1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Zó veel duurder is het opvoeden van een meisje vergeleken met een jongen!

  Gepubliceerd op: 7-18-2020Bewerkt op: 10-20-2023
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 7-18-2020Bewerkt op: 10-20-2023
  Geschreven door: ZP® - Magazine
  We weten allemaal dat een kind aardig wat geld kost. Het leven van een ouder niet goedkoop! Dat begint al bij de babytijd, en gaat door totdat je kind gaat studeren (en misschien nog langer). Luiers, kleding, sportclubjes en later de studie: je zult versteld staan over het bedrag dat je hebt besteed tegen de tijd dat je kind 18 jaar is. Wat blijkt: een meisje opvoeden is nog veel duurder dan een jongen!

  Gemiddeld met 18 jaar een ton lichter

  Gemiddeld genomen zijn ouders tegen de tijd dat hun kind 18 jaar oud is zo’n 100,000 euro armer. Wauw, dat is niet niks! Gelukkig is het wel allemaal voor een héél goed doel: een gezond en gelukkig kind. Natuurlijk is het mogelijk dat je hier onder of boven zit, afhankelijk van het gezamenlijk inkomen.

  Voor meisjes is het vaak echter meer dan voor jongens. Met een meisje ben je gemiddeld zo’n 125,000 euro kwijt, en met een jongen 90,000. Dat scheelt wel 35,000 euro! Dat blijkt uit een onderzoek van MoneySuperMarket.com.

  Waarom het verschil?

  Je kunt waarschijnlijk wel raden waarom een meisje opvoeden zoveel duurder is dan een jongen. Het klinkt misschien een beetje stereotyperend, maar de cijfers liegen er niet om: meisjes geven nu eenmaal veel meer geld uit aan verzorgingsproducten, kleding en make-up, vooral als zij in de puberteit komen.

  In de babytijd zijn de kosten voor jongens en meisjes ongeveer hetzelfde. Jongens- en meisjeskleding kosten ongeveer hetzelfde, net als luiers, voeding en de babykamer. Aan wegwerpluiers voor je baby ben je gemiddeld in het totaal zo’n 2000 euro kwijt. Gebruik je wasbare luiers dan zal je goedkoper uitzijn.

  Na de babytijd

  Na de babytijd wanneer je kleine een peuter wordt, nemen de kosten voor een meisje gemiddeld al flink toe. Dat heeft echter niks met de keuzes van het meisje te maken, maar met spendeergedrag van de ouders. Aan meisjeskleding wordt blijkbaar al vanaf de peutertijd zo’n 37% meer geld uitgegeven dan aan jongenskleding. Dat ligt dus ook voor een groot deel aan de keuzes van de ouders. In de puberteit zijn het echter de meiden zelf die ervoor kiezen plots veel meer geld nodig te hebben voor kleding, make-up en noem het maar op!

  Jongens komen niks tekort

  Deze resultaten willen natuurlijk niet zeggen dat jongens iets tekortkomen. Het is normaal dat zij minder geld uitgeven aan verzorgingsproducten en kleding, daarin zijn jongens in de meeste gevallen minder in geïnteresseerd. Ook is meisjeskleding vaak wat duurder. Uit hetzelfde onderzoek blijkt ook dat jongens eerder hun zakgeld opeisen en dat ze 10% meer slagingskans hebben om geld los te krijgen bij hun ouders dan meisjes. Jongens komen dus niks tekort!

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard