1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Progesteron

  Gepubliceerd op: 12-2-2019Bewerkt op: 5-1-2020
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 12-2-2019Bewerkt op: 5-1-2020
  Geschreven door: ZP® - Magazine
  Progesteron helpt het slijmvlies van de baarmoeder zich voor te bereiden op de innesteling van een bevruchte eicel en zorgt voor een goed verloop van de zwangerschap.

  Als je niet zwanger wordt tijdens de ovulatie, daalt de hoeveelheid progesteron weer en wordt het baarmoederslijmvlies samen met de onbevruchte eicel afgestoten en vindt zo de menstruatie plaats. Progesteron heeft ook een positieve invloed op je stemming. In het tweede gedeelte van je menstruatiecyclus daalt de hoeveelheid van dit hormoon en kun je daardoor in die periode sneller geïrriteerd en prikkelbaar zijn.

  Wat is het effect van progesteron tijdens de zwangerschap?

  Progesteron speelt een belangrijke rol tijdens je zwangerschap. Progesteron zorgt er namelijk voor dat je baarmoederwand in optimale conditie blijft. Daarnaast voorkomt het dat je embryo afgestoten wordt door je lichaam, door te voorkomen dat de spieren van je baarmoeder samentrekken.

  Ook helpt progesteron je immuunsysteem het vreemde DNA in je lichaam te tolereren, zodat de embryo niet afgestoten wordt. Verder wordt er onder invloed van progesteron een slijmprop gecreëerd die de baarmoedermond afsluit. Dit zorgt ervoor dat je baarmoeder en baby beschermt worden tegen infectiegevaar van buitenaf.

  Aanvankelijk wordt progesteron geproduceerd door de eierstokken. Na 8 tot 10 weken zwangerschap neemt de placenta de productie van progesteron over van de eierstokken en wordt de productie van progesteron aanzienlijk verhoogt.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard