1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Kraamtranen en Baby Blues in de kraamtijd

  Gepubliceerd op: 19 november 2019 20:18Bewerkt op: 24 januari 2020 21:02
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 19 november 2019 20:18Bewerkt op: 24 januari 2020 21:02
  Geschreven door: ZP® - Magazine

  Niet dat intense geluksgevoel?

  Iedereen kan wel zeggen dat je je met je pasgeboren baby op een roze wolk bevindt, maar in de werkelijkheid is dat in vele gevallen toch even anders. Sommige moeders vinden hun baby niet zo schattig als ze gehoopt hadden, gaan plots huilen of voelen zich verdrietig of worden gewoon overrompeld door de heftige emoties. 50 tot 80% van de vrouwen ervaart deze gevoelens. Het begint meestal rond de derde dag na de bevalling, en neemt langzaamaan weer af. Na twee weken zou je je emotioneel weer als de oude moeten voelen.

  Waarom kraamtranen?

  Kraamtranen heeft zijn naam te danken aan tranen die over je wangen rollen in de kraamtijd, zoals je waarschijnlijk al wel kon bedenken. De kraamtranen, ofwel de baby blues komt opspelen door vele veranderingen die plaatsvinden in je lichaam en in je leven direct na de bevalling. In je lichaam is er sprake van een grote verandering in de hormonenhuishouding, die langzaamaan weer moet worden hersteld. De verandering in hormonen is niet hetzelfde als tijdens de zwangerschap, want toen had je lichaam maar liefst 9 maanden om hier rustig aan te wennen en in mee te groeien.

  De veranderingen in de hormonen, in combinatie met een gebrek aan slaap, alle verantwoordelijkheden die op je af komen met een pasgeborene, een rollercoaster aan emoties en vele twijfelende gedachtes kunnen samen allemaal bijdragen aan een neerslachtig gevoel dat we de baby blues noemen.

  Er is echter geen wetenschappelijk bewijs naar de oorzaken van de baby blues of de kraamtranen. De overweldigende verandering, fysiek en emotioneel, van het hebben van een pasgeborene is echter de meest overduidelijke oorzaak.

  Heb ik last van kraamtranen?

  Je kunt kraamtranen of de baby blues herkennen aan een aantal symptomen. Plotse, onverklaarbare huilbuien, slapeloosheid, stemmingswisselingen, nervositeit, emotioneel zijn, extra prikkelbaar zijn, overgevoeligheid en negatieve gedachten behoren allemaal tot symptomen van de baby blues.

  Je hebt de baby blues, wat nu?

  Gelukkig gaat de baby blues vanzelf weer over, in de meeste gevallen. Het duurt vaak maar een paar dagen dat je je zo neerslachtig en emotioneel voelt, dus laat het vooral gebeuren en weer voorbij gaan. Het is allemaal hartstikke begrijpelijk, want je hebt net een kind op de wereld gezet en daarmee een nieuw leven gestart. Je lekker laten verwennen, praten over je gevoelens, uitrusten en je laten verzorgen kunnen je helpen de kraamtranen-periode door te komen.

  Je hoeft aan niemand verantwoording af te leggen waarom je zo plots moet huilen, en je hoeft zelf niet eens te begrijpen waarom je dat doet. Laat de tranen vooral rollen als je ze op voelt komen, wees lief voor jezelf, doe het rustig aan met kraamvisite en zorg voor huid-op-huid contact met je baby.

  Postnatale depressie

  In sommige gevallen lijkt de neerslachtigheid en verdrietigheid maar niet over te gaan na de bevalling. In dit geval kan er sprake zijn van postnatale depressie, wat vaak gepaard gaat met slapeloosheid, negatieve gedachtes, faalangst, lusteloosheid en concentratieproblemen. Dit merk je vaak wanneer je weer gaat werken, vier maanden na de bevalling. Heb jij last van aanhoudende sombere gedachtes en emoties? Neem dan zeker contact op met je huisarts om te kijken of er spraken is van een postnatale of postpartum depressie.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard