Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

Blijf op de hoogte!

Ontvang nieuws speciaal voor jou!

BabyBabykalenderBaby week 15

Baby 14 weken oud

ZP® - Zwangerschap & Babykalender

, 21 December 2019 21:01Laatste update op: 22 November 2021 17:34

Je baby is inmiddels 14 weken oud. Is het je al opgevallen dat je baby steeds naar zichzelf in de spiegel kijkt? Zijn spiegelbeeld vindt hij reuze interessant. Zelf zie je je baby iets minder vaak, omdat je waarschijnlijk weer aan het werk bent.

Ontwikkelingen bij je baby

Spiegeltje, spiegeltje

Je baby is zich volop aan het ontwikkelen op sociaal-emotioneel gebied. Dat kindje aan de andere kant van de spiegel vindt hij dan ook reuze interessant. Hij heeft nog niet door dat hij zichzelf ziet. Geef je baby een plastic spiegeltje, vermaak gegarandeerd! Kijk uit met breekbare spiegels.

Omrollen

Het omrollen van je baby is het begin van zijn voortbewegen. Vanaf hier zal je baby leren tijgeren, kruipen en uiteindelijk lopen. Wanneer je baby omrolt kan je baby al zijn hoofdje omhoog houden en zijn de spieren al veel sterker. Het is een erg trots en leuk moment voor zowel jou als je baby wanneer je baby voor het eerst omrolt! Zodra de spieren van je baby genoeg zijn ontwikkelt zal je baby gaan omrollen. Dit volgt meestal vrij snel nadat je baby zijn hoofdje zelf kan optillen. Je kunt verwachten je baby te zien omrollen vanaf de vier maanden, maar bij de meeste baby’s gebeurt dit rond de 6 maanden. Vanaf dan wordt het dus echt goed opletten met je baby even op jullie bed laten liggen, want voordat je het weet rolt hij ervan af! Verlies je kindje ook nooit meer uit het oog wanneer je hem op verschoont op zijn commode.

Ontwikkelingen bij jou

Werken of thuisblijven

Nu je baby 15 weken oud is ben je waarschijnlijk net weer aan het werk gegaan of je bent al een paar weken aan het werk. Afhankelijk van de duur van je zwangerschapsverlof. Ben je al gewend aan het minder zien van je baby? Het kan best een overgang zijn van 24/7 bij je baby zijn en opeens weer acht uur lang van huis zijn. Dit wordt vanzelf wel beter, en vergeet niet: het is toch ook heerlijk om niet de hele tijd tussen de luiers te zitten?

Als je borstvoeding geeft is de kans groot dat je inmiddels aan het kolvenbent met een kolfapparaat. Hoe gaat dit op je werk? Krijg je daar genoeg tijd voor en is er een aparte ruimte om te kolven?

Ook kan het zijn dat je gestopt bent met werken om je fulltime op het moederschap te storten. Neem dan ook genoeg rust en tijd voor jezelf, het is heus niet raar om je baby een dagje naar de kinderopvang te brengen of vraag een familielid om even op je kleintje te passen.

Weetjes en tips

Verzekeringen onder de loep nemen

Heb jij al nagedacht over een geschikte zorgverzekering nu je baby er is? Tot 1 januari kan je er een kiezen die het beste bij jou en je baby past. Vergelijk zelf gemakkelijk verschillende zorgverzekeraars met deze vergelijker op Independer.

Geen zin om alles uit te zoeken? Samen met onze partner UnitedConsumers hebben we een verzekering geselecteerd van VGZ met goede dekkingen van de zorg voor jou én je baby. Zo komen jullie nooit iets tekort! Daarbij ontvang je 5% collectiviteitskorting + 15% korting op de aanvullende verzekering via deze link. Kies in Stap 3 voor UC Ruime keuze en ZorgZeker 2 voor de beste dekkingen! Lees in dit artikel meer wat je nog hebt aan je zorgverzekering na de bevalling en met een baby.

Kruipen

Je baby komt steeds meer in beweging en trekt zijn hoofdje en schouders vaak omhoog. Je kunt je baby alvast voorbereiden op kruipen. Je kunt dit doen door met je baby te ‘sleeën’. Dit gaat zo in zijn werk:

  1. Pak een stuk karton dat groot genoeg is om je baby op te leggen
  2. Leg je baby op zijn buik op het stuk karton
  3. Trek aan de voorkant van het karton zodat je baby door de kamer gaat sleeën. Probeer niet te enthousiast te zijn met het tempo.

Tips voor omrollen

Merk je dat je baby nog moeite heeft met omrollen Dan kun jij je baby een handje helpen. Wanneer je baby op zijn buik ligt, kun je bijvoorbeeld een speeltje net iets buiten zijn bereik neer te leggen. Zo moet je kleintje extra moeite doen om het te pakken, en soms volgt het omrollen dan vanzelf. Je kunt hem ook altijd zelf nog een zetje geven door hem op zijn rechter zijkant te leggen met zijn rechterarm gestrekt. Zo ligt dit armpje niet meer in de weg en kan je baby zo omrollen wanneer je zachtjes aan zijn rechterarm trekt!

  • Magazine

  • Mijn week

  • Zoeken

  • Dashboard