1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Lachgas als pijnstiller tijdens de bevalling

  Gepubliceerd op: 6-9-2016Bewerkt op: 10-23-2023
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 6-9-2016Bewerkt op: 10-23-2023
  Geschreven door: ZP® - Magazine
  Lachgas is een mengsel van distikstofoxide (=lachgas) en zuurstof. Door het lachgas in te ademen wordt de pijn minder. Het is nog niet helemaal duidelijk hoe lachgas werkt, maar het idee is dat de pijnsignalen naar de hersenen stagneren. Wat wel duidelijk is, is dat vrouwen een stuk minder pijn hebben bij de bevalling. Bij ongeveer de helft van de vrouwen is er geen andere pijnstilling nodig tijdens de bevalling.

  Lachgas

  Sinds kort kan je in sommige geboortecentra en ziekenhuizen ook kiezen voor lachgas als pijnstilling. Hier zijn de technische voorzieningen getroffen die wettelijk zijn voorgeschreven zodat de medewerkers tijdens hun werk niet teveel lachgas inademen.

  Wanneer wordt lachgas gegeven?

  De verloskundige geeft aan waneer er lachgas gegeven kan worden. Doordat lachgas een beetje verdooft zorgt het ervoor dat je kunt ontspannen. Je moet je volledig kunnen concentreren op het persen dus kun je tijdens het persen geen gebruik meer maken van het lachgas. Wanneer je stopt met het gebruik van lachgas krijg je vijf minuten zuurstof toegediend waardoor de werking van het lachgas verdwijnt.

  Hoe werkt lachgas tijdens bevalling?

  Tijdens een wee geef je jezelf via een mondneusmasker lachgas. Het kapje doe je over mond en neus waarna je een kinmasker om doet en het gas inademt. Je haalt het kapje weer weg na de wee waardoor de toediening vanzelf stopt. De verloskundige die jou begeleid houdt in de gaten of je het lachgas goed gebruikt.

  Voordelen van pijnstilling met lachgas

  • Je kunt de pijn beter verdragen doordat je je goed kunt ontspannen.
  • De conditie van jou en je baby hoeven niet extra te worden gecontroleerd.
  • Lachgas werkt vrijwel direct. Al na een minuut merk je het effect.
  • Makkelijk toe te dienen.
  • Zodra je stopt met het lachgas is het snel weer uit je lijf.
  • Doordat je niet continue versuft bent maak je de bevalling bewust mee.

  Nadelen van pijnstilling met lachgas

  Voor je baby

  • Lachgas heeft geen effect op de baby.

  Voor jou als moeder

  • Lachgas is nog niet beschikbaar op veel plaatsen. Laat je goed informeren welke geboortecentra en ziekenhuizen bij jou in de buurt het aanbieden.
  • Je kunt geen lachgas gebruiken tijdens het persen.
  • Vanwege de apparatuur en/of omdat je tijdelijk 'van de wereld af' bent, kun je niet meer rondlopen.
  • Je kunt je misselijk, duizelig of slaperig voelen. Deze bijwerkingen zijn snel weer weg zodra je het kapje loslaat.

  Laat je te allen tijde van tevoren goed inlichten zodat je hier ook een bewuste keuze in kunt maken en je precies weet wat er gaat gebeuren. Overleg dit ook goed met je verloskundige en de andere betrokken zorgverleners en neem dit op in je geboorteplan.

  Andere mogelijkheden van pijnstilling met medicijnen

  Pethidine als pijnstilling

  Pethidine is een morfine-achtige stof en heeft een sterk pijnstillend effect. Je kunt hierdoor beter ontspannen en de pijn beter opvangen. Het is pijnstillend en ontspannend, maar verdooft niet helemaal. De pijn wordt afgezwakt, maar verdwijnt niet volledig. Het middel wordt via een injectie toegediend, werkt binnen een kwartier tot een half uur en is twee tot vier uur werkzaam. Lees hier de voor- en nadelen van Pethidine

  Remifentanil met een pompje

  Remifentanil is een morfine-achtig stof die sneller, sterker, maar korter werkt dan Pethidine. Je krijgt Remifentanil toegediend via een infuus met een pompje eraan wat je zelf kunt bedienen. Remifentanil is niet geregistreed als gangbaar middel bij een bevalling. Je moet daarom altijd toestemming geven voordat het kan worden gebruikt. Lees hier de voor- en nadelen van Remifentanil

  Een ruggenprik (Epiduraal)

  Via een dun slangetje wordt een verdovingsvloeistof in de ruimte tussen de ruggenwervels (de epidurale ruimte) gespoten. Bij een vaginale bevalling wordt er gebruik gemaakt van de epidurale ruggenprik. Hierbij behoud je de controle over je spieren, maar wordt de pijn onderdrukt. Bij een keizersnede wordt er meestal gebruik gemaakt van spinale anesthesie waardoor je je onderlichaam helemaal niet meer kunt bewegen. Lees hier de voor- en nadelen van een ruggenprik

  Deel jouw ervaringen en vind steun in onze communities

  We geloven sterk in de kracht van gemeenschap en het delen van ervaringen. Hier moedigen we je aan om je eigen ervaringen en tips te delen en deel te nemen aan onze actieve community van zwangere vrouwen. Samen kunnen jullie elkaar ondersteunen en vragen beantwoorden met betrekking tot de voorbereiding op de bevalling.

  • group-image
   4 maanden geleden

   Voorbereiding bevalling

   143 leden

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard