1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Eten en drinken tijdens de bevalling, mag dat?

  Gepubliceerd op: 8-5-2020Bewerkt op: 2-27-2024
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 8-5-2020Bewerkt op: 2-27-2024
  Geschreven door: ZP® - Magazine
  De kans bestaat dat de bevalling een behoorlijke tijd zal duren, mag je dan wel gedurende deze hele tijd eten en drinken? Wat kan je dan beter wel en niet drinken tijdens de bevalling? De energie van een gezonde, lichte snack tussendoor en genoeg vochtinname kun je in ieder geval goed gebruiken, maar het is niet verplicht als je hier echt niet aan moet denken tijdens het puffen.

  Eten tijdens de bevalling

  De bevalling is fysiek gezien een behoorlijke marathon, dus lijkt het logisch dat je tussendoor moet eten. Echter hebben veel vrouwen tussen het puffen door en door de intensiteit van de bevalling helemaal geen zin om aan eten te denken. Dat is helemaal begrijpelijk, en gelukkig is eten ook niet verplicht tijdens de bevalling. Het is echter wel aan te raden als je voelt dat je lichaam een snack nodig heeft. Je lichaam levert immers een enorme prestatie, en daar is energie voor nodig.

  Energievoorraad tijdens de bevalling

  Beginnen je weeën middenin de nacht? Dan is het goed mogelijk dat je al langere tijd niks hebt gegeten, waardoor je makkelijker een tekort aan energie kunt krijgen. Ook al is eten dan het laatste waar je zin in hebt, toch is het belangrijk je energievoorraad een beetje aan te vullen door toch iets te eten voordat de weeën écht intens worden. Met een tekort aan energie loop je namelijk het risico dat de weeën afnemen.

  Luister naar je lichaam

  Geen behoefte om te eten

  Tijdens het puffen hebben veel vrouwen geen zin om te eten. Dat is helemaal oké, zeker als je je daarbij ook misselijk voelt. Het is dan beter om niets te eten, ook om te voorkomen dat het eten weer omhoog komt tijdens de weeën: daar zit je niet op te wachten. Gelukkig staat de spijsvertering op een laag pitje tijdens de bevalling, en dus blijft je eten langer in je maag zitten waardoor je minder snel echte honger zult krijgen.

  Wel behoefte om te eten

  Eten tijdens de bevalling is dus niet verplicht, maar als je wel behoefte hebt om te eten, is het verstandig toch iets kleins te eten. Het liefste iets makkelijk verteerbaars zoals een schaaltje yoghurt, wat fruit, een cracker met jam, en kom soep of een sneetje brood met honing. Vooral met een bevalling die lang duurt, kan je lichaam die extra energie goed gebruiken als je voelt dat je daar behoefte aan hebt. Probeer wel altijd makkelijk verteerbare kleine porties te eten, want zware maaltijden en vette snacks kan je lichaam op dat moment niet makkelijk verteren.

  Drinken tijdens de bevalling

  Van al dat puffen kan je mond behoorlijk droog worden, waardoor veel vrouwen graag wat drinken tijdens de bevalling. Dat kan gelukkig gewoon. Drinken met een rietje kan dan handig zijn, zodat je in je bevallingshouding kunt blijven. Het liefste drink je water, of iets anders dat goed hydrateert, zoals thee of water met een smaakje of wat honing.

  Alles weten over de bevalling? Dat kan met onze bevalcursus, deel van het online cursuspakket van 12 cursussen, vergoed door de meeste zorgverzekeraars!

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard