1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Colostrum: de eerste moedermelk voor je baby

  Gepubliceerd op: 10-16-2023Bewerkt op: 2-21-2024
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 10-16-2023Bewerkt op: 2-21-2024
  Auteur: Maartje Scheffer
  Tijdens de zwangerschap wordt de vrouw fysiek voorbereid op het geven van borstvoeding, en een belangrijk onderdeel van dit proces is het aanmaken van colostrum: de eerste moedermelk. Colostrum is rijk aan voedingsstoffen en antilichamen die essentieel zijn voor de gezondheid en ontwikkeling van de pasgeborene. Het is goud van kleur, en wordt vaak gezien als de 'eerste vaccinatie' van je baby.

  Colostrum: de eerste moedermelk bij borstvoeding

  Colostrum is de allereerste borstvoeding die de moeder produceert direct na de geboorte van de baby. Het is een dikke, goudgele vloeistof die boordevol voedingsstoffen en antilichamen zit die de pasgeborene helpen om een gezonde start te maken.

  Wanneer ontstaat colostrum tijdens de zwangerschap?

  Colostrum begint meestal al in de tweede helft van de zwangerschap te vormen, rond het tweede trimester. Tegen het einde van de zwangerschap is de productie van colostrum op zijn hoogtepunt en bereidt het lichaam van de moeder zich voor op de voeding van de pasgeborene. Sommige zwangere vrouwen kunnen tijdens de zwangerschap druppeltjes colostrum opmerken, dit kan volkomen normaal zijn en duidt op een gezonde ontwikkeling van de borstklieren ter voorbereiding op de borstvoeding. Het is een natuurlijk proces en geeft aan dat het lichaam zich voorbereidt op de voeding van de pasgeborene.

  Wat zit er in colostrum wat zo goed is voor je baby?

  Colostrum bevat een hoge concentratie aan eiwitten, vitaminen en mineralen die essentieel zijn voor de groei en ontwikkeling van de pasgeborene. Daarnaast is het ook rijk aan antilichamen, witte bloedcellen en andere immuunfactoren die de pasgeborene helpen bij het opbouwen van een sterk immuunsysteem en bescherming bieden tegen infecties. 'Normale' moedermelk heeft dat ook, maar colostrum zit er extra vol mee om je pasgeboren baby een boost van weerstand te geven in de wereld buiten de baarmoeder.

  Colostrum na de bevalling

  Direct na de geboorte ontvangt de pasgeborene colostrum via (afgekolfde) borstvoeding. Het 'vloeibare goud' wordt alleen de eerste paar dagen na de geboorte geproduceerd. Deze eerste voedingen van colostrum zijn van vitaal belang voor de baby, aangezien ze een belangrijke rol spelen bij het op gang brengen van de spijsvertering, het versterken van het immuunsysteem en het stimuleren van de ontwikkeling van de darmflora. De eerste voedingen met je baby zijn ook belangrijk voor het hechtingsproces.

  Van colostrum naar echte moedermelk

  Na enkele dagen na de geboorte verandert colostrum geleidelijk in rijpe moedermelk. Deze overgang wordt gekenmerkt door een verandering in de samenstelling van de melk, waarbij het gehalte aan voedingsstoffen en vetten toeneemt om te voldoen aan de groei- en ontwikkelingsbehoeften van de groeiende baby.

  Heb ik genoeg colostrum?

  Het kan voorkomen dat moeders zich afvragen of de hoeveelheid colostrum die ze produceren voldoende is voor hun pasgeboren baby. Colostrum komt er namelijk met druppeltjes uit, in tegenstelling tot moedermelk dat er na een week vaak al uit stroomt. Het is dus normaal dat de productie van colostrum in de eerste paar dagen na de geboorte niet hetzelfde is als volwaardige moedermelk. Ook al lijkt het weinig, de druppeltjes colostrum die uit je borst komen zijn echt genoeg voor je baby de eerste dagen, zolang je je baby maar vaak genoeg aan de borst legt. Er zijn enkele tekenen die kunnen aangeven of de baby voldoende colostrum binnenkrijgt, zoals de frequentie van voedingen, het aantal natte luiers en de tevredenheid van de baby na de voeding.

  5 bijzondere weetjes over colostrum

  Wist je dit al over de colostrum die (straks) uit je borst komt?

  • Colostrum bevat een hoog gehalte aan immunoglobulinen die de pasgeborene beschermen tegen infecties.
  • Het fungeert als een laxeermiddel en helpt bij het bevorderen van de eerste ontlasting van de pasgeborene, bekend als meconium.
  • Colostrum heeft een lager vetgehalte dan volwaardige moedermelk, waardoor het lichter verteerbaar is voor de pasgeborene. Het bestaat vooral uit vocht, mineralen, vitaminen A en E en immunoglobulinen
  • Het dient als de eerste 'vaccin' van de baby, doordat het antistoffen bevat die helpen bij het opbouwen van immuniteit tegen ziekten.
  • Colostrum voorziet de pasgeborene van energie en vocht die essentieel zijn voor de eerste dagen van het leven.

  Meer handige borstvoedingstips? Volg de borstvoedingscursus, deel van ons online cursuspakket.

  Deel jouw ervaringen en vind steun in onze communities

  We geloven in de kracht van gemeenschap en delen van ervaringen. Hier moedigen we je aan om je eigen borstvoedingsverhalen en tips te delen en deel te nemen aan onze actieve community van zwangere vrouwen en moeders. Samen kunnen jullie elkaar ondersteunen en vragen beantwoorden met betrekking tot borstvoeding.

  • group-image
   2 maanden geleden

   Borstvoeding

   112 leden

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard