1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Zeldzaam: zwanger worden terwijl je al zwanger bent (superfoetatie)

  Gepubliceerd op: 7-13-2020Bewerkt op: 1-31-2021
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 7-13-2020Bewerkt op: 1-31-2021
  Geschreven door: ZP® - Magazine
  Het is algemeen bekend dat je niet nóg een keer zwanger kunt raken tijdens de zwangerschap. Toch? Wat blijkt, het is toch wel mogelijk om zwanger te raken, terwijl je al zwanger bent! Echter is het wel héél erg zeldzaam, dus geen zorgen. Het overkwam een Australisch stel.

  Superfoetatie

  Zwanger worden terwijl je al zwanger bent wordt ook wel superfoetatie of superimpregnatie genoemd. Het overkwam Kate en Peter Hill uit Australië in 2016, die vlak na elkaar twee dochters kreeg. Er zaten maar een paar dagen tussen! Dat kan wanneer een vrouw ovuleert, zwanger wordt, een embryo creëert en een paar dagen erna weer ovuleert en weer zwanger wordt, waardoor ze een tweede embryo creëert.

  kate en pete hill met hun twee dochters

  Kate en Peter Hill met hun twee dochters

  Bron: thesun.co.uk

  Het lichaam van de vrouw zorgt er normaal gesproken voor dat zoiets wordt voorkomen. Als je zwanger raakt, houden je eierstokken er namelijk tijdelijk mee op waardoor er geen nieuwe ovulatie plaatsvindt. Ook vindt er een afsluiting in de baarmoederhals plaats na de bevruchting, waardoor sperma niet meer de baarmoeder in kan. Superimpregnatie is dus een medische afwijking waar onderzoekers nog geen verklaring voor hebben.

  Verschil met tweelingen

  Dat lijkt misschien op een tweelingzwangerschap, maar toch zit er een verschil tussen. De eitjes worden bij superfoetatie namelijk niet op hetzelfde moment bevrucht, iets wat bij een tweelingzwangerschap wel het geval is. Daarnaast ligt de ontwikkeling bij de foetussen bij superfoetatie zo’n week tot 10 dagen uit elkaar. Ook is superfoetatie veel zeldzamer: het is maar bij zo’n 11 vrouwen ooit gerapporteerd.

  Toch zwanger met PCOS

  Een andere bijzonder bijkomstigheid van dit verhaal, is dat Kate zwanger is geworden terwijl ze PCOS had. Hierdoor kan het mogelijk zijn dat een zwangerschap nooit plaatsvindt. Dat maakt dit voorval nog zeldzamer. Door de PCOS kreeg het stel verschillende vruchtbaarheidsbehandelingen, wat volgens sommige doktoren er wellicht aan heeft bijgedragen dat deze superfoetatie nodig was. Met een vruchtbaarheidsbehandeling ga je namelijk tegen de natuurlijke processen van het lichaam in.

  Bron: thesun.co.uk

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard