1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  category-image

  Pijnbestrijding

  Medische en niet-medische manieren om met pijn tijdens de bevalling om te gaan ontdek je hier.

  Terug

  Pijnbestrijding

  Geschreven door: ZP® - Magazine
  ZP® - MagazineGeschreven door: ZP® - Magazine

  Pijnbestrijding tijdens de bevalling

  Dat een bevalling gepaard gaat met pijn is logisch, want een kind baren is niet niks. Zo kun je de laatste weken van je zwangerschap al last krijgen van voorweeën en indalingsweeën. Wanneer de bevalling niet meer lang op zich laat wachten krijg je last van ontsluitingsweeën en zodra je baby er echt graag uit wil voel je persweeën. Ook kun je last krijgen van een weeënstorm. Weeën kunnen gepaard gaan met forse pijn. Heb jij er al over nagedacht hoe jij om wilt gaan met de pijn tijdens de bevalling? Weet je al zeker dat je pijnstilling wilt, wil je juist geen pijnstilling of wil je dat op het moment zelf bepalen? Het is goed om te weten welke manieren van pijnstilling mogelijk zijn.

  Ziekenhuisbevalling vs. Thuisbevalling

  Wanneer je ervoor kiest om pijnstilling met behulp van medicijnen te krijgen tijdens je bevalling, is het nodig om in het ziekenhuis te bevallen. Wanneer je kiest voor deze vorm van pijnstilling moet je altijd begeleid worden door een zorgverlener van het ziekenhuis. Dit kan een klinisch verloskundige zijn of een gynaecoloog. Het is dan dus niet mogelijk om dan thuis te bevallen.

  Soorten pijnstilling via medicatie

  Er zijn verschillende soorten pijnstilling. Ook zit er een verschil in hoe de medicatie wordt toegediend. Kies je voor Pethidine, dan krijg je dit via een injectie toegediend.

  Wil je zelf de controle hebben over hoe veel pijnbestrijding je binnenkrijgt en dit ook zelf kunnen regelen? Dan is een remifentanil pompje een optie. Dit is een morfine-achtige stof die snel, sterk en kort werkt. Een welbekende vorm van pijnstilling is de ruggenprik. Via een dun slangetje wordt een verdovingsvloeistof in de ruimte tussen de ruggenwervels (de epidurale ruimte) gespoten. Hierbij behoud je de controle over je spieren, maar wordt de pijn onderdrukt.

  Ook kun je kiezen voor lachgas, door het inademen van lachgas wordt de pijn tijdens de bevalling minder.

  Natuurlijke pijnstilling

  Pijnstilling betekent niet dat er altijd medicatie aan te pas moet komen. Er zijn verschillende cursussen die je kunnen helpen bij het controleren van de pijn tijdens de bevalling. Bijvoorbeeld hypnobirthing. Hierbij oefen je voor de bevalling technieken die je voor en tijdens de bevalling kan toepassen.

  Deel jouw ervaringen en vind steun in onze communities

  We geloven sterk in de kracht van gemeenschap en het delen van ervaringen. Hier moedigen we je aan om je eigen ervaringen en tips te delen en deel te nemen aan onze actieve community van zwangere vrouwen. Samen kunnen jullie elkaar ondersteunen en vragen beantwoorden met betrekking tot de voorbereiding op de bevalling.

  • group-image
   3 maanden geleden

   Voorbereiding bevalling

   118 leden

  Alles weten over pijnbestrijding tijdens de bevalling? Dat kan met onze bevalcursus, deel van het online cursuspakket van 12 cursussen, vergoed door de meeste zorgverzekeraars!

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard