1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

  Blijf op de hoogte!

  Ontvang nieuws speciaal voor jou!

  BevallingComplicaties tijdens de bevallingGeboorte via een keizersnede wat gebeurt er allemaal

  Geboorte via een keizersnede. Wat gebeurt er allemaal?

  ZP® - Magazine

  , 8 juni 2016 11:48Laatste update op: 30 december 2021 17:43

  Veel vrouwen bevallen vaginaal. Een keizersnede is een operatie waarbij de baby via de buikwand geboren wordt. Deze operatie wordt alleen gedaan wanneer er gevaar dreigt voor jou of je baby, of als een vaginale baring niet mogelijk is, en wordt in Nederland niet op verzoek uitgevoerd.

  Hoe gaat een keizersnede in zijn werk?

  De medische term voor een keizersnede is sectio caesarea. De gynaecoloog maakt een kleine horizontale snede, de 'bikinisnede' vlak boven het schaambeen.

  De operatie duurt circa 45 minuten. Je baby wordt ongeveer na 15 minuten geboren en de navelstreng wordt doorgeknipt. Daarna wordt de moederkoek (‘placenta’) verwijderd en wordt achtereenvolgens de baarmoeder, de buikwand en de huid weer gesloten door middel van hechtingen.

  Je partner mag vaak aanwezig zijn bij de keizersnede zodat ook hij of zij zoveel mogelijk bij de geboorte betrokken wordt. Je partner staat dan bij jouw hoofdeinde en kan je zo ook steunen tijdens de operatie.

  Ruggenprik of narcose

  Bij een keizersnede wordt meestal een ruggenprik gegeven. Je maakt zodoende de geboorte van je kindje mee en kan je kindje even vasthouden na de geboorte. Soms is er een reden waarom een narcose beter is. Als dit zo is dan zal dat met je worden besproken.

  Geplande keizersnede

  Het kan voor de bevalling al duidelijk zijn dan een keizersnede noodzakelijk is. Soms wordt een keizersnede direct ingepland. Een reden kan zijn dat je baby in stuit- of dwarsligging ligt. Je bevalt ook operatief als je een meerling verwacht die ongunstig in de baarmoeder ligt, je bekken te smal is of bij andere complicaties waardoor een vaginale bevalling gevaarlijk is.

  Herstel

  Een keizersnede is een grote operatie. Als alles goed gaat verblijf je meestal nog twee tot drie dagen in het ziekenhuis, maar dit kan ook langer zijn. Omdat je weinig beweegt krijg je tijdens de opname prikjes in je been om trombose te voorkomen. De hechtingen die gebruikt zijn lossen vanzelf op.
  Het totale herstel (inclusief herstellen thuis) kost gemiddeld ongeveer 6 weken.

  Meer over dit onderwerp:

  • Keizersnede
  • Medisch
  • Verschillende fases in de bevalling: wat gebeurt er allemaal?

  Plaats een reactie

  (0)
  user-image
   • Feed

   • Mijn week

   • Cursusportaal

   • Community

   • Dashboard