1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Zwangerschapshormonen: wat doen ze en welke zijn er?

    Gepubliceerd op: 5-18-2020Bewerkt op: 2-22-2024
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 5-18-2020Bewerkt op: 2-22-2024
    Geschreven door: ZP® - MagazineMedisch rereviewd door: Verloskundigenpraktijk Wereldkind
    TIjdens de zwangerschap gebeurt er een hoop met je lichaam én je emoties, en daar hebben zwangerschapshormonen alles mee te maken. Het zinnetje ‘’het zijn de zwangerschapshormonen’’ ken je vast wel, maar over welke hormonen hebben we het dan precies en wat doen ze met jou en je lichaam tijdens de zwangerschap?

    Hormoonschommelingen tijdens de zwangerschap

    Ben je zwanger, dan krijg je gegarandeerd te maken met schommelingen in je hormonen. Dit zijn hormonen die ook al in je lichaam zaten vóórdat je zwanger was. Echter worden er tijdens de zwangerschap bepaalde hormonen in grote hoeveelheden geproduceerd, waardoor de verhouding wat uit balans kan raken jij ‘’last kan krijgen’’ van hormonen. Deze hormoonschommelingen is normaal, want het zorgt voor een goed verloop van de zwangerschap en ze bereiden je lichaam voor op de bevalling. Uitgebreid alles leren over zwangerschapshormonen? Dat kan met onze zwangerschapscursus.

    Je kunt de hormonale veranderingen merken in je lichaam: je huid, haar, nagels en tanden, maar ook in je emoties en hoe je je voelt. Vrijwel alle veranderingen tijdens de zwangerschap zijn te danken aan hormonen! Het is eigenlijk een hormonale schommeling zoals met de menstruatie, maar dan soms vele malen sterker en 9 maanden lang.

    Verschillende zwangerschapshormonen

    • hCG

    Het hCG-hormoon (humaan choriongonadotrofine) is vaak het eerste zwangerschapshormoon waarmee vrouwen te maken krijgen. Het wordt namelijk gemeten bij het nemen van een zwangerschapstest! Dit hormoon zorgt voor de eerste zwangerschapssymptomen zoals hoofdpijn, vermoeidheid, misselijkheid, duizeligheid en stemmingswisselingen.

    Ook zorgt hCg voor de stop van de nieuwe productie van eicellen wanneer je eenmaal zwanger bent. Daarnaast zorgt dit hormoon voor de groei en de bescherming van het embryo. Na 16 weken zwangerschap zal de productie van het hCG-hormoon een stuk minder worden, en zullen waarschijnlijk dus ook zwangerschapskwaaltjes afnemen.

    • Oestrogeen

    Oestrogeen zal erg toenemen aan het einde van de zwangerschap. Dit hormoon zorgt voor de groei van je borsten, door de groei van je bloedvaten en de melkklieren te stimuleren. Ook stimuleert dit hormoon de groei van je baarmoeder. Het zorgt dus mede voor je grote buik en grotere borsten.

    • Progesteron

    Progesteron zorgt onder andere voor vergeetachtigheid tijdens de zwangerschap. Dit hormoon zorgt er namelijk voor dat je hersenen lichtelijk verslappen! Maar gelukkig zorgt progesteron er ook voor dat het samentrekken van je baarmoeder wordt voorkomen. Daarom neemt dit zwangerschapshormoon ook af tegen het einde van de zwangerschap, zodat de weeën op gang kunnen komen. Daarnaast kan dit hormoon ervoor zorgen dat je vaak moet plassen en last hebt van vermoeidheid.

    • Oxytocine

    Oxytocine is een hormoon dat vooral tijdens de bevalling erg toeneemt. Het wordt ook wel het knuffelhormoon genoemd, wat wil zeggen dat dit hormoon de stress beperkt en het verbondenheidsgevoel bevordert. Oxytocine wordt normaal gesproken beperkt door progesteron, maar tijdens de bevalling draait dit om.

    • HPL: Humaan Placentair Lactogeen

    HPL is aanwezig tijdens de zwangerschap om de productie van het hormoon prolactine af te remmen. Ook voorkomt dit hormoon dat je lichaam het embryo afstoot. Na de bevalling neemt dit hormoon af in verband met de borstvoeding.

    • Prolactine

    Dit hormoon speelt een grote rol bij het aanmaken van borstvoeding. Het bereidt het borstweefsel voor op het geven van borstvoeding en zorgt voor het vrijlaten van moedermelk. Je merkt dat dit hormoon actief is door de groei Prolactine wordt voor de bevalling afgeremd voor HPL.

    • Relaxine

    Dit zwangerschapshormoon zorgt er tijdens de zwangerschap voor dat de steungevende banden van je gewrichten wat verslappen en verweken. Dit kan zich uiten in bekkeninstabiliteit en rugklachten, en daar kun je van gaan waggelen! Dit hormoon is wel van groot belang tijdens de bevalling. Doordat het bekken wat soepeler is geworden komt je baby namelijk veel makkelijker naar buiten.

    Zwangerschapshormonen en stemmingswisselingen

    ‘’Het zijn de hormonen!’’ is een zin die je waarschijnlijk vaak hoort onder zwangere vrouwen of zelf gebruikt om stemmingswisselingen goed te praten. Maar het klopt zeker! Vooral progesteron en oestrogeen zorgen ervoor dat je stemmingswisselingen toenemen. Maar natuurlijk spelen ook alle onzekerheden en emotionele veranderingen tijdens de zwangerschap daar een rol in, door alles wat op je afkomt als je zwanger bent.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard