1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Alles over vitamines en supplementen tijdens de zwangerschap

  Gepubliceerd op: 19 maart 2020 21:04Bewerkt op: 7 september 2023 19:51
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 19 maart 2020 21:04Bewerkt op: 7 september 2023 19:51
  Geschreven door: ZP® - MagazineMedisch rereviewd door: Verloskundigenpraktijk Wereldkind

  Kies zwangerschapsvitamines en voedingssupplementen tijdens de zwangerschap altijd in overleg met je zorgverlener

  Het is van belang niet blind voedingssupplementen en zwangerschapsvitamines tijdens de zwangerschap te kopen. Het is beter eerst te overleggen met je verloskundige of zorgverlener welke vitamines geschikt zijn en welke je nodig hebt. Zo moet je bijvoorbeeld opletten met hoge doseringen vitamine A in supplementen, waarvan grote hoeveelheden kunnen zorgen voor aangeboren afwijkingen bij de baby. Dit, en over vele andere risico’s en voordelen van voedingssupplementen tijdens de zwangerschap, is iets waar je zorgverlener je meer over kan vertellen.

  Welke vitamines en voedingssupplementen heb ik nodig tijdens de zwangerschap?

  Hier lees je welke vitamines van belang zijn tijdens de zwangerschap, en of het noodzakelijk is er een supplement voor te slikken.

  1. Foliumzuur. Foliumzuur is een supplement dat van groot belang is bij de groei van je baby, de groei van het zenuwstelsel en de verkleinde kans op aangeboren afwijkingen, zoals een open ruggetje. De kans is klein dat je genoeg foliumzuur enkel uit je voeding kunt halen. Het beste is om foliumzuur al te slikken als je besluit zwanger te willen worden, dus al voor de conceptie. Met het slikken van foliumzuur ga je door tot en met week 10 van de zwangerschap, met iedere dag 400 microgram. Eet hiernaast ook voeding die rijk is aan foliumzuur, zoals groene groenten, fruit en volkorenproducten.
  2. Vitamine D. Vitamine D draagt bij aan de celdeling en aan het behouden van sterke botten. Als je zwanger bent heb je vitamine D nodig voor de groei en ontwikkeling van het beenderstelsel bij je baby. In de zon maakt je lichaam vanzelf vitamine D aan, dus ga vooral lekker vaak in het zonnetje zitten! In voeding komt vitamine D alleen voor in dierlijke producten. Daarnaast wordt het aangeraden iedere dag tijdens je zwangerschap 10 microgram extra vitamine D te slikken.
  3. IJzer. IJzer zorgt in het lichaam voor de aanmaak van rode bloedcellen. Deze rode bloedcellen zorgen voor een goede toevoer van zuurstof door het lichaam. Omdat je tijdens de zwangerschap bloed aanmaakt voor jezelf en je baby, wordt de behoefte aan ijzer verhoogd. Genoeg ijzer kun je in principe uit een gezond dieet halen en producten die er veel van bevatten, zoals vlees, eieren, donkergroene bladgroenten, peulvruchten en gedroogd fruit en noten. Indien er sprake is van ijzertekort, zal je zorgverlener een ijzersupplement voorschrijven. Je verloskundige zal gedurende de zwangerschap je hemoglobinegehalte in de gaten houden om te kijken of er sprake is van ijzertekort.
  4. Vitamine B12. Een tekort aan vitamine B12 tijdens de zwangerschap kan leiden tot bloedarmoede en verminderde groei van de baby. Je vindt B12 vooral in vlees, vis, melk, kaas en eieren. Echter kan het voorkomen dat iemand te weinig B12 opneemt, bijvoorbeeld als de maag onvoldoende maagzuur aanmaakt of als je last hebt van bepaalde darmziekten. Vrouwen die veganistisch eten hebben een groter risico op een tekort aan B12, waarom het belangrijk is hiervoor een B12 supplement te slikken als dit het geval is. Doe dit in overleg met je zorgverlener om te kijken welke hoeveelheid voor jou geschikt is.
  5. Magnesium. Magnesium heb je nodig voor een goede werking van het zenuwstelsel, de aanmaak van eiwitten, vetzuren, en hormonen, een goede spierwerking en de opname van calcium in de botten. Je vindt magnesium in voeding zoals sojaproducten, granen, noten, groene bladgroenten, bananen en avocado’s. De meeste mensen krijgen genoeg magnesium binnen via hun voeding, waardoor een supplement niet automatisch nodig is. Je hebt zo’n 400 mg magnesium nodig per dag, die je gemakkelijk uit verschillende soorten voeding kunt halen.
  6. Calcium. Je baby heeft calcium nodig om sterke botten te ontwikkelen en tanden aan te maken, en om een gezond spier-, hart- en zenuwstelsel te ontwikkelen. Dagelijks zou je zo’n 4-5 porties melkproducten hebben en 1,5 plak kaas om voldoende calcium binnen te krijgen. Gebruik je geen melkproducten, dan wordt het aangeraden zo’n 1000 mg calcium te slikken tijdens je zwangerschap.
  7. Zink. Zink is van belang bij de grote celgroei van de foetus. Je vindt zink vooral in rood vlees, maar ook in bonen, noten, volkorenproducten, schelpdieren en kip. Heb je een gevarieerd en gezond dieet, dan is een tekort aan zink niet waarschijnlijk en is een supplement dus niet nodig.
  8. Vitamine C. Vitamine C zorgt voor een natuurlijk sterke weerstand en helpt je lichaam bij het opnemen van ijzer. Een glas sinaasappelsap nemen bij een ijzerrijke maaltijd is dus een aanrader! Je vindt vitamine C in bijvoorbeeld sinaasappelen, aardbeien, kiwi’s en veel verse groenten. Tijdens de zwangerschap heb je een verhoogde behoefte aan vitamine C, namelijk van 70 mg naar 90 mg per dag.
  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard