1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

  Blijf op de hoogte!

  Ontvang nieuws speciaal voor jou!

  Deze informatie is geverifieerd door onze deskundige: Carole Lasham Kinderarts Tergooi Ziekenhuis

  BabySlaapVeilig slapen

  Je baby veilig laten slapen, zo doe je dat

  ZP® - Magazine

  , 24 april 2017 11:43Laatste update op: 7 juli 2022 17:08

  Het is belangrijk om je baby zó in zijn of haar wieg te leggen dat hij of zij goed en met name veilig slaapt.

  Tips voor veilig slapen baby

  Deze tips helpen je om je baby veilig te laten slapen.

  Leg een baby altijd op de rug te slapen.

  Het is absoluut het veiligst om je baby op zijn rug te laten slapen. Leg hem vanaf de eerste dag op zijn rug in zijn wieg. Niet op zijn zij, want vanuit de zijligging kan een baby na een paar weken al makkelijk op zijn buik rollen. Leg je baby nooit op zijn buik in de wieg. De veiligste slaaphouding is op zijn rug. Laat je baby daar zo snel mogelijk aan wennen.

  Voorkom dat je baby te warm ligt

  Dekbedjes zijn vaak te warm en daarom te riskant voor kinderen tot twee jaar. Bovendien liggen ze los, waardoor een baby er makkelijk onder kan raken. Dat geldt overigens ook voor een opgevouwen dekentje in een dekbedhoes, wat hoe dan ook snel te warm is. Een ingestopt dekentje of laken of een slaapzak zijn veel veiliger.

  Zorg voor een veilig wiegje of ledikant

  In de EU moet een babybed aan bepaalde veiligheidseisen voldoen. De bedbodem moet goed geventileerd kunnen worden en de afstand tussen de spijlen is aan een maximum gebonden. Gebruik in een babybed geen zacht materiaal, zoals een zachte matras, kussens, een hoofdbeschermer of plastic zeil.

  Blijf bij je baby in de buurt

  Als dat gaat en jij je er prettig bij voelt, laat je baby dan bij jullie op de kamer slapen, totdat hij zich vlot kan omdraaien. Neem je baby niet bij je in bed. Dat is riskant, vooral als je gespannen of oververmoeid bent of medicijnen of alcohol hebt gebruikt.

  Houd je baby rookvrij

  Roken is slecht voor moeder en kind. Dat geldt zowel tijdens als na de zwangerschap. Het geeft een verhoogde kans op wiegendood. Baby’s van rokende moeders hebben veel vaker luchtwegklachten.

  Geef bij voorkeur borstvoeding en houd de fopspeen bij de hand.

  Borstvoeding werkt beschermend en is risicoverlagend voor wiegendood. Gebruik van een fopspeen bevordert ook veilig slapen.

  Gebruik geen geneesmiddelen met een slaapverwekkende bijwerking

  Sommige geneesmiddelen zijn gevaarlijk voor baby’s, doordat ze er te diep van gaan slapen. Wie borstvoeding geeft, doet er goed aan deze medicijnen te vermijden en altijd te vragen bij de apotheek of de dokter die het medicijn voorschrijft of het verstandig is het medicijn te gebruiken in combinatie met bostvoeding.

  Meer over dit onderwerp:

  • Slapen en het slaapritme van een baby
  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard