1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

    Blijf op de hoogte!

    Ontvang nieuws speciaal voor jou!

    ZwangerZwangerschapskalenderWeek 16

    Selecteer je zwangerschapsweek

    week-16

    Week 16

    Week 16

    ZP® - Groeikalender

    , 8 juli 2016 09:08Laatste update op: 20 april 2023 18:16

    Het hCG hormoon maakt plaats voor progesteron. Progesteron maakt je lichaam week. De baby is nu 15 centimeter lang en weegt 130 gram. De baby kan nu licht en donker onderscheiden, maar de ogen zijn nog wel dicht. Lees snel verder wat er allemaal gebeurt in week 16 van je zwangerschap.

    Je baby in week 16 van je zwangerschap

    In week 16 is je baby...

    week-image

    15 cm

    130 gram

    ..zo groot als een avocado

    Jij in weekNr 16 van je zwangerschap

    In weekNr 16 ben jij...

    week-image
    • 16 weken zwanger
    • in je vierde maand
    • in het tweede trimester

    Cursusportaal

    Alles weten over de zwangerschap, je bevalling en je baby? Dat kan met ons online cursuspakket van 12 cursussen, vergoed door de meeste zorgverzekeraars!'

    Ja, ik wil toegang

    Dit gebeurt er met je baby als je 16 weken zwanger bent

    De organen in het lichaam zijn nu gevormd. Je baby kan rollen en draaien, maar bij een eerste kindje zal je dit tot de 18e of 20e week waarschijnlijk nog niet voelen. Hij of zij krijgt steeds meer herkenbare trekjes zoals het optillen van het hoofdje, het openen van de mond en het op en neer bewegen van de borst en buik zoals bij diep ademhalen. Je baby kan zuigen, zich verslikken en zelfs de hik krijgen. Hij of zij kan geeuwen, zich uitrekken, de wenkbrauwen optrekken en voorhoofd fronsen.

    Met 16 weken zwangerschap krijgt je baby ook een witte, vettige substantie op zijn huidje, wat vernix caseosa wordt genoemd. Dit bestaat uit donshaar, dode huidcellen en olie, het lijkt haast een beetje op was. Deze substantie beschermt je baby tegen schadelijke stoffen die in het vruchtwater kunnen zitten.

    Wist je dat je baby het nooit te warm of te koud kan krijgen? Gedeeltelijk omdat jij zelf voor de juiste temperatuur zorgt door te transpireren als je het warm hebt of door te rillen als je het koud hebt. Ook het vruchtwater, de vliezen, de spierwand van je baarmoeder, je vet en je huid houden de baby warm.

    Dit gebeurt er met jou als je 16 weken zwanger bent

    Met 16 weken heeft je stofwisseling zich aangepast aan de zwangerschap. De vermoeidheid en misselijkheid van de eerste weken zijn verdwenen. Je baarmoeder heeft nu de grootte van een grapefruit. De spierwand is dik en sterk en begint nu steeds elastischer en dunner te worden.

    Het kan zijn dat je merkt dat je huid aan het veranderen is. Dit komt door het oprekken van de huid, het zwaarder worden in gewicht en de invloed van hormonen. En als je wat extra aandacht aan je huid wilt besteden, dan is een baby huidverzorgingsproduct echt een aanrader! Ja, voor jouw huid! Wat goed is voor je babytje, is ook goed voor jou.

    Ook kan het goed zijn dat je nu écht je groeiende buik begint te voelen en dat je last kunt gaan krijgen van je spieren en gewrichten. Niet alleen in je bekken en heupen, maar ook in bijvoorbeeld je nek en schouders. Dit is wat je kunt doen bij nek- en schouderklachten tijdens de zwangerschap.

    Cursusportaal

    Leer op een praktische manier vanuit huis met ons cursusportaal, met toegang tot meer dan 1000 minuten cursusmateriaal.

    Ja, ik wil toegang

    To do in week 16

    12 zwangerschaps- en bevalcursussen, vergoed door je zorgverzekeraar

    Met een zwangerschapscursus haal je alles uit je zwangerschap. En hier kun je nu maar liefst 12 zwangerschaps-, beval, en babycursussen volgen! Geheel online, met onbeperkte toegang gedurende 18 maanden. Het mooie is dat het cursuspakket wordt vergoed door de meeste zorgverzekeraars: gratis voor jou dus. Lees hier alles over de cursussen.

    Zwangerschapscursussen doen

    Goede beweging tijdens de zwangerschap kun je ook bij de zwangerschapgym krijgen. Je krijgt informatie over de zwangerschap en bevalling, maar ook veel praktische oefeningen. Dat zijn oefeningen om te leren ontspannen en oefeningen die je helpen de spieren die het meest belast worden in de zwangerschap te versterken. Een andere goede en veilige manier om tijdens de zwangerschap in beweging te blijven is met de Powermama training.

    Hypnobirthing is goed voor moeders die erg tegen de pijn op zien van de bevalling. Daarnaast is het ook een aanrader voor iedereen die de geboorte, samen met haar partner, heel bewust wil ervaren en inzet op een rustige geboorte. Haptotherapie richt zich op het verbeteren van het (zelf)vertrouwen van de zwangere vrouw in haar vermogen om haar kindje via een natuurlijke vaginale bevalling geboren te laten worden.

    Cursusportaal

    Alles weten over de zwangerschap, je bevalling en je baby? Dat kan met ons online cursuspakket van 12 cursussen, vergoed door de meeste zorgverzekeraars!'

    Ja, ik wil toegang

    Controles inplannen

    Rond deze tijd ga je waarschijnlijk voor de derde keer naar de verloskundige toe. Als de zwangerschap voorspoedig verloopt heb je tot aan de bevalling in totaal zo'n dertien controles. Tot en met de vierentwintigste week ga je eens per vier weken naar de praktijk. Tot en met de dertigste week eens per drie weken en tot en met de zesendertigste week eens in de twee weken. Vanaf de 36e week ga je wekelijks voor controle.

    Zwangerschapsbh aanschaffen

    Een zwangerschapsbh zal op een gegeven moment in de zwangerschap onmisbaar worden in je garderobe. Je borsten zullen namelijk flink groeien, en een comfortabele bh die meegroeit is dan wel zo fijn. Lees hier waar je op moet letten wanneer je een zwangerschapsbh gaat aanschaffen.

    Pretecho nemen

    Het geslacht van je kindje is vanaf nu met een echo te zien. Ben je heel nieuwsgierig? Rond deze periode kun je een pretecho laten maken. Deze wordt niet vergoed. Wachten tot de 20-weken echo is natuurlijk ook mogelijk. Dan wordt jullie verteld, als jullie dat willen weten, of het een meisje of een jongetje is. Dit is echter niet het doel van de 20-weken echo, dus mochten ze hier geen tijd meer voor hebben, dan laten ze dat voor wat het is.

    Hoeveel echo's krijg je standaard tijdens de zwangerschap?

    • 3 echo's
    • 4 echo's
    • 5 echo's

    Dromen met je partner

    Denk na over wat je voor toekomstbeelden hebt voor jouw baby. Alle moeders hebben dromen voor hun kinderen. We hopen dat ze gezond zijn en dat ze kunnen opgroeien in een veilige wereld. Neem er de tijd voor om deze gevoelens te onderkennen. Bespreek deze ook met je partner.

    Steentje bijdragen aan zwangerschapsonderzoeken

    Zwangerenportaal.nl werkt samen met verschillende onderzoekspartijen in Nederland, die zich allemaal op een unieke manier inzetten om meer onderzoek te doen naar bepaalde aspecten tijdens de zwangerschap en daarna. Samen met hen maken wij interessante artikelen, met informatie die gebaseerd is op nieuwe feiten. Maar ook willen we je met deze samenwerkingen aanmoedigen zélf een steentje bij te dragen aan deze onderzoeken, om zo andere toekomstige zwangeren te kunnen helpen. Lees hier meer over onze verschillende onderzoekspartners en hoe jij met jouw input kunt bijdragen.

    Zwangerschapsmassage nemen

    Een zwangerschapsmassage kan je een echte opkikker geven. Wanneer je last hebt van typische zwangerschapsklachten, zoals pijn in je rug, bekken of nek, vermoeidheid, vocht vasthouden, dan kan dit voor stress in het lichaam zorgen en dat is zowel voor jezelf als voor je baby niet goed. Een zwangerschapsmassage kan je helpen om deze klachten te verminderen.

    Wist je dat?

    Wist je dat je baarmoeder nu tien keer zo zwaar is als voor de zwangerschap! Eerst woog hij 100 gram, nu weegt hij 1000 gram en is acht centimeter lang.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard