Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

Blijf op de hoogte!

Ontvang nieuws speciaal voor jou!

ZwangerZwangerschapskalenderWeek 15

Selecteer je zwangerschapsweek

week-15

Week 15

Week 15

ZP® - Zwangerschap & Babykalender

, 8 July 2016 08:28Laatste update op: 1 July 2021 06:16

Er hebben zich kleine donshaartjes (lanugo) over het hele lichaam van de baby gevormd die talg aanmaken. Dat talg zal de baby beschermen tegen het vruchtwater. Af en toe neemt de baby een slokje van het vruchtwater. Wanneer het maagje vol zit met vruchtwater kan de baby de hik krijgen. De placenta zorgt voor verversing van het vruchtwater.

Vanwege de situatie rondom het coronavirus is het mogelijk dat bepaalde informatie op deze pagina (tijdelijk) niet correct is.

Je baby in week 15 van je zwangerschap

In week 15 is je baby...

week-image

11 cm

90 gram

..zo groot als een appel

Jij in weekNr 15 van je zwangerschap

In weekNr 15 ben jij...

week-image
  • 15 weken zwanger
  • in je vierde maand
  • in het tweede trimester

Dit gebeurt er met je baby als je 15 weken zwanger bent

Groeien is het sleutelwoord voor de komende periode. Alles is aangelegd en nu moet de baby dus alleen nog groeien en zijn functies verbeteren. De botten worden steeds sterker. De ogen zitten nu aan de voorkant van het gezichtje, en de botten in de armen en benen worden nu ook gevormd.

Tot nu toe was het vooral kraakbeen maar langzaam maar zeker wordt het steeds meer echt been. Let dus goed op je calciuminname, want je baby heeft veel calcium nodig om sterke botten te krijgen. Het gehoor begint zich nu ook te ontwikkelen. Je baby kan jouw hartslag en darmgerommel horen.

Dit gebeurt er met jou als je 15 weken zwanger bent

Je lichaam maakt zich al vroeg in de zwangerschap klaar om borstvoeding te geven. Hierdoor heb je in het begin misschien last van gevoelige borsten, al zijn ze op dit moment waarschijnlijk al een stuk minder gevoelig dan eerder in de zwangerschap. Je borsten zijn doorgaans ook gegroeid en dan kan een zwangerschapsbeha goede ondersteuning bieden. Ze zijn gemakkelijk te verstellen zodat ze ook kunnen blijven 'meegroeien'.

Sommige vrouwen merken dat er soms wat druppeltjes gele melk lekt uit hun borsten. Dit is normaal en kan geen kwaad. Het kan na een tijdje weer stoppen of tot aan de bevalling duren. Om het je baby na de bevalling zo gemakkelijk mogelijk te maken, kunnen je tepels wat groter en donkerder van kleur worden. Omdat je baby vooral licht en donker kan zien, kan hij of zij je tepels zo beter herkennen. Misschien twijfel je nog om borst- of kunstvoeding te geven, maar als je de kans krijgt om borstvoeding te geven, dan is dat zeker aan te raden!

Om de placenta en je baarmoeder van voldoende bloed te voorzien, wordt er door je lichaam extra bloed gemaakt. Hier is veel bloedplasma voor nodig en dit kan ervoor zorgen dat je ijzergehalte daalt. De verloskundige meet daarom tussen 27 en 30 weken nogmaals je ijzergehalte.

To do in week 15

Zwangerschapscursussen doen

Wanneer de bevalling eenmaal is begonnen, zal de verloskundige niet continue aanwezig zijn. Door tijdens de cursus Samen Bevallen alle verschillende fases van het geboorteproces te bespreken, weten jullie wat je te wachten staat. Dat geeft enorm veel rust. Het volgen van het de cursus Samen Bevallen is perfect voor koppels die de bevalling graag bewust samen de bevalling mee willen maken. Er is zo veel dat de partner kan doen voor een zwangere of bevallende vrouw!

Zwangerschapsyoga richt zich voornamelijk op ontspannen. Goed kunnen ontspannen is belangrijk tijdens de zwangerschap, maar zeker tijdens de bevalling. Met behulp van ademhalingstechnieken en ontspanningsoefeningen leer je hoe je kunt omgaan met pijn, te luisteren naar je lichaam en te vertrouwen op je lichaam. Hiernaast is zwangerschapspilates een fijne manier om tijdens je zwangerschap flexibel en in beweging te blijven.

Zwangerenportaal.nl biedt je nu 10 verschillende online zwangerschaps-, beval- en babycursussen, die waarschijnlijk worden vergoed door je zorgverzekering. Geheel gratis voor jou dus!

Kraamzorg regelen

Als je dit nog niet gedaan hebt, is het nu echt de hoogste tijd om je aan te melden voor kraamzorg. We adviseren je om dit zeker voor de 16e week te doen. Hier lees je wat een kraamverzorgende allemaal doet.. Ook kinderopvang moet je nu toch echt bijna geregeld hebben.

Je hebt maar een beperkt aantal uur recht op kraamzorg. Een alternatief voor extra kraamzorg kan ook een huishoudelijke hulp zijn. Voor de huishoudelijke taken zodat de kraamverzorgster de kostbare uren kraamhulp echt aan jou en de baby kan besteden. Lees daar hier meer over.

20 weken-echo plannen

Binnenkort is het zover: de 20 weken-echo. Voor veel zwangeren en hun partner een spannend moment. Je krijgt hierbij immers te horen of alles in orde is met je kindje, en voor de meeste koppels is dit ook het moment waarop het geslacht van de baby bekend wordt.

Vitamines en gezonde voeding nemen

Als je zwanger bent heb je extra calcium nodig voor de botopbouw van je baby. Om voldoende calcium beschikbaar te hebben is ook vitamine Dnodig. Kom je weinig met zonlicht in aanraking, bijvoorbeeld omdat je weinig buiten komt of kleding draagt die je gezicht en handen bedekken, of als je een donkere huidskleur hebt, dan adviseren wij om 10 microgram vitamine D per dag te slikken. Naast vitaminesupplementen is het natuurlijk ook aan te raden gezond te blijven eten.

Zwangerschapskwaaltjes?

Begin je last te krijgen, of heb je al last van zwangerschapkwaaltjes? Dan kun je daar verschillende dingen tegen doen. Chiropractie kan je helpen veel verschillende klachten te verhelpen tijdens de zwangerschap, zowel nu als later in de zwangerschap. Heb je erg veel last van je gewrichten en heb je vaak pijn op meerdere plekken in het lichaam? Dan kan osteopathie je helpen.

Wist je dat? Wist je dat je vanaf deze week je baby kunt voelen bewegen? Die voelt een beetje als ‘’bubbeltjes’’ in je buik, zoals veel vrouwen dat omschrijven. Als je nog niks voelt, geen paniek!

  • Magazine

  • Mijn week

  • Zoeken

  • Dashboard