1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Wat gebeurt er de eerste dagen van de zwangerschap?

    Gepubliceerd op: 7-8-2021Bewerkt op: 2-22-2024
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 7-8-2021Bewerkt op: 2-22-2024
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Als je net zwanger bent zal je daar de eerste dagen of weken misschien nog niet veel van merken. Maar in je buik gebeurt er stiekem al een heleboel! Wat gebeurt er allemaal precies in je baarmoeder en de rest van je lichaam in de eerste weken van de zwangerschap?

    Wat er allemaal gebeurt in de eerste dagen van de zwangerschap

    Wanneer je kijkt naar de zwangerschapskalender bij week 1, zul je zien dat je in de eerste zwangerschapsweek nog helemaal niet zwanger bent. Hoe dit kan? Verloskundigen noemen dit week 1 omdat jij in deze week je vruchtbare dagen zult hebben waarna er waarschijnlijk een bevruchting zal plaatsvinden. Aan het begin van week 2 vindt de eisprong plaats, die zal leiden tot de bevruchting. In week 2 ben je dus écht zwanger en heb je een bevruchte zygote. Alle onderstaande dingen vinden dus plaats in de eerste dagen van je zwangerschap, vanaf week 2 op de zwangerschapskalender.

    De bevruchting

    In week 2 op de zwangerschapskalender bevrucht de spermacel jouw eicel. Deze samensmelting wordt ook wel de conceptie, of de bevruchting genoemd. Vanaf nu ligt ook het geslacht van de baby al vast! De samengesmolten cellen wordt nu ook wel een zygote genoemd. De bevruchting vindt in de plaats in de eileider, waarna de zygote begint aan de reis naar de baarmoeder, waar de innesteling zal plaatsvinden.

    De innesteling

    Tussen de 6 en 12 dagen na de bevruchting zal de zygote, die we inmiddels een blastocyste noemen, zich innestelen in de baarmoederwand. Je bent nu echt zwanger! De innesteling kan zorgen voor een innestelingsbloeding, een lichte bloeding die vrouwen soms verwarren met een menstruatie. Echter is de innestelingsbloeding vaak het eerste echte zwangerschapssymptoom!

    Vorming van embryo en de placenta

    De bal cellen die we de blastocyste noemden, splitst zich nu op in twee groepen: jouw toekomstige baby (het embryo) en de placenta. Via de placenta zal je baby al de voedingsstoffen en zuurstof binnen krijgen gedurende de zwangerschap. Hier merk jij niks van, maar wel kun je door de aanmaak van het zwangerschapshormoon hCG last krijgen van de eerste zwangerschapssymptomen zoals misselijkheid, cravings of juist afkeer tegen bepaald voedsel. Dat zwangerschapshormoon zorgt er tevens voor dat je lichaam weet dat het geen nieuwe eicellen hoeft te maken en dat het baarmoederslijmvlies intact moet blijven.

    Alles weten over de zwangerschapssymptomen, de groei van je baby en zwangerschapshormonen? Volg de zwangerschapscursus, deel van ons online cursuspakket

    Vorming van je baby

    In week 4 van de zwangerschap heeft je toekomstige baby zich genesteld in de baarmoeder en zal het embryo zich hard gaan ontwikkelen. Om dit goed te kunnen doen, is het belangrijk dat jij voldoende gezonde voeding eet en foliumzuur slikt. De drie lagen die het embryo nu heeft, zullen zich nu gaan ontwikkelen tot verschillende lichaamsonderdelen van je baby. Uit de buitenste laag za haar, huid, ogen en het zewuwstelsel gaan ontstaan. De middelste laag zal zorgen voor de botten, het hart, spieren, geslachtsorganen en de nieren. Uit de binnenste laag groeien de lever en de longen.

    Verder ontwikkelen van het embryo

    Vanaf week 5 van de zwangerschap lijkt het embryo op een kikkervisje en zal het zich alsmaar blijven ontwikkelen, om zo steeds meer op een klein mensje te lijken. De hersenen, het ruggenmerg, de bloedsomloop en het hartje worden nu allemaal ontwikkeld. Nu bestaat je toekomstige baby al uit meer dan 125.000 cellen! Vanaf week 5 is de zwangerschapstest écht goed betrouwbaar en kan jij dus met zekerheid weten dat je zwanger bent!

    Zwangerschapssymptomen in het begin van de zwangerschap

    Hoewel je weinig door zult hebben van de bovenstaande ontwikkelingen die plaatsvinden in de vroege zwangerschap, zal je al wel snel last krijgen van een aantal veelvoorkomende zwangerschapskwaaltjes. Kwaaltjes als misselijkheid, vermoeidheid, een opgeblazen gevoel, een afkeer voor eten, of juist sterke cravings, eetbuien en pijnlijke tepels en borsten, zijn voor veel vrouwen de eerste zwangerschapssymptomen. De enige manier om zeker te weten of je zwanger bent, is met een zwangerschapstest.

    Ben je dus overtijd of vertoon je zwangerschapssymptomen? Koop dan een test. Is hij positief? Dan kun je gelijk op zoek gaan naar een verloskundige bij jou in de buurt. Gefeliciteerd!

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard