img
Kanaal: ZP® - Zwangerschap & Babykalender
Het officiële zwangerenportaal.nl kanaal met geverifieerde informatie van professionals. Wanneer je je abonneert op dit kanaal, ontvang je wekelijks relevante informatie voor jouw week: de weekmail en daaraan gerelateerde artikelen.

Week 27

Je baby is nu net zo groot als.. een bloemkool!

Niet alleen de baby is aan het groeien, jij ook. Je zal nu ongeveer 500 gram per week aankomen en dat is normaal. Wellicht dat je je ook weer wat meer moe gaat voelen. Je lichaam bereidt zich voor op de bevalling. De baby is nu 35 centimeter lang en weegt 820 gram. In de lengte zal hij niet meer zo hard groeien. Hij wordt vooral zwaarder.

Vanwege de situatie rondom het coronavirus is het mogelijk dat bepaalde informatie op deze pagina (tijdelijk) niet correct is.

In week 27 is je baby...

  • 35 cm
  • 820 gram

..zo groot als een bloemkool

In week 27 ben jij...

  • 27 weken zwanger
  • in je zesde maand
  • in het tweede trimester
?

Dit gebeurt er met je baby als je 27 weken zwanger bent

Je kunt nu steeds meer contact maken met je kindje. Als je je hand op je buik legt kan het zijn dat je baby daar naar toe zwemt, verplaats je je hand dan volgt hij. Misschien lukt het niet meteen, maar als je het een paar keer herhaalt, er even de tijd voor neemt en je concentreert lukt het waarschijnlijk wel.

Je baby ontwikkelt zich nog steeds volop, alhoewel hij er al erg ‘af’ uit kan zien. Van binnen ontwikkelen zich de hersenen en longen nog constant. Ook slikt je kleine constant vruchtwater, wat zijn spijsverteringsstelsel klaarstoomt voor het leven in de buitenwereld.

Dit gebeurt er met jou als je 27 weken zwanger bent

Je bent in de laatste week van het tweede trimester aangekomen. Zowel jij als je baby gaan de komende tijd een groeispurt maken. Je baarmoeder is inmiddels al een stuk boven je navel te voelen. Je lichaam maakt nu reserves aan voor de baby.

Het zwangerschapshormoon progesteron zorgt ervoor dat het kraakbeen en de gewrichten in het bekken gaan verweken. Dit kan resulteren in bekkenpijn. Ter voorbereiding op de bevalling moeten de gewrichten wat soepeler worden. Je kunt gelukkig wel wat dingen doen om de bekkenpijn te verminderen.. Hier kan ook osteopathie bij helpen.

Vanaf de zesde maand (de 26e week) van je zwangerschap kan er soms een dikke gelige vloeistof uit je tepels komen: colostrum. Dit is de eerste moedermelk. Het bevat veel eiwitten, mineralen en antistoffen om de baby te beschermen tegen infecties. Het werkt ook laxerend voor de baby en helpt zo de eerste ontlasting kwijt te raken. De samenstelling van de moedermelk zal veranderen, want die past zich aan de leeftijd van je baby aan. Voor een goede start met borstvoeding is het trouwens niet nodig om al in de zwangerschap melk te lekken! Lees hier meer over borstvoeding in de eerste weken na de geboorte.

To do in week 27

Bloedonderzoek

Bij het eerste bloedonderzoek in de zwangerschap is jouw bloedgroep bepaald. Is jouw bloedgroep Rhesus D of C negatief, dan volgt er bij 27 weken een extra bloedonderzoek.

Goed eten en drinken

Drink voldoende water en eet veel groenten en fruit. Na de bevalling ben je het grootste deel van het gewicht al meteen kwijt. De overige kilo's verdwijnen soms vanzelf binnen enkele maanden na de bevalling, anderen moeten hier harder voor werken. Lees hier meer over goede voeding tijdens je zwangerschap of neem contact met een gespecialiseerd voedingsdeskundige.

Ontspannen voor en tijdens de bevalling

Vermoeidheid, slapeloosheid en angst kunnen stress veroorzaken voor de bevalling. Tegelijkertijd brengen de hormonale veranderingen emotionele veranderingen met zich mee. Een ontspannende zwangerschapsmassage kan fysiek en gevoelsmatig ondersteunend zijn, voor jezelf én je baby. Een zwangerschapsmassage verbetert de doorbloeding waardoor er meer zuurstof en voedingsstoffen beschikbaar komen voor jou en je baby. Lees hier meer over ontspannen tijdens de bevalling

Wist je dat?

Wist je dat harde buiken vanaf nu steeds meer kunnen voorkomen en steeds sterker kunnen worden? Je voelde dit misschien al vanaf vroeger in de zwangerschap, maar ze zullen nu misschien écht pijn gaan doen. Harde buiken, ofwel voorweeën, worden vaak verward met echte weeën. Heb je geen harde buiken, dan hoeft dit niet te betekenen dat er iets mis is. Lees hier alles over weeën.

Auteur:
zwangerenportaal.nl
zwangerenportaal.nl heeft tot doel om zwangeren optimaal te informeren over hun eigen zwangerschap.

Bewaren:
Laat van je horen! Was dit waardevol voor jou?

Dagelijks handige info over jouw zwangerschap? Volg ons!