1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

  Blijf op de hoogte!

  Ontvang nieuws speciaal voor jou!

  BabyBabykalenderBaby week 2

  Baby 1 week oud

  ZP® - Zwangerschap & Babykalender

  , 9 augustus 2016 15:27Laatste update op: 3 januari 2023 01:56

  De eerste weken vliegen voorbij! Je baby is nu een week oud. Wellicht ben je al een beetje aan het nieuwe leven met je kleintje gewend. Misschien ook niet, want de eerste weken zijn nu eenmaal intensief. Neem hier lekker de tijd voor want de kraamperiode duurt nog zeker een maand. Wat kun je deze week verwachten? Wij zetten het voor je op een rij.

  Ontwikkelingen bij je baby

  Hersenen

  De hersenontwikkeling van een baby gaat het eerste jaar in een supertempo. Zo wegen de hersenen van een pasgeboren baby zo’n 400 gram en met een jaar al een kilo. Volwassen hersenen hebben een gewicht rond de 1400 gram dus het eerste jaar is erg belangrijk voor de hersenontwikkeling.

  Slapen

  Baby’s slapen de eerste maanden erg veel. De ene baby slaapt 20 uur op een dag, terwijl de ander aan 15 uur voldoende heeft. Net als volwassenen heeft de één meer slaap nodig dan de ander. Als je baby tussen de slaapjes wakker en alert is, genoeg energie heeft voor een voeding en goed groeit, dan zit het met de slaap wel goed! Je baby heeft nog geen dag- en nachtritme, maar je kunt je baby wel laten wennen aan het verschil tussen dag en nacht. Slaapt jouw baby nog niet super? Probeer je het inbakeren eens. Dit geeft je baby een geborgen, warm en rustig gevoel, net als in de baarmoeder.

  Hechting

  Je hebt vast al veel gehoord over de verzorging van je baby. Een onderwerp waar je misschien minder over gehoord of gelezen hebt is de hechting tussen jou en je baby. Hechting is het ontwikkelen van een goede band tussen ouder en baby. Wanneer die band sterk is en blijft zal een baby zich veilig hechten. Vooral het eerste jaar is hierbij heel belangrijk. Het eerste jaar is namelijk de fundering, waarop later de persoonlijkheid wordt “gebouwd”. En ook hier geldt hoe sterker de basis, hoe meer het kan hebben.

  Ontwikkelingen bij jou

  Nieuw ritme

  De eerste weken na de bevalling is een opeenvolging van nieuwe ervaringen. Neem de tijd! Neem de tijd om al het kraambezoek een beetje uit te smeren, want de eerste tijd heb je de dag wel nodig om een nieuw ritme te vinden dat bij jullie gezin past.

  Soms kom je niet echt toe aan de dingen die je had willen doen, maar wat maakt het eigenlijk uit? Als het je op een dag lukt om lekker met je baby te kroelen, knuffelen en te voeden ben je een heel eind, desnoods in je pyjama…

  Ontzwangeren

  Na negen maanden zwanger te zijn geweest, ben je volop aan het ontzwangeren. Je lichaam is bezig te herstellen van de zwangerschap en bevalling, en als je borstvoeding geeft, is het ook druk met het aanmaken van melk voor je baby. Wederom topsport, dus!

  Belangrijk is het om geduldig en vriendelijk te zijn voor jezelf, de tijd te nemen en ook af en toe de tijd voor jezelf te nemen.

  Mama, en ook papa (of partner)

  Jij hebt al het zware werk gedaan (en nog steeds), maar nu is het ook de tijd voor je partner om in actie te komen. Des te meer je partner de dagelijkse beslommeringen voor zijn of haar rekening neemt, des te meer heb jij de gelegenheid om bij te komen.

  Tegelijkertijd verandert er natuurlijk voor je partner ook ontzettend veel. Dingen samen doen en praten over al het nieuwe dat jullie meemaken is belangrijk. Zo bouwen jullie aan een stevige basis voor jullie gezin

  Babyconsulenten

  Heb je het gevoel dat je wel wat extra hulp kan gebruiken? Wellicht kan een babyconsulent de uitkomst zijn. Babyconsulenten zijn gespecialiseerde verpleegkundigen die werken vanuit hun eigen praktijk. Zij helpen ouders met baby’s (tot 18 maanden) wanneer zij een probleem ervaren en de adviezen van huisarts of consultatiebureau/andere zorgverleners onvoldoende helpen.

  Weetjes en tips

  Voorspelbaar

  Baby’s houden van voorspelbaarheid en geborgenheid. Als je een bepaalde volgorde aanhoudt van gebeurtenissen, weet je baby al snel wat hij kan verwachten. Als een baby wakker wordt heeft hij vaak honger. Doordat hij uitgerust is heeft hij waarschijnlijk voldoende energie om lekker te drinken. Na de voeding kunnen jullie heerlijk knuffelen en kletsen, want je baby is gek op jouw stem en gezicht. Echt waar, hij vindt je prachtig. Misschien heeft je baby nog een schone luier nodig of gaat hij lekker in bad. Meestal is een pasgeboren baby na een halfuurtje tot een uurtje al weer moe.

  Op bed

  Je baby zal de eerste weken veel slapen. Als je je baby in bed legt voordat hij helemaal overprikkeld en te moe is, valt hij makkelijker in slaap. Je kunt hem in bedje leggen bij de eerste vermoeidheidssignalen. Sommige baby’s vallen makkelijk in slaap, maar veel baby’s vinden het nieuwe bedje nog heel kil en spannend. Je mag hem dus gerust even helpen zich over te geven aan de slaap. Als je geborgenheid biedt en bij hem blijft leert hij uiteindelijk vanzelf dat het bedje een fijne, veilige plek is. Als je dan ook iedere keer hetzelfde liedje zingt voor het slapen gaan, zal je baby al snel begrijpen dat het slaaptijd is en het bedje associëren met een fijne plek. Het is belangrijk dat je wel rekening houdt met de veiligheid van je baby tijdens het slapen. Het is daarom goed om te weten in welke houding je je baby in bed moet leggen en hoe warm je baby het tijdens het slapen moet hebben.

  Volgorde

  Door het gebruik van een ritme wordt het voor jou gemakkelijker om de signalen van je baby te herkennen. Ritme zorgt voor herkenning en dat leidt tot een veilig gevoel bij je baby. Je hoeft geen gebruik te maken van vaste tijden, een vaste volgorde is voldoende. Heeft je baby een extra keer honger? Dan mag hij gerust zijn voeding hebben. Jouw baby weet namelijk instinctief wanneer hij toe is aan voeding. Zowel borstvoeding als flesvoeding mag je op verzoek geven. Soms lijkt een dag hierdoor chaotisch te verlopen, maar uiteindelijk komt er vanzelf structuur in de dag. Als je baby genoeg plast en poept, alert is en goed groeit krijgt hij voldoende melk binnen en hoef je je geen zorgen te maken. Als je twijfelt, bijvoorbeeld omdat hij veel huilt en onrustig is, aarzel dan niet om hulp te vragen aan een deskundige.

  Consultatiebureau

  Over twee weken ga je voor het eerst naar het consultatiebureau, over vier tot zes weken krijgt hij zijn eerste vaccinaties wanneer jullie daarvoor kiezen. Dit is voor veel ouders een lastige beslissing, want de voor- en nadelen van deze prikken zijn een groot punt van discussie bij veel mensen. Laat je daarom goed informeren bij onafhankelijke partijen, zodat je hier een weloverwogen besluit in kunt nemen.

  Hulpmiddelen bij klachten als krampjes

  Sommige kindjes hebben direct vanaf de geboorte pijn of ongemak. Bij anderen ontstaat er pas in de loop van de weken steeds meer onrust of pijn. Je kindje kan last hebben van darmkrampjes of zure oprispingen, soms vallen de voedingen niet lekker of blijven zijn boertjes erg dwars zitten, eventueel gepaard met frequente hik. Dan kan Infacol helpen bij je baby's krampjes. Je kunt ook eens contact opnemen met een osteopaat. Een osteopaat onderzoekt de lichaamsweefsels op aanwezige spanning en bewegingsverlies die een verklaring zouden kunnen zijn voor de klachten.

  Verwennen

  Misschien is het al eens in je opgekomen, want je wilt het zo comfortabel mogelijk maken voor je baby. Maar is het eigenlijk wel mogelijk om je baby te verwennen? Deze vraag kent verschillende antwoorden. Je baby kan nog niet een vraag linken aan het gevolg, zoals een peuter wel kan. In die zin kun je een baby dus niet verwennen. Maar je kunt je baby nooit genoeg aandacht geven.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursussen

  • Community

  • Dashboard