1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Het eerste trimester van de zwangerschap: dit staat je te wachten

    Gepubliceerd op: 10-22-2020Bewerkt op: 2-22-2024
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 10-22-2020Bewerkt op: 2-22-2024
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Hoera, je bent zwanger! Als je er net achter bent gekomen dat je zwanger bent, zit je waarschijnlijk in het eerste trimester. Dan zijn de eerste 12 weken van je zwangerschap, waarin er veel verandert en gebeurt in je lichaam en met je baby. Dit is het eerste trimester van je zwangerschap samengevat.

    Het eerste trimester van je zwangerschap samengevat

    Je bent zwanger, wat bijzonder! Er staat je een prachtig mooi avontuur te wachten waarbij er vanuit een embryo een complete baby zal groeien. Veel ontwikkelingen bij je baby en bij jou vinden in het eerste trimester plaats: de eerste drie maanden. Dit trimester loopt van week 1 tot en met week 12 van je zwangerschap. Dit is de periode waarin veel vrouwen te maken krijgen met allerlei soorten zwangerschapskwaaltjes, maar ook lijkt je baby aan het einde van het eerste trimester steeds meer op een echt klein mensje. Dit kan je verwachten in je eerste trimester!

    Jij in het eerste trimester

    Tijdens het eerste trimester krijg je te maken met veel veranderingen en daarmee mogelijk veel kwaaltjes:

    • Misselijkheid: veel vrouwen ervaren (ochtend)misselijkheid in het eerste trimester van de zwangerschap. Dat kan gaan van enkel eventjes in de ochtend, tot de hele dag door. Er bestaat ook zoiets als hyperemesis gravidarum: extreme misselijkheid tijdens de zwangerschap. De hormonen die door je lijf gieren hebben hier alles mee te maken. Rond de 11 weken is meestal de piek, waarna de klachten meestal langzaam weer afnemen.
    • Veranderende borsten: al in het eerste trimester beginnen je borsten flink te veranderen en groeien. Ook dat heeft alles met de zwangerschapshormonen te maken! Je borsten kunnen pijn gaan doen, zwellen, groeien en je tepels kunnen donkerder worden. Allemaal een natuurlijke manier van je lichaam om zich voor te bereiden op borstvoeding.
    • Vermoeidheid: je bent net zwanger, dus verandert er veel in je lichaam. Dat is vermoeiend, waarom je je behoorlijk moe kunt voelen. De placenta moet worden gemaakt en de hormonen zijn volop aanwezig. De vermoeidheid kan ook zorgen voor hoofdpijn.
    • Vaker plassen: niet alleen in het derde trimester, maar ook in het eerste trimester kan je al veel vaker naar de wc moeten om te plassen. Dat komt doordat onder invloed van de hormonen meer bloed naar je nieren wordt gepompt, waardoor je vaker moet plassen.
    • Vreetbuien en cravings: Waar je zin in hebt en hoeveel je wilt eten verschilt behoorlijk per vrouw, maar het is helemaal niet gek als je veel meer honger hebt dan normaal. Je lichaam is nu immers een klein mensje aan het maken. Ook kan je opeens zin krijgen in de gekste dingen, waar je eerder nooit aan had gedacht: zwangerschapscravings! Ook kan je opeens een sterke afkeer krijgen van voedsel en geuren.
    • Stemmingswisselingen: Onder de invloed van oestrogeen en progesteron kan je heftige stemmingswisselingen krijgen. Het is oké! Hopelijk kan je hier met je partner en omgeving over praten als het echt heftig wordt.

    Jouw baby in het eerste trimester

    In het eerste trimester vindt de bevruchting en de innesteling plaats van de bevruchte eicel, die vervolgens uitgroeit tot het embryo. Hiermee wordt ook de placenta aangemaakt door je lichaam. In het eerste trimester groeit het embryo uit tot een foetus van 6,5 centimeter, die met de 12 weken zwangerschap al steeds meer op een klein mensje lijkt. Het eerste orgaan dat zich ontwikkelt is het hart, met de bloedsomloop. Daarna worden ook de hersenen en het ruggenmerg gevormd, samen met de groei van andere vitale organen na ongeveer 10 weken. Botten en kraakbeen worden ook aangemaakt in de eerste weken.

    Daarnaast is het geslachtsorgaan al aanwezig: vanaf het begin is dus al bepaald of je een jongetje of meisje krijgt, maar dit kan je nog niet duidelijk zien bij de eerste echo. Aan het einde van het eerste trimester zitten alle lichaamssystemen en organen op hun plaats.

    Waar moet je aan denken in het eerste trimester?

    Uiteraard ga je op zoek naar een verloskundige in het eerste trimester. Je eerste echo zal plaatsvinden tussen de 7 of 12 weken, wat ontzettend leuk en spannend is! Nadat je je kindje voor de eerste keer hebt gezien voelt het allemaal waarschijnlijk een stuk echter en kan je écht gaan genieten van de zwangerschap en wennen aan het idee dat je straks een baby hebt! Daarnaast is het erg belangrijk omfoliumzuurte slikken, en eventueel andere supplementen afhankelijk van wat jouw zorgverlener je adviseert.

    Alhoewel het misschien nog ver weg lijkt, kan je beter alvast op zoek gaan naar een kinderopvang en kraambureau. Dat moet je namelijk uiterlijk in week 16 geregeld hebben, maar hoe eerder hoe beter. Een goed moment om dit te regelen is na de eerste afspraak bij je verloskundige, die je hier ook meer over kan vertellen. Zorg ook voor een goede tandarts, als je die nog niet hebt: een tandvleesontsteking tijdens de zwangerschap kan namelijk zorgen voor nadelige gevolgen voor je baby. Ook kun je je vast inschrijven bij verschillende zwangerschapscursussen.

    Als kers op de taart zal je dan waarschijnlijk aan het einde van het eerste trimester je zwangerschap bekendmaken aan je omgeving: met 12 weken is namelijk de kans op een miskraam een stuk kleiner geworden. Maar natuurlijk kan je dit ook eerder doen of hier ook gerust nog wat langer mee wachten.

    Alles weten over het eerste trimester van de zwangerschap? Dat kan met onze zwangerschapscursus, deel van het online cursuspakket van 12 cursussen, vergoed door de meeste zorgverzekeraars!

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard