1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Stemmingswisselingen tijdens de zwangerschap

  Gepubliceerd op: 1-16-2020Bewerkt op: 11-26-2021
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 1-16-2020Bewerkt op: 11-26-2021
  Geschreven door: ZP® - Magazine
  Het kan zijn dat je stemmingswisselingen, ofwel moodswings hebt tijdens de zwangerschap.Ben je zwanger en barst je soms om het kleinste dingetje in tranen uit, of kom je soms niet meer bij van de slappe lach, dan is dit voor jou waarschijnlijk het geval. Dat is niet altijd makkelijk voor je partner en je omgeving, maar ook zeker niet voor jou. Alhoewel je er vaak achteraf om kunt lachen, zorgen die stemmingswisselingen toch soms voor uitdagingen tijdens je zwangerschap.

  Stemmingswisselingen herken je aan het plots onverklaarbaar emotioneel worden, in huilen uitbarsten of het niet meer kunnen stoppen met de slappe lach. Het ene moment kan je je in de zevende hemel voelen, en op het andere moment boos of verdrietig worden door alles. Door deze onvoorspelbare emoties word jij ook onvoorspelbaar als zwangere vrouw, wat misschien niet altijd zo fijn is voor je partner.

  Waarom heb ik stemmingswisselingen tijdens de zwangerschap?

  Hormonen

  Je bent zwanger, en dat betekent dat er op hormonaal vlak een heleboel verandert. De hormonen progesteron en oestrogeen stijgen flink in je lijf wat uiteindelijk voor stemmingswisselingen zorgt.

  Onzekerheden

  Er komt een hoop op je af wanneer je zwanger bent. Je moet aan wel honderden dingen denken om alles klaar te krijgen voor de komst van jullie baby. Dit kan je soms wat nerveus en gespannen maken waardoor een plotse emotionele of chagrijnige uitbarsting op de loer ligt. Ook kan je onzekerheden voelen over hoe het moederschap voor jou zal zijn, en of alles wel goed gaat tijdens je zwangerschap en de bevalling.

  Andere kwaaltjes

  Andere zwangerschapskwaaltjes zoals misselijkheid, hoofdpijn, rugpijn, extreme vermoeidheid, aambeien of pijnlijke borsten maken het je ook niet gemakkelijker om altijd vrolijk te zijn tijdens de zwangerschap.

  Wanneer stemmingswisselingen?

  De meeste vrouwen krijgen in het eerste trimester voor het eerst last van moodswings, zo tussen de 6e en 10e week. Hierna zal het waarschijnlijk weer wat minder worden in het tweede trimester, waarin ook andere kwaaltjes en klachten minder zullen worden. In het derde trimester kunnen de stemmingswisselingen dan weer toenemen, naarmate je lichaam zich klaarmaakt voor de bevalling.

  Stemmingswisseling of depressie tijdens zwangerschap?

  Heb je overmatig veel last van stemmingswisselingen en negatieve emoties, zo’n meer dan twee weken achter elkaar het grootste deel van de dag? Dan kan dit wijzen op een depressie of angststoornis. Deze emotionele problemen kun je het beste aankaarten bij je verloskundige, omdat onbehandelde depressies of emotionele problemen zouden kunnen zorgen voor een verhoogde kans op vroeggeboorte en postnatale depressie.

  Omgaan met je moodswings tijdens de zwangerschap

  Je kunt verschillende dingen doen om toch maar om te gaan met je stemmingswisselingen. Zo is het belangrijk om af en toe even te ontstressen en leuke dingen te blijven doen, zodat de kans op negatieve emoties verkleint. Word jij blij van uit eten, een massage, naar de bioscoop gaan of een datenight met je partner? Doe dat dan af en toe lekker! Blijf ook gezond eten en beweeg voldoende.

  Heeft je partner nogal last van je stemmingswisselingen? Praat er dan met hem of haar over. Laat je partner weten dat je wat minder stabiel bent, en vraag hem of haar er rekening mee te houden en het niet persoonlijk op te vatten. Je partner zal er nu meer begrip voor kunnen hebben en beter kunnen omgaan met je moodswings.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard