1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

  Blijf op de hoogte!

  Ontvang nieuws speciaal voor jou!

  BabyBaby in de zithouding vanaf wanneer mag je een baby laten zitten

  Baby in de zithouding: vanaf wanneer mag je een baby laten zitten?

  ZP® - Magazine

  , 11 december 2020 01:50Laatste update op: 15 juni 2022 22:27

  Het voelt misschien heel natuurlijk om een jonge baby in een zithouding op schoot te nemen, of hem ondersteund zittend op de bank of op bed te laten zitten. Maar is dat met jonge baby’s eigenlijk wel zo verantwoord? Hun ruggenwervel is daar immers misschien nog niet klaar voor. Vanaf wanneer mag je een baby in de zithouding zetten?

  Baby laten zitten, vanaf wanneer mag dat?

  De meeste baby’s leren zelfstandig zitten tussen de 6 en 8 maanden, wat een enorme mijlpaal is. Veel ouders kunnen hier dan ook haast niet op wachten, waardoor ze hun baby al veel te vroeg in de zitpositie willen zetten, op schoot of op de bank bijvoorbeeld. Maar voor een bepaalde leeftijd kan je baby beter niet in de zithouding zetten, omdat dit niet wenselijk is voor hun ruggenwervel.

  Pas als je baby zelf in de zitpositie kan komen, is de rug klaar om in de zithouding te zitten, daarvoor nog niet! Nog even geduld dus. Iedere baby gaat ook in zijn eigen tempo zitten, dus als je baby met 5 of 6 maanden nog niet zit, geen zorgen.

  Mag je een baby stimuleren te gaan zitten?

  Het eerste stapje naar zitten is omrollen, wat de meeste baby’s leren tussen de 5 en 6 maanden. Hierna zal het leren zitten langzaam op gang komen. Dit proces hoef je als ouder niet te stimuleren, door bijvoorbeeld je baby met kussens ondersteund op de bank te laten zitten. In de eerste maanden is de rug van je baby namelijk rond en niet sterk, waardoor rechte zitpositie niet bevorderlijk is voor de ruggenwervel en de rugspieren.

  Eerst dus nog je baby lekker laten oefenen met het omrollen, en hem uit zichzelf daarna natuurlijk laten zitten. Na het omrollen komt het tijgeren, waarna het zitten zich ongeveer tegelijk ontwikkelt als met het kruipen. Bij sommige baby’s gebeurt het kruipen eerst, bij anderen het zitten.

  Wat je wel mag doen om het zitten te stimuleren, is door dagelijks tummy time te doen met je baby. Door je kindje dagelijks op zijn buikje te leggen op een platte ondergrond tijdens tummy time, traint je kleine belangrijke spieren in zijn rug en nek die je baby uiteindelijk ook nodig zal hebben om zelfstandig te gaan zitten.

  Plaats een reactie

  (3)
  user-image
  • user-image

   nadiagijbels

   Oct 13, 2022

   Hoe geef je een baby die nog niet kan zitten dan zijn oefenhapjes? Doe je dat in dezelfde houding die je gebruikt voor het geven van een fles?

   Beantwoorden

   1 antwoorden bekijken

  • user-image

   nickonea

   May 7, 2023

   Mijn baby zit vanaf 4 maanden met onze hulp omdat hij het liggen op een gegeven moment écht zat is. Hij wilt veel liever rechtop, en niet alleen maar ‘opgetild’. Hoeft je er mee om als je baby zo graag zit? En wat is het risico van voor de 5 maanden laten zitten? Wat voor een negatieve gevolgen heeft het? Welk onderzoek is daar naar gedaan?

   user-image
  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard