Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

Blijf op de hoogte!

Ontvang nieuws speciaal voor jou!

BevallingVoortekenen bevalling

Voortekenen bevalling

ZP® - Magazine

, 31 juli 2020 13:48Laatste update op: 19 januari 2021 19:07

Na zo’n negen maanden is het bijna zover. Alleen de bevalling staat nog tussen jou en het vasthouden van je baby. Bij je eerste kindje is het vaak extra spannend wat er gaat gebeuren. Wat komt er allemaal bij kijken? En wat zijn naast de kenmerkende weeën en gebroken vliezen nog meer voortekenen van een bevalling?

Of het nu je eerste kind is of je derde, een bevalling blijft een spannend moment. Gelukkig zijn er zijn meerdere voortekenen waaraan je kunt afleiden dat je bevalling (bijna) gaat beginnen.

Het indalen van je kindje

Als je aan het einde van de zwangerschap zit, zal je kindje gaan indalen. Dit betekent dat hij verder naar beneden zakt. De ideale positie is wanneer hij met zijn hoofdje in je bekken daalt, maar het kan ook zijn dat hij met zijn billen naar beneden ligt. Het indalen kan gepaard gaan met indalingsweeën. Hoeveel last je hiervan krijgt, verschilt per zwangere vrouw. Bij de één zorgt het voor (scherpe) steken in de vagina, liezen of onderbuik, terwijl een ander er misschien helemaal geen last van heeft. Houd wel rekening met extra bezoekjes aan het toilet, want de baby zal nog meer op je blaas gaan drukken.

De fase voorafgaand aan de bevalling

In de weken voorafgaand aan de bevalling zul je al enige verschillen merken. Misschien heb je energie voor tien of ben je juist erg vermoeid. Als je steeds meer de neiging krijgt om je huis te schrobben en voor te bereiden op de komst van je kleine wonder, heb je waarschijnlijk te maken met nesteldrang. Gelukkig is er nog een voordeel aan het naderende einde: er zal geen gewicht meer bijkomen en het kan zelfs zo zijn dat je langzaamaan wat gewicht begint kwijt te raken.

Loslaten van de slijmprop

Een slijmprop sluit de baarmoedermond af en beschermt je baby tegen infecties. Hij is een paar centimeter groot en er kan wat bloed inzitten. Op een gegeven moment verweekt en verstrijkt de baarmoedermond, wat het weefsel dunner en zachter maakt. De slijmprop zal daardoor loslaten. Het kan zijn dat je dit niet eens door hebt, want de prop kan ook in delen loslaten. Soms gebeurt het al enkele weken voor de bevalling. Geen zorgen, want je baby wordt nog wel beschermd door je vliezen.

Fysieke klachten

Misschien heb je jouw zwangerschap ervaren als een briesje in de wind, of heb je juist last gehad van vele ongemakken. Even doorbijten nog, want het einde is in zicht. De voortekenen van jouw bevalling kunnen ook fysieke klachten met zich meebrengen.

Last van spieren en gewrichten

Zo’n bevalling vraagt behoorlijk wat kracht en meewerking van je spieren. Samen met je gewrichten zijn ze zich aan het voorbereiden op de bevalling, wat wel voor extra krampen kan zorgen. Vooral in je rug en liezen kun je extra last krijgen. Daarnaast worden de banden van je gewrichten ook een stuk losser, zodat er straks genoeg ruimte in je bekken is.

Diarree

Door de hormonen kunnen je darmen wat van slag zijn. De diarree die daarbij komt kijken is misschien onprettig, maar kan er juist ook voor zorgen dat je darmkanaal leeg is tijdens de bevalling.

De bevalling

Het begin van de bevalling wordt niet altijd gekenmerkt door gebroken vliezen. Sterker nog: dat gebeurt vaak pas in het ziekenhuis. Wel krijg je last van de volgende weeën:

Oefenweeën en voorweeën

Harde buiken oftewel oefenweeën uiten zich in een soort spanning in je buik. Deze spanning zet zich op een gegeven moment om in voorweeën. Omdat deze weeën vaak een stuk zeerder doen dan oefenweeën, kan het lijken alsof je gaat bevallen. Waar voorweeën weg kunnen gaan als je bijvoorbeeld verandert van houding, is dat bij echte weeën niet zo.

Ontsluitingsweeën

Als je ontsluitingsweeën krijgt, is je bevalling echt begonnen. Deze weeën duren één minuut tot anderhalve minuut en komen om de drie tot vier minuten terug. Waar je de weeën voelt, verschilt per persoon. Veel mensen zullen eerst denken aan buikweeën. Dit zorgt voor krampen in je buik. Daarnaast kun je ook weeën krijgen in je benen of in je rug. Heb je veel last van je bovenbenen? Dan kan de druk van een stevige massage de pijn verlichten. Bij zowel buik- als rugweeën kan een warme kruik wonderen doen.

Persweeën

De verloskundige zal regelmatig controleren of je al tien centimeter ontsluiting hebt. De ontsluitingsweeën gaan plaats maken voor persweeën. Deze weeën worden nog sterker en zorgen ervoor dat je jouw kindje eruit kunt persen. De druk kan hetzelfde gevoel geven als wanneer je moet poepen. Tijdens het persen kan het ook werkelijk zo zijn dat er wat ontlasting meekomt. Maak je hier vooral niet te druk over, want het komt vrij vaak voor.

Na heel wat bloed, zweet en tranen is daar eindelijk je baby. Je hebt eindelijk de bevalling achter de rug. Terwijl je lekker met je baby op bed ligt te kroelen, kun je wel last krijgen van hevige buikkrampen. Dit zijn de naweeën, die jouw baarmoeder weer laten krimpen tot de originele grootte. Dat kan even heel vervelend zijn, maar gelukkig kan het kleine wonder in je armen voor afleiding zorgen.

Meer over dit onderwerp:

 • Bevalling opwekken: verschillende manieren
 • Checklist thuisbevalling
 • Checklist ziekenhuisbevalling: ligt alles al klaar?
 • Indalingsweeën
 • Je bevalling komt dichterbij
 • Ontsluitingsweeën
 • Pijnbestrijding bij de bevalling
 • Voorweeën of oefenweeën

Plaats een reactie

(0)
user-image
  • Feed

  • Mijn week

  • Cursussen

  • Community

  • Dashboard