1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Herstellen na de bevalling. Wat gebeurt er allemaal met jou en je lichaam?

  Gepubliceerd op: 7 juli 2016 11:33Bewerkt op: 28 september 2022 19:13
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 7 juli 2016 11:33Bewerkt op: 28 september 2022 19:13
  Geschreven door: ZP® - Magazine

  Kraamtranen

  Voel je je verdrietig of begin je ineens te huilen, schrik dan niet. Veel kersverse moeders krijgen te maken met ‘kraamtranen’ (babyblues). Het begint op de tweede dag na de bevalling en kan tot drie weken duren. Jouw lichaam en geest hebben een gigantische verandering ondergaan. Je hebt de zorg en verantwoordelijkheid voor een klein hulpeloos mensje. Dan is het niet verwonderlijk dat je emotioneel wordt.

  Naweeën

  In de 3 à 4 dagen na de bevalling kun je last hebben van naweeën. Dit zijn lichte tot hevige krampen die ervoor zorgen dat jouw baarmoeder weer de normale vorm aanneemt. Je verliest slijm en bloed, vergelijkbaar met een forse menstruatie: kraamvloed (lochia). Hiermee herstelt jouw baarmoeder zich en wordt gezuiverd (kraamzuivering).

  Stuwing

  Jouw borsten kunnen in drie tot vijf dagen na de bevalling pijnlijk, gespannen en warm gaan aanvoelen, dit is stuwing. De melkproductie komt nu goed op gang en er is een verhoogde doorbloeding. Leg regelmatig aan, je kunt ook afkolven (maar niet te veel). De pijn aan jouw borsten kun je verzachten door er een ingepakt icepack of gekoelde koolbladeren op te leggen.

  Ontzwangeren

  Een kind krijgen is negen maanden op, negen maanden af: je hebt na negen maanden zwangerschap negen maanden nodig om te herstellen. In de eerste zes weken (kraamperiode) kan de roze wolk mogelijk een grijze wolk worden. Je bent blij en gelukkig met jouw mooie baby. Je bent ook vooral moe en prikkelbaar of je kunt je gevoel geen plaats geven.

  Gun jezelf daarom tijd en rust. Doe wat je kunt, maar niet te veel. Naarmate jouw baby groeit, zal alles gemakkelijker gaan. Tegen de tijd dat je één kaarsje op haar/zijn verjaardagstaart zet, zit je weer lekker in je vel, is jouw lichaam weer helemaal de oude en kun je de wereld weer aan.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard