1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Pijnlijke borsten

  Gepubliceerd op: 10-7-2019Bewerkt op: 2-22-2024
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 10-7-2019Bewerkt op: 2-22-2024
  Geschreven door: ZP® - Magazine
  Tijdens de zwangerschap veranderen je borsten. Bijna elke zwangere vrouw krijgt op een gegeven moment last van gevoelige of zelfs pijnlijke borsten. Ook worden je borsten een stuk groter en worden de aderen in je borsten beter zichtbaar. Hoe komt dit?

  De reden dat je borsten gevoeliger en groter worden, is omdat je borsten tijdens de zwangerschap worden voorbereid voor het geven van borstvoeding. Je tepels veranderen ook tijdens de zwangerschap en er kan al melk uit je borsten gaan lekken. Deze eerste melk wordt ook wel colostrum genoemd.

  Wanneer krijg je last van gevoelige borsten?

  Normaal gesproken beginnen je borsten gevoelig te worden in week 4 van de zwangerschap. Dit kan voor veel vrouwen een teken zijn om een zwangerschapstest te gaan doen. Pijnlijke borsten zijn namelijk één van de eerste echte duidelijke zwangerschapssymptomen. De klachten houden vaak het hele eerste trimester (t/m week 14) aan en nemen vanaf dan langzaam af.

  Waardoor worden gevoelige borsten tijdens de zwangerschap veroorzaakt?

  Pijnlijke of gevoelige borsten worden veroorzaakt door zwangerschapshormonen. Net als veel andere klachten tijdens de zwangerschap. In het geval van pijnlijke borsten speelt vooral een toename van de hormonen oestrogeen en progesteron een grote rol. Daarnaast zorgen een verhoogde bloedtoevoer en een snelle groei van het aantal melkklieren ervoor dat je borsten gevoeliger worden.

  Wat kan ik tegen gevoelige borsten tijdens de zwangerschap doen?

  Pijnlijke of gevoelige borsten zijn helaas niet te voorkomen. Wel zijn er manieren om de pijn te verzachten.

  • Zorg dat je een paar goede zwangerschapsbh’s hebt. Goede zwangerschapkleding is heel belangrijk om je zwangerschap zo comfortabel mogelijk te maken. Een goede zwangerschapsbh geeft extra ondersteuning aan je borsten. Zwangerschapsbh’s hebben vaak geen beugel omdat veel vrouwen dit niet fijn vinden zitten tijdens de zwangerschap. Ze zijn vaak gemaakt van extra zachte stof, waardoor de bh prettig zit en minder schuurt. Een goede zwangerschapsbh kan ‘meegroeien met je borsten’ doordat je deze kunt verstellen en het gemaakt is van rekbare stof.
  • Zorg dat je partner rekening met je borsten houdt. Ook tijdens de zwangerschap kan seks met je partner nog steeds fijn zijn. Maar er zijn wel een paar extra regels waaraan hij zich moet houden. Leg hem daarom goed uit wat wel en niet prettig voelt nu je borsten gevoeliger zijn. Hierdoor voorkom je pijnlijke momenten en houd je het leuk in bed.
  • Bij sommige vrouwen helpt een koud kompres goed om de pijn te verlichten. Pak een koud kompres in met een handdoek of theedoek en leg dit over je borsten wanneer ze gevoelig zijn.
  • Bij sommige vrouwen kan een warme douche juist uitkomst brengen. Een warme douche kan helpen om de omringende spieren te ontspannen en de spanning op de borsten te verminderen.

  Alles weten over zwangerschapskwaaltjes en complicaties? Dat kan met onze zwangerschapscursus, deel van het online cursuspakket van 12 cursussen, vergoed door de meeste zorgverzekeraars!

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard