Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

Blijf op de hoogte!

Ontvang nieuws speciaal voor jou!

ZwangerZwangerschapskalenderWeek 4

Selecteer je zwangerschapsweek

week-4

Week 4

Week 4

ZP® - Zwangerschap & Babykalender

, 7 July 2016 11:50Laatste update op: 8 October 2021 10:49

Wanneer er voldoende van het HCG hormoon is aangemaakt, is het mogelijk om de zwangerschap te 'meten' door middel van een zwangerschapstest.

Vanwege de situatie rondom het coronavirus is het mogelijk dat bepaalde informatie op deze pagina (tijdelijk) niet correct is.

Dit gebeurt er met je baby als je 4 weken zwanger bent

Je embryo bestaat nu uit drie verschillende lagen, die zich uiteindelijk zullen ontwikkelen tot verschillende lichaamsdelen van je baby. De binnenste laag zal uitgroeien tot de lever en longen, de middelste laag bevat het hart, de botten, de spieren en de geslachtsorganen. De buitenste laag zal het haar, de huid, de ogen en het zenuwstelsel van je baby maken.

Je embryo splitst zich nu ook op in twee delen. Het ene deel wordt de placenta die de baby voorziet van voeding en belangrijke voedingsstoffen en het andere deel is de embryo zelf die nu kan beginnen met groeien en ontwikkelen.

Dit gebeurt er met jou als je 4 weken zwanger bent

De eerste tekenen van een zwangerschap zijn zichtbaar. Je menstruatie blijft uit en je zwangerschapstest geeft een positief resultaat weer. Gefeliciteerd, je bent in verwachting! Dat kleine wondertje daarbinnen kan nu zich écht gaan ontwikkelen. Mocht je nog geen zwangerschapssupplementen innemen, dan is het nu een goed moment om daar mee te beginnen indien dit voor jou nodig is. Natuurlijk wil je het nieuws gelijk van de daken schreeuwen, maar het is beter om daar even mee te wachten tot week 12. Dan is de ‘kriti eke’ periode van de zwangerschap gepasseerd.

Je kleine embryo is nu nog zo klein als een mini speldenknopje, waardoor veel vrouwen nog niet aan hun lichaam zullen voelen dat ze zwanger zijn. Een opgeblazen gevoel en winderigheid is echter wel veelvoorkomend, en het is vooral aan te raden dat je dit lekker laat gaan om het opgeblazen gevoel te verminderen.

To do in week 4

Verzekeringen onder de loep nemen

Heb jij al nagedacht over een geschikte zorgverzekering, aansprakelijkheidsverzekering, overlijdensrisicoverzekering en inboedelverzekering? Uit onderzoek blijkt dat 80% van alle zwangeren kunnen besparen op hun verzekeringen. Daarom hebben we een betrouwbare partner gezocht en gevonden in Fintor. Zij gaan voor iedereen die wil gratis een verzekerings-check uitvoeren. Zodat je daarna weet wat je nog moet aanpassen en waar je geld kan besparen. Handig toch? Lees daarover hier meer.

Foliumzuur slikken

Foliumzuuris een vitamine B die een belangrijke rol speelt bij de ontwikkeling van het zenuwstelsel van je ongeboren baby. Al in de eerste vier weken van je zwangerschap wordt de neurale buis gevormd waaruit zich later de hersenen en het ruggenmerg ontwikkelen. Om dit proces goed te laten verlopen is foliumzuur belangrijk.

Met een normaal voedingspatroon kom je vaak niet aan de benodigde hoeveelheid. Wij raden daarom aan om extra foliumzuur in de vorm van tabletten te slikken. Je kunt hier het beste al vóór de zwangerschap mee beginnen. Wij adviseren om dit zeker tot 10 weken zwangerschap te gebruiken.

Gezond eten

Omdat je nu een groeiend levend wezen in je baarmoeder draagt, is het een goed idee om zo gevarieerd en gezond mogelijk te eten. Denk bijvoorbeeld aan genoeg voedingsmiddelen met ijzer en calcium erin. Hier vind je hét recept voor deze zwangerschapsweek.. Dit is wat je allemaal wel en niet mag eten tijdens de zwangerschap.

Een bezoekje aan de mondhygiënist of tandarts

Je mondgezondheid is misschien niet het eerste waar je aan denkt als je zwanger bent, maar toch is het bijzonder belangrijk om een gezond gebit te behouden als je zwanger bent. Een tandvleesontsteking kan namelijk negatieve gevolgen hebben voor jou en je baby tijdens de zwangerschap. Maak dus regelmatig een afspraak met een mondhygiënist of tandarts voor een controle.

Wist je dat?

Er veel vrouwen zijn die problemen hebben om zwanger te worden. Daardoor is er behoefte aan een betrouwbaar vruchtbaarheidshormoon, het hormoon HCG. Dit komt alleen voor in de urine van zwangere vrouwen. De organisatie Moeders voor Moeders haalt de urine op bij zwangere vrouwen, die zich vóór de 11e week van de zwangerschap hiervoor hebben aangemeld. Met je zwangerschap kun je zo andere vrouwen helpen om ook zwanger te worden.

  • Magazine

  • Mijn week

  • Zoeken

  • Dashboard