1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

  Blijf op de hoogte!

  Ontvang nieuws speciaal voor jou!

  ZwangerZwangerschapskalenderWeek 12

  Selecteer je zwangerschapsweek

  week-12

  Week 12

  Week 12

  ZP® - Groeikalender

  , 8 juli 2016 08:11Laatste update op: 20 april 2023 18:05

  Een echte mijlpaal, want de baby hoeft nu alleen nog maar te groeien! De belangrijkste organen zijn gevormd en het gewicht van de baby is nu 20 gram. Vanaf deze termijn lukt het vaak om naar het hartje van het kindje te luisteren.

  Je baby in week 12 van je zwangerschap

  In week 12 is je baby...

  week-image

  6.5 cm

  23 gram

  ..zo groot als een pruim

  Jij in weekNr 12 van je zwangerschap

  In weekNr 12 ben jij...

  week-image
  • 12 weken zwanger
  • in je derde maand
  • in het eerste trimester

  Cursusportaal

  Alles weten over de zwangerschap, je bevalling en je baby? Dat kan met ons online cursuspakket van 12 cursussen, vergoed door de meeste zorgverzekeraars!'

  Ja, ik wil toegang

  Dit gebeurt er met je baby als je 12 weken zwanger bent

  De hartslag van de foetus ligt tussen de 110 en 160 slagen per minuut en zijn borst begint op en neer te gaan. Het oefenen van de toekomstige ademhalingsbewegingen is begonnen. De gezichtstrekken worden steeds duidelijker, maar helaas kun je dat nog niet zien. De hypofyse (een kliertje onder hersenen) zorgt er nu voor dan je baby zelf hormonen kan aanmaken. Omdat de organen nu compleet zijn en op hun plaats zitten, hoeft je baby de volgende weken alleen nog maar te groeien!

  De vingers en tenen hebben zich nu helemaal gevormd en er komen ook al nageltjes aan. Je baby kan zelfs al op zijn of haar duimpje zuigen. Vruchtwater wordt ingeslikt en uitgeplast om zo te leren slikken en drinken. Overigens wordt ditzelfde vruchtwater elke dag volledig ververst, waardoor de afvalstoffen voortdurend worden afgevoerd.

  Dit gebeurt er met jou als je 12 weken zwanger bent

  Voor veel zwangere vrouwen is deze week een mijlpaal. De eerste drie maanden zijn immers voorbij. Rond deze tijd neemt de placenta de functie van de dooierzak volledig over. Je kindje krijgt vanaf nu tot aan de geboorte voeding via de placenta.

  Rond week 12 kan je ook veel last krijgen van duizeligheid en misselijkheid. Door de lagere bloedsuikerspiegel tijdens een zwangerschap kan je nog sneller duizelig worden. Verhelp dit door voldoende te rusten, niet te snel op te staan en op tijd te eten. Ook neemt je weerstand tijdens een zwangerschap af. Afhankelijk van je voedingsgewoonte kan het goed zijn om aanvullende vitaminen te gebruiken. Let wel op dat je multivitaminen gebruikt die speciaal voor zwangere vrouwen zijn. Hierin zitten aangepaste hoeveelheden gericht op de behoeften tijdens de zwangerschap.

  Ook zijn verschillende huidkwaaltjes tijdens de zwangerschap, zoals zwangerschapsacne, niet zeldzaam. Je bent dan ook zeker niet de enige als je hiervan last begint te krijgen. Ook huidkwaaltjes als striae, een zwangerschapsmasker of jeuk aan de huid komen vaak voor. Lees hier meer over hoe je de huid tijdens de zwangerschap optimaal kunt verzorgen.

  Wat trek jij aan nu dat buikje steeds meer zal groeien? Sommige broeken zullen al niet meer dicht gaan rond deze week. Ook in deze fase van je zwangerschap kun je je leuk kleden en er fashionable uit blijven zien. Bekijk gauw deze tips over hoe je er tijdens je zwangerschap modieus uit kunt blijven zien!

  Cursusportaal

  Alles weten over de zwangerschap, je bevalling en je baby? Dat kan met ons online cursuspakket van 12 cursussen, vergoed door de meeste zorgverzekeraars!'

  Ja, ik wil toegang

  To do in week 12

  12 zwangerschaps- en bevalcursussen, vergoed door je zorgverzekeraar

  Met een zwangerschapscursus haal je alles uit je zwangerschap. En hier kun je nu maar liefst 12 zwangerschaps-, beval, en babycursussen volgen! Geheel online, met onbeperkte toegang gedurende 18 maanden. Het mooie is dat het cursuspakket wordt vergoed door de meeste zorgverzekeraars: gratis voor jou dus. Lees hier alles over de cursussen.

  Zwangerschap bekendmaken

  Je hebt de magische grens van 12 weken bereikt. Bijna een derde van de zwangerschap zit erop, wat betekent dat de kans op een miskraam nu aanzienlijk kleiner is geworden. De meeste miskramen vinden namelijk plaats tussen de achtste en elfde week van de zwangerschap. Dit is dus een goede periode om aan je omgeving het nieuws bekend te maken! Rond de 12 weken tijd kun je er dus ook aan denken om je werkgever te informeren. Lees hier meer over het regelen van zwangerschapsverlof of geboorteverlof.

  Gezond en gevarieerd eten

  Gezond en gevarieerd eten is belangrijk, helemaal als je zwanger bent. Sommige vrouwen merken dat ze ergens een tekort aan hebben doordat ze plotseling erg veel trek krijgen in bijvoorbeeld zout of fruit. Luister naar je lichaam, meestal geeft je lichaam het goed aan. Houd wel je suikerinname in de gaten, want veel suiker eten tijdens je zwangerschap brengt risico's met zich mee. Let er ook op dat je genoeg, maar niet te veel water drinkt tijdens de zwangerschap. Hier lees je alles over hoeveel water je moet drinken tijdens de zwangerschap.

  Je hebt zin in zoetigheid. Wat heeft je lichaam eigenlijk echt nodig?

  • Magnesium
  • Vitamine B1, B3 en mangaan
  • Fosfor, zwavels, tryptofaan en koolstof

  Kraamzorg

  Begin op tijd met het uitzoeken van je kraamzorg en kies een kraamzorgorganisatie die bij jullie past. Lees hier meer over kraamzorg.

  Bezoekje aan de tandarts of mondhygiënist

  Je mondverzorging is misschien niet het eerste waar je aan denkt tijdens de zwangerschap. Toch is een gezond gebit erg belangrijk als je zwanger bent! Door regelmatig een bezoekje te blijven nemen aan de tandarts of mondhygiënist voorkom je een tandvleesontsteking. Een tandvleesontsteking kan negatieve gevolgen hebben, dus laat je tandarts zeker je mondgezondheid in de gaten houden!

  Wist je dat…

  Tijdens je 12e week zwangerschap krijg je de 12-weken echo aangeboden. Tijdens deze termijn echo wordt er vastgesteld hoe lang je precies al zwanger bent, waarmee er dus ook de uitgerekende datum wordt vastgesteld!

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard