img
Kanaal: ZP® - Zwangerschap & Babykalender
Het officiële zwangerenportaal.nl kanaal met geverifieerde informatie van professionals. Wanneer je je abonneert op dit kanaal, ontvang je wekelijks relevante informatie voor jouw week: de weekmail en daaraan gerelateerde artikelen.

Week 15

Je baby is nu net zo groot als.. een appel!

Er hebben zich kleine donshaartjes (lanugo) over het hele lichaam van de baby gevormd die talg aanmaken. Dat talg zal de baby beschermen tegen het vruchtwater. Af en toe neemt de baby een slokje van het vruchtwater. Wanneer het maagje vol zit met vruchtwater kan de baby de hik krijgen. De placenta zorgt voor verversing van het vruchtwater.

Vanwege de situatie rondom het coronavirus is het mogelijk dat bepaalde informatie op deze pagina (tijdelijk) niet correct is.

In week 15 is je baby...

  • 11 cm
  • 90 gram

..zo groot als een appel

In week 15 ben jij...

  • 15 weken zwanger
  • in je vierde maand
  • in het tweede trimester
?

Dit gebeurt er met je baby als je 15 weken zwanger bent

Groeien is het sleutelwoord voor de komende periode. Alles is aangelegd en nu moet de baby dus alleen nog groeien en zijn functies verbeteren. De botten worden steeds sterker. De ogen zitten nu aan de voorkant van het gezichtje, en de botten in de armen en benen worden nu ook gevormd.

Tot nu toe was het vooral kraakbeen maar langzaam maar zeker wordt het steeds meer echt been. Let dus goed op je calciuminname, want je baby heeft veel calcium nodig om sterke botten te krijgen. Het gehoor begint zich nu ook te ontwikkelen. Je baby kan jouw hartslag en darmgerommel horen.

Dit gebeurt er met jou als je 15 weken zwanger bent

Je lichaam maakt zich al vroeg in de zwangerschap klaar om borstvoeding te geven. Hierdoor heb je in het begin misschien last van gevoelige borsten, al zijn ze op dit moment waarschijnlijk al een stuk minder gevoelig dan eerder in de zwangerschap. Je borsten zijn doorgaans ook gegroeid en dan kan een zwangerschapsbeha goede ondersteuning bieden. Ze zijn gemakkelijk te verstellen zodat ze ook kunnen blijven 'meegroeien'.

Sommige vrouwen merken dat er soms wat druppeltjes gele melk lekt uit hun borsten. Dit is normaal en kan geen kwaad. Het kan na een tijdje weer stoppen of tot aan de bevalling duren. Om het je baby na de bevalling zo gemakkelijk mogelijk te maken, kunnen je tepels wat groter en donkerder van kleur worden. Omdat je baby vooral licht en donker kan zien, kan hij of zij je tepels zo beter herkennen. Misschien twijfel je nog om borst- of kunstvoeding te geven, maar als je de kans krijgt om borstvoeding te geven, dan is dat zeker aan te raden!

Om de placenta en je baarmoeder van voldoende bloed te voorzien, wordt er door je lichaam extra bloed gemaakt. Hier is veel bloedplasma voor nodig en dit kan ervoor zorgen dat je ijzergehalte daalt. De verloskundige meet daarom tussen 27 en 30 weken nogmaals je ijzergehalte.

To do in week 15

Zwangerschapscursussen doen

Wanneer de bevalling eenmaal is begonnen, zal de verloskundige niet continue aanwezig zijn. Door tijdens de cursus Samen Bevallen alle verschillende fases van het geboorteproces te bespreken, weten jullie wat je te wachten staat. Dat geeft enorm veel rust.

Het volgen van het de cursus Samen Bevallen is perfect voor koppels die de bevalling graag bewust samen de bevalling mee willen maken. Er is zo veel dat de partner kan doen voor een zwangere of bevallende vrouw!

Zwangerschapsyoga richt zich voornamelijk op ontspannen. Goed kunnen ontspannen is belangrijk tijdens de zwangerschap, maar zeker tijdens de bevalling. Met behulp van ademhalingstechnieken en ontspanningsoefeningen leer je hoe je kunt omgaan met pijn, te luisteren naar je lichaam en te vertrouwen op je lichaam.

Kraamzorg regelen

Als je dit nog niet gedaan hebt, is het nu echt de hoogste tijd om je aan te melden voor kraamzorg. We adviseren je om dit zeker voor de 16e week te doen. Hier lees je wat een kraamverzorgende allemaal doet..

Je hebt maar een beperkt aantal uur recht op kraamzorg. Een alternatief voor extra kraamzorg kan ook een huishoudelijke hulp zijn. Voor de huishoudelijke taken zodat de kraamverzorgster de kostbare uren kraamhulp echt aan jou en de baby kan besteden. Lees daar hier meer over.

Kinderopvang regelen

Ben je al bezig met de vraag ‘Als ik weer aan het werk ga na de bevalling, hoe werkt dat dan met kinderopvang?’ Dan kun je hier van alles over kinderopvang en andere opties voor opvang voor je kind lezen.

20 weken-echo plannen

Binnenkort is het zover: de 20 weken-echo. Voor veel zwangeren en hun partner een spannend moment. Je krijgt hierbij immers te horen of alles in orde is met je kindje, en voor de meeste koppels is dit ook het moment waarop het geslacht van de baby bekend wordt.

Vitamines en gezonde voeding nemen

Als je zwanger bent heb je extra calcium nodig voor de botopbouw van je baby. Om voldoende calcium beschikbaar te hebben is ook vitamine D nodig. Kom je weinig met zonlicht in aanraking, bijvoorbeeld omdat je weinig buiten komt of kleding draagt die je gezicht en handen bedekken, of als je een donkere huidskleur hebt, dan adviseren wij om 10 microgram vitamine D per dag te slikken. Naast vitaminesupplementen is het natuurlijk ook aan te raden gezond te blijven eten.

Wist je dat?

Wist je dat je vanaf deze week je baby kunt voelen bewegen? Die voelt een beetje als ‘’bubbeltjes’’ in je buik, zoals veel vrouwen dat omschrijven. Als je nog niks voelt, geen paniek!

Auteur:
zwangerenportaal.nl
zwangerenportaal.nl heeft tot doel om zwangeren optimaal te informeren over hun eigen zwangerschap.

Bewaren:
Laat van je horen! Was dit waardevol voor jou?

Dagelijks handige info over jouw zwangerschap? Volg ons!