1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Kosten van een kind

  Gepubliceerd op: 4-5-2019Bewerkt op: 11-15-2023
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 4-5-2019Bewerkt op: 11-15-2023
  Geschreven door: ZP® - Magazine(Medisch) gereviewd door: Beroepsorganisatie van (gecertificeerd) financieel planners FFP
  Hoeveel moet je opzij leggen voor de zorg voor je kinderen? Als (aanstaande) ouder denk je er waarschijnlijk niet meteen aan, maar aan de zorg voor een kind zijn kosten verbonden. Geen kind is natuurlijk hetzelfde en je hebt misschien een ander bedrag te besteden dan andere ouders. Maar toch is het handig als je weet hoeveel je ongeveer opzij moet leggen voor de zorg voor je kind.

  Wat kost een kind gemiddeld?

  Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek kost je eerste kind ongeveer 17% van het netto-inkomen van je huishouden. Aan twee kinderen besteed je daar gemiddeld 26% van, bij drie kinderen 33%. Alle kosten zijn in deze percentages meegenomen, van het huis tot de hogere energierekening. Volgens het Nederlands Instituut voor Budgetvoorlichting wordt een kind niet ‘goedkoper’ of ‘duurder’ naarmate je meer verdient; we besteden allemaal ongeveer hetzelfde percentage van ons inkomen aan onze kinderen.

  Uitgaand van een gemiddeld inkomen betekent dat dat een kind al gauw €80.000 kost. De fase tot de basisschool (0-12 jaar) kost volgens het Nibud ruim €50.000 kost. In de jaren van de middelbare school (12-18 jaar) komt daar een kleine €30.000 bij. De kosten beginnen voor de geboorte al met de inrichting van de babykamer en het kopen van de babyspullen. Alleen al aan luiers gaan zo’n €1.500 op, een goedkoper alternatief is wasbare luiers. Verder besteed je dat bedrag aan eten en drinken, kleding, lidmaatschappen van verenigingen, vakanties en nog veel meer.

  Wat draagt de overheid bij?

  De overheid betaalt nog steeds een beetje mee aan de opvoeding van jouw kind. De kinderbijslag bedraagt tussen €269 en €385 per kwartaal, afhankelijk van de leeftijd van je kind.

  Daarnaast kun je in aanmerking komen voor het kindgebonden budget. De hoogte daarvan is afhankelijk van het aantal kinderen, hun leeftijd, uw gezinsinkomen en uw eventuele vermogen.

  Ook kun je een kinderopvangtoeslag aanvragen. Deze toeslag geldt niet alleen voor de kinderopvang, maar ook voor de naschoolse en buitenschoolse opvang tijdens de basisschool. De hoogte van deze toeslag hangt af van het aantal kinderen en je inkomen.

  De actuele bedragen van alle regelingen vind je bij de Belastingdienst en de Sociale Verzekeringsbank.

  En als je kind gaat studeren?

  Als jouw kind gaat studeren aan een hbo-instelling of universiteit, kost dat gemiddeld nog eens €30.000. Je kind moet zijn of haar studie dan wel in vier jaar afmaken. Door de invoering van het sociaal leenstelsel ontvangt je kind daarin ook geen bijdrage van de overheid meer.

  De juiste keuzes

  Van de wieg tot aan een betaalde baan ben je aan een kind zo’n €100.000 kwijt. Een gecertificeerd financieel planner met het FFP-keurmerk verplaatst zich in jouw situatie en helpt je om de keuzes te maken die bij het leven van jou en jouw kinderen passen.

  2020

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard