1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    22-wekenprik tijdens de zwangerschap: alles over deze kinkhoestvaccinatie

    Gepubliceerd op: 2-9-2021Bewerkt op: 9-7-2023
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 2-9-2021Bewerkt op: 9-7-2023
    Geschreven door: ZP® - MagazineIn samenwerking met: RIVM
    Tijdens de zwangerschap kun je de 22-wekenprik halen. Hiermee zal je baby al vanaf de geboorte beschermd zijn tegen kinkhoest. Dat is goed nieuws, want zonder deze prik zou je baby nog niet beschermd zijn tegen deze ziekte de eerste paar maanden van zijn leven.

    Kinkhoest en de 22-wekenprik

    Al tijdens de zwangerschap kun je ervoor zorgen dat je baby vanaf de geboorte beschermd is tegen kinkhoest, door middel van de 22-wekenprik. Dit wordt ook wel de maternale kinkhoestvaccinatie genoemd, waardoor je baby meteen na de geboorte beschermd is tegen de ziekte. Kinkhoest is een infectie in de luchtwegen die wordt veroorzaakt door een besmettelijke bacterie. Deze bacterie maakt een gifstof aan, waardoor hoestbuien ontstaan die 3 tot 4 maanden kunnen aanhouden.

    Vanaf de 22e week van je zwangerschap kun jij een prik krijgen tegen deze vervelende ziekte, waardoor jouw lichaam antistoffen aanmaakt die je baby ook krijgt. Hierdoor is je baby al bij de geboorte beschermd tegen kinkhoest. Deze vaccinatie is deel van het Rijksvaccinatieprogramma. Als je de 22-wekenprik niet zou halen, krijgt je baby zijn eerste kinkhoestvaccinatie als hij 2 maanden oud is. Als jij de kinkhoestvaccinatie wel hebt gekregen, krijgt je baby pas zijn eerste prik met 3 maanden. Hier lees je meer over het vaccinatieschema voor je baby.

    Hoe, wanneer en waar haal je de 22-wekenprik?

    Je kunt vanaf week 22 in je zwangerschap de kinkhoestvaccinatie halen, maar ook als je wat later in je zwangerschap bent kan je hem nog krijgen, eigenlijk nog tot aan de bevalling. Wel is het zo dat hoe eerder je je laat vaccineren, hoe beter dat is. Zo is er genoeg tijd om de nodige antistoffen aan je baby door te geven. Mocht je baby te vroeg geboren worden, dan ben je ook dan zeker dat hij beschermd is tegen kinkhoest.

    Waar en wanneer je de 22-wekenvaccinatie kan halen, daarover zal je verloskundige of gyneacoloog je meer vertellen. Vervolgens maak je zelf een afspraak via het RIVM om de prik te halen.

    Zo werkt de 22-wekenprik

    In de 22-wekenprik zitten dode kinkhoestbacteriën, waardoor je lichaam hier wel op reageert door antistoffen te maken, maar waardoor je er niet ziek van wordt. Hierdoor maakt jouw afweersysteem antistoffen aan tegen de ziekte, die je beschermen. Deze antistoffen worden ook doorgegeven aan je baby via de navelstreng. Je baby heeft dan voldoende antistoffen tegen kinkhoest tijdens de eerste maanden van zijn leven. En ook ben je zelf gelijk beschermd tegen kinkhoest.

    Door jouw antistoffen is je baby bij de geboorte al tijdelijk tegen allerlei ziektes beschermd. Hij heeft dan voldoende antistoffen voor de eerst maanden van zijn leven. Daarnaast heeft de 22-wekenprik als voordeel dat je zelf ook beschermd bent tegen kinkhoest. Je kan anderen dan dus niet besmetten.

    Veiligheid en bijwerkingen van de 22-wekenprik

    De 22-wekenprik is geheel veilig voor jou en je ongeboren baby. Onderzoek heeft dit uitgewezen. In Nederland wordt de prik sinds 2017 gegeven, maar in andere landen zoals de VS, het VK, België, Spanje en Australië wordt deze prik al vanaf 2011 gegeven aan zwangere vrouwen.

    Net zoals met iedere vaccinatie, kan je ook met de 22-wekenprik (milde) bijwerkingen krijgen. Dit kan gaan om bijwerkingen als slaperigheid, hoofdpijn, verhoging en plaatselijke roodheid en pijn op de plek van de prik. Al deze bijwerkingen zijn meestal mild en verdwijnen vanzelf weer. Hevige bijwerkingen zoals een allergische reactie komen zelden voor.

    Als je tussen 15 oktober en 1 maart 22 weken of langer zwanger ben, dan kun je de griepprik halen, dit kan gecombineerd met de kinkhoestvaccinatie. Beiden zijn te halen bij het consultatiebureau en zijn gratis.

    Voor meer informatie over de 22-wekenprik bezoek je de website van het RIVM.

    Dit artikel is geschreven in samenwerking met het RIVM

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard