1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Groeicurve kind

    Gepubliceerd op: 12-3-2019Bewerkt op: 4-17-2020
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 12-3-2019Bewerkt op: 4-17-2020
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Jeetje, wat groeit je kleintje toch hard! Kinderen tussen de 0 en 4 jaar groeien ontzettend snel, en natuurlijk wil je graag weten of dat allemaal wel goed gaat. Om dit te bepalen wordt er vaak gebruik gemaakt van een groeicurve voor je kind. Wat is dit precies en is het wel echt zo belangrijk?

    De groeicurve is een grafiek met daarop de gemiddelde groeiontwikkeling van kinderen. Er wordt hierbij een normaalverdeling aangehouden, waarbij zo’n 95% van de kinderen binnen de verschillende lijnen van de curve groeit. De grafiek werkt met gemiddelden, wat betekent dat de kans klein is dat je kindje precies op de groeicurve zit met zijn gewicht en lengte. Ieder kind groeit namelijk in zijn eigen tempo!

    Verschillende groeicurven

    De groeicurve wordt bij consultatiebureaus vooral gebruikt om extreme afwijkingen te kunnen waarnemen die kunnen wijzen op een probleem in de ontwikkeling van je kind. Er bestaan echter ook een hoop internationale groeicurven, die zijn afgestemd speciaal op de afkomst van een kind. De afkomst kan namelijk ook van grote invloed zijn op de algemene ontwikkeling van je kindje, net zoals nog een aantal andere factoren.

    Daarnaast heb je ook verschillende groeicurven voor jongens en meisjes. In hun ontwikkeling zit namelijk een duidelijk verschil! Het is belangrijk om dus altijd de juiste groeicurve voor je te pakken. Daarbij zijn er ook verschillende groeicurven voor verschillende leeftijdsgroepen, namelijk:

    • 0-15 maanden
    • 0-4 jaar
    • 1-21 jaar

    Zelf de groeicurve bijhouden

    Vele ouders houden de ontwikkeling van hun kindje bij ten opzichte van de groeicurve, en dit kun jij ook gemakkelijk zelf thuis doen. Dit kun je doen door op een aantal momenten de lengte, het gewicht en de schedelomtrek van je kindje op te meten. Als je kindje al kan staan, dan doe je dit gemakkelijk door hem rechtop tegen de muur laten staan. Zet een klein stipje op de muur waar het hoogste punt van zijn hoofdje de muur raakt.

    De data van de lengte, het gewicht en de schedelomtrek kun je dan bijhouden in de grafiek van de curve. Maar je kunt ook een leuke groeimeter of mooie meetlat gebruiken met daarop alle streepjes van alle meetmomenten, een leuke herinnering voor later!

    Mijn kind wijkt af van de curve

    Er is niks om je zorgen over te maken als je kindje afwijkt van de middellijn van de groeicurve. Het gaat op deze lijn namelijk slechts om gemiddelden, en weinig kinderen zitten preciés op deze lijn. Is je kindje dus een paar centimeter groter of kleiner of een paar gram zwaarder of lichter, dan is er niks aan de hand.

    Het is een ander verhaal wanneer je kindje afwijkt van de standaarddeviatie van de grafiek. Dit is wanneer je kindje buiten het ‘normale gebied’ in de grafiek valt, waar 95% van de kindjes in zouden vallen. Dit zou kunnen duiden op een groeiprobleem. Maar ook dit is niet altijd zo, want er zijn talloze factoren die invloed hebben tijdens de groei. De curve dient dus vooral als leidraad om een inschatting te maken over de algemene ontwikkeling van je kindje.

    Het is een veel beter idee om je eigen grafiek bij te houden van je kindje, met daarin zijn eigen lijntje. Hierin kun je dan bijhouden of er een plots verandering is in de groeiontwikkeling. Je bent hier trouwens niet alleen in, want dit is iets waar ook het consultatiebureau oplet. Zie je een plotse afwijking in het persoonlijke groeilijntje van je kind? Dan kan het zijn dat je kind niet genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt, of dat er iets anders mis is in zijn ontwikkeling. Raadpleeg in dit geval altijd de huisarts of het consultatiebureau.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard