus in elkaar gedoken, in de favoriete foetushouding, die overigens voor elke baby net weer even anders is. De een slaapt met de kin op de borst en opgetrokken knietjes, de ander met één gestrekt beentje, een derde houdt een handje op het hoofd. In die karakteristieke slaaphouding zal je baby zich ook na de geboorte het lekkerst voelen.

  Dit gebeurt er met jou als je 22 weken zwanger bent

  Je onderste ribben kunnen nu pijn gaan doen, dit komt doordat de baarmoeder en je groter wordende baby ze naar buiten duwen. Om dit ongemak zoveel mogelijk te verlichten kan je het beste zo rechtop mogelijk zitten of kan je je armen boven je hoofd brengen. Heb je erg veel last van je gewrichten en heb je vaak pijn op meerdere plekken in het lichaam? Dan kan osteopathie of reflexzonetherapie je wellicht helpen.

  Je bent zwanger, dus voorlopig word je even niet meer ongesteld. Je kunt wel last hebben van meer afscheiding dan normaal. Als die er wit of een beetje geel uitziet, hoef je je nergens zorgen over te maken. Ziet het er donker of brokkelig uit en ruikt het ook onaangenaam, neem dan even contact op met ons of ga even langs de huisarts. Misschien heb je last van een schimmelinfectie.

  Pas op met het tillen van zware dingen, dit kan schadelijk zijn voor je buik, bekken en rug. Met name je bekken heeft het zwaar te verduren tijdens je zwangerschap. Hier lees je hoe je bekkenpijn voorkomt.

  Cursusportaal

  Alles weten over de zwangerschap, je bevalling en je baby? Dat kan met ons online cursuspakket van 12 cursussen, vergoed door de meeste zorgverzekeraars!'

  Ja, ik wil toegang

  To do in week 22

  12 zwangerschaps- en bevalcursussen, vergoed door je zorgverzekeraar

  Alles uit je zwangerschap halen én je optimaal voorbereiden op de bevalling? Dat doe je met ons cursuspakket van 12 zwangerschaps-, beval- en babycursussen. Online, met onbeperkte toegang gedurende 18 maanden. En het gehele pakket wordt door bijna alle zorgverzekeraars vergoed! Lees hier alles over cursussen.

  Zwangerschapsverlof inplannen

  Heb je inmiddels je zwangerschapsverlof geregeld? Het is belangrijk dat dit op tijd wordt afgestemd met de werkgever. Lees hier meer over zwangerschapsverlof en hoe je deze kunt berekenen.

  Afspraak maken voor de 22-wekenprik

  Vanaf de 22 weken zwangerschap kan je de 22-wekenprik halen. Deze vaccinatie beschermt je baby de eerste twee maanden na de geboorte tegen kinkhoest. Met deze prik worden de antistoffen via jou doorgegeven, wat jouw baby één vaccinatie zal schelen na de geboorte. Hier kom je alles te weten over de 22-wekenprik, en hier kan je direct een afspraak maken voor deze vaccinatie.

  De kinkhoestvaccinatie wordt de 22 weken prik genoemd omdat je deze prik als zwangere vrouw vanaf week 22 van je zwangerschap kunt krijgen. Je kunt deze prik ook later in je zwangerschap halen, maar er wordt geadviseerd om dit tijdens of kort na de 22 weken te doen. Je baby is dan namelijk ook beschermd tegen kinkhoest als er sprake is van een vroeggeboorte.

  Welke vaccinatie kun je niet nemen tijdens de zwangerschap?

  • Coronavaccinatie
  • Gele koorts
  • Griepvaccinatie

  Zwangerschapsfotografie boeken

  Heb je wel eens nagedacht over zwangerschapsfotografie? De zwangerschap is een bijzondere periode en daarom kan het leuk zijn om deze periode vast te leggen. Je kunt bijvoorbeeld iedere week een foto maken zodat je die later terug kunt kijken. Extra leuk als je bij de foto nog iets schrijft zoals je gevoel of iets leuks voor de baby. Het is natuurlijk ook mogelijk om je mooie, zwangere lichaam en je rondingen met een professionele fotoshoot voor altijd vast te leggen.

  Zwangerschapscursussen doen

  Samen Bevallen is een geweldige cursus om samen met je partner te doen. Partners geven we een actieve, coachende rol. Je blijft bij haar, helpt haar ontspannen, ook als het moeilijk voor haar is. Je kunt haar begeleiden bij de ademhalingsoefeningen en als ze 't even niet meer ziet zitten, ben jij haar steun en toeverlaat. Jullie zijn echt een team!

  ZwangerTotaal is een groepsprogramma voor zwangeren én pas bevallen vrouwen. ZwangerTotaal wordt gegeven door oefentherapeuten die gespecialiseerd zijn in het behandelen van bekkenklachten.

  Wist je dat?

  Wist je dat je tijdens je zwangerschap last kunt krijgen van rare dromen en nachtmerries? Dit kan over je baby gaan of over alledaagse dingen, maar dit kwaaltje is heel normaal tijdens de zwangerschap!

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard