Checken en meten
Behalve onderzoek naar mogelijke afwijkingen bij je baby, kijkt de echoscopist ook naar je baarmoeder: zijn er bij voorbeeld myomen of ‘vleesbomen’ te zien? Hij of zij kijkt naar het vruchtwater: heeft het de normale hoeveelheid? En de placenta: ligt die ver genoeg bij de uitgang vandaan?
De echoscopist meet de buik- en hoofdomvang en de lengte van het botje in het bovenbeen van je baby. Omdat er al best veel verschil is tussen baby’s onderling kijkt de echoscopist of de metingen binnen de normaalwaarden vallen.
Lees ook:
Onderzoeken en controles tijdens de zwangerschapWanneer en hoe?
De 20 weken echo kan tussen de 18 en 21 weken worden uitgevoerd, maar bij voorkeur tussen 19 en 20 weken. Je kiest zelf of je eraan mee wilt doen. Je verloskundige of gynaecoloog geeft je desgewenst alle informatie die je nodig hebt om een keuze te kunnen maken. Het onderzoek levert geen risico’s op voor je kindje.
Meestal kan de echoscopist alles via de buik zien. Als dat niet lukt wordt er soms ook inwendig (vaginaal) gekeken.
De uitslag
Je krijgt de uitkomst meteen na het onderzoek. Als de echoscopist het vermoeden heeft dat er misschien iets niet goed is, zal zij je doorverwijzen voor verder onderzoek.
De meeste baby’s zijn gezond. Als er iets afwijkends wordt gezien, kun je kiezen voor een vervolgonderzoek. Bij ongeveer 3-5% van alle baby’s wordt een min of meer ernstige afwijking gezien.
Het is belangrijk om te weten dat we lang niet alle afwijkingen op deze echo kunnen zien. Ook kan een orgaan in de tweede helft van je zwangerschap zich alsnog verkeerd door-ontwikkelen. Een goede uitkomst van deze echo is daarom geen garantie voor een gezond kindje.
Lees ook:
LiggingsechoGeen pretecho
Het onderzoek is geen pretecho. De echoscopist kijkt vooral naar botten, organen en bloedvaten. Als het geslacht van je kindje te zien is, zal zij je dit vertellen. Tenminste als je hebt aangegeven dat je dat wilt weten. Maar het is geen doel van het onderzoek. Na afloop krijg je foto’s mee.
Om het onderzoek zo goed mogelijk uit te kunnen voeren, moet de echoscopist zich goed kunnen concentreren. Je partner is uiteraard van harte welkom, maar om die reden kun je geen kinderen of andere personen meenemen.
Kwaliteit bewaken
Je 20 weken echo, ofwel Structureel Echoscopist Onderzoek (SEO), wordt gemaakt door een speciaal opgeleide echoscopist. Na het behalen van het diploma controleert het Regionaal Centrum iedere twee jaar steekproefsgewijs de kwaliteit van een aantal 20 weken echo’s die de echoscopist in die periode heeft gemaakt. Ook moet hij of zij een minimaal aantal SEO’s per jaar verrichten om gecertificeerd te blijven. Daarnaast moet het echo-apparaat voldoen aan bepaalde eisen.
De kwaliteit van dit onderzoek is door al deze regels in Nederland hoog.
Lees ook:
SEO en GUOBenieuwd welke controles en echo's je allemaal nog meer krijgt tijdens de zwangerschap? Volg de zwangerschapscursus, deel van ons online cursuspakket