1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Voortekenen bevalling

    Gepubliceerd op: 7-31-2020Bewerkt op: 2-27-2024
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 7-31-2020Bewerkt op: 2-27-2024
    Geschreven door: ZP® - MagazineMedisch rereviewd door: Verloskundigenpraktijk Hygiea
    Na zo’n negen maanden is het bijna zover. Alleen de bevalling staat nog tussen jou en het vasthouden van je baby. Bij je eerste kindje is het vaak extra spannend wat er gaat gebeuren. Wat komt er allemaal bij kijken? En wat zijn naast de kenmerkende weeën en gebroken vliezen nog meer voortekenen van een bevalling?

    Of het nu je eerste kind is of je derde, een bevalling blijft een spannend moment. Gelukkig zijn er meerdere voortekenen waaraan je kunt afleiden dat je bevalling (bijna) gaat beginnen.

    Het indalen van je kindje

    Als je aan het einde van de zwangerschap zit, zal je kindje gaan indalen. Dit betekent dat hij verder naar beneden zakt. Bij een eerste zwangerschap gebeurd dit vanaf 36 weken. Bij een tweede of volgende zwangerschap gebeurt dit tijdens de bevalling.

    De ideale positie is wanneer hij met zijn hoofdje in je bekken daalt, maar het kan ook zijn dat hij met zijn billen naar beneden ligt. Het indalen kan gepaard gaan met indalingsweeën. Hoeveel last je hiervan krijgt, verschilt per zwangere vrouw. Bij de één zorgt het voor (scherpe) steken in de vagina, liezen of onderbuik, terwijl een ander er misschien helemaal geen last van heeft. Houd wel rekening met extra bezoekjes aan het toilet, want de baby zal nog meer op je blaas gaan drukken.

    De fase voorafgaand aan de bevalling

    In de weken voorafgaand aan de bevalling zul je al enige verschillen merken. Misschien heb je energie voor tien of ben je juist erg vermoeid. Als je steeds meer de neiging krijgt om je huis te schrobben en voor te bereiden op de komst van je kleine wonder, heb je waarschijnlijk te maken met nesteldrang. Gelukkig is er nog een voordeel aan het naderende einde: er zal geen gewicht meer bijkomen en het kan zelfs zo zijn dat je langzaamaan wat gewicht begint kwijt te raken.

    Verliezen van de slijmprop

    Een slijmprop sluit de baarmoedermond af en beschermt je baby tegen infecties. Hij is een paar centimeter groot en er kan wat bloed inzitten. Op een gegeven moment verweekt en verstrijkt de baarmoedermond, wat het weefsel dunner en zachter maakt. De slijmprop zal daardoor loslaten. Het kan zijn dat je dit niet eens door hebt, want de prop kan ook in delen loslaten. Soms gebeurt het al enkele weken voor de bevalling. Geen zorgen, want je baby wordt nog wel beschermd door je vliezen.

    Fysieke klachten

    Misschien heb je jouw zwangerschap ervaren als een briesje in de wind, of heb je juist last gehad van vele ongemakken. Even doorbijten nog, want het einde is in zicht. De voortekenen van jouw bevalling kunnen ook fysieke klachten met zich meebrengen.

    Last van spieren en gewrichten

    Zo’n bevalling vraagt behoorlijk wat kracht en meewerking van je spieren. Samen met je gewrichten zijn ze zich aan het voorbereiden op de bevalling, wat wel voor extra krampen kan zorgen. Vooral in je rug en liezen kun je extra last krijgen. Daarnaast worden de banden van je gewrichten ook een stuk losser, zodat er straks genoeg ruimte in je bekken is.

    Diarree

    Door de hormonen kunnen je darmen wat van slag zijn. De diarree die daarbij komt kijken is misschien onprettig, maar kan er juist ook voor zorgen dat je darmkanaal leeg is tijdens de bevalling.

    De bevalling

    Het begin van de bevalling wordt niet altijd gekenmerkt door gebroken vliezen. De meeste vrouwen krijgen last van de volgende weeën, die het begin van de bevalling markeren:

    Oefenweeën en voorweeën

    Harde buiken oftewel oefenweeën uiten zich in een soort spanning in je buik. Deze spanning zet zich op een gegeven moment om in voorweeën. Omdat deze weeën vaak een stuk pijnlijker zijn dan oefenweeën, kan het lijken alsof je gaat bevallen. Waar voorweeën weg kunnen gaan als je bijvoorbeeld verandert van houding, is dat bij echte weeën niet zo.

    Ontsluitingsweeën

    Als je ontsluitingsweeën krijgt, is je bevalling echt begonnen. Deze weeën duren één minuut tot anderhalve minuut en komen om de drie tot vier minuten terug. Waar je de weeën voelt, verschilt per persoon. Veel mensen zullen eerst denken aan buikweeën. Dit zorgt voor menstruatieachtige krampen in je buik. Daarnaast kun je ook weeën krijgen in je benen of in je rug. Heb je veel last van je bovenbenen? Dan kan de druk van een stevige massage de pijn verlichten. Bij zowel buik- als rugweeën kan een warme kruik wonderen doen.

    Persweeën

    De verloskundige zal regelmatig controleren of je al tien centimeter ontsluiting hebt. De ontsluitingsweeën gaan plaats maken voor persweeën. Deze weeën worden nog sterker en zorgen ervoor dat je jouw kindje eruit kunt persen. De druk kan hetzelfde gevoel geven als wanneer je moet poepen. Tijdens het persen kan het ook werkelijk zo zijn dat er wat ontlasting meekomt. Maak je hier vooral niet te druk over, want het is heel normaal.

    Na heel wat bloed, zweet en tranen is daar eindelijk je baby. Je hebt eindelijk de bevalling achter de rug. Dan moet nog wel de placenta eruit, wat binnen een half uur na de geboorte van je baby gebeurt met nageboorteweeën. Terwijl je lekker met je baby op bed ligt te kroelen, kun je de eerste dagen ook last krijgen van hevige buikkrampen. Dit zijn de naweeën, die jouw baarmoeder weer laten krimpen tot de originele grootte. Dat kan even heel vervelend zijn, maar gelukkig kan het kleine wonder in je armen voor afleiding zorgen.

    Alles weten over de bevalling? Dat kan met onze bevalcursus, deel van het online cursuspakket van 12 cursussen, vergoed door de meeste zorgverzekeraars!

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard