Selecteer je zwangerschapsweek

Week 15
Er hebben zich kleine donshaartjes (lanugo) over het hele lichaam van de baby gevormd die talg aanmaken. Dat talg zal de baby beschermen tegen het vruchtwater. Af en toe neemt de baby een slokje van het vruchtwater. Wanneer het maagje vol zit met vruchtwater kan de baby de hik krijgen. De placenta zorgt voor verversing van het vruchtwater.
Je baby in week 15 van je zwangerschap
In week 15 is je baby...

11 cm
90 gram
..zo groot als een appel
Jij in weekNr 15 van je zwangerschap
In weekNr 15 ben jij...

- 15 weken zwanger
- in je vierde maand
- in het tweede trimester
Cursusportaal
Alles weten over de zwangerschap, je bevalling en je baby? Dat kan met ons online cursuspakket van 12 cursussen, vergoed door de meeste zorgverzekeraars!'
Ja, ik wil toegangDit gebeurt er met je baby als je 15 weken zwanger bent
Groeien is het sleutelwoord voor de komende periode. Alles is aangelegd en nu moet de baby dus alleen nog groeien en zijn functies verbeteren. De botten worden steeds sterker. De ogen zitten nu aan de voorkant van het gezichtje, en de botten in de armen en benen worden nu ook gevormd.
Tot nu toe was het vooral kraakbeen maar langzaam maar zeker wordt het steeds meer echt been. Let dus goed op je calciuminname, want je baby heeft veel calcium nodig om sterke botten te krijgen. Het gehoor begint zich nu ook te ontwikkelen. Je baby kan jouw hartslag en darmgerommel horen.
Lees ook:
Baby met punthoofd na de bevalling, hoe kan dat?Dit gebeurt er met jou als je 15 weken zwanger bent
Je lichaam maakt zich al vroeg in de zwangerschap klaar om borstvoeding te geven. Hierdoor heb je in het begin misschien last van gevoelige borsten, al zijn ze op dit moment waarschijnlijk al een stuk minder gevoelig dan eerder in de zwangerschap. Je borsten zijn doorgaans ook gegroeid en dan kan een zwangerschapsbeha goede ondersteuning bieden. Ze zijn gemakkelijk te verstellen zodat ze ook kunnen blijven 'meegroeien'.
Sommige vrouwen merken dat er soms wat druppeltjes gele melk lekt uit hun borsten. Dit is colostrum en kan geen kwaad. Het kan na een tijdje weer stoppen of tot aan de bevalling duren. Om het je baby na de bevalling zo gemakkelijk mogelijk te maken, kunnen je tepels wat groter en donkerder van kleur worden. Omdat je baby vooral licht en donker kan zien, kan hij of zij je tepels zo beter herkennen. Misschien twijfel je nog om borst- of kunstvoeding te geven, maar als je de kans krijgt om borstvoeding te geven, dan is dat zeker aan te raden!
Welk hormoon maakt de productie van moedermelk en het geven van borstvoeding mogelijk?
- Oestrogeen
- Oxytocine en prolactine
- Progestoron
Om de placenta en je baarmoeder van voldoende bloed te voorzien, wordt er door je lichaam extra bloed gemaakt. Hier is veel bloedplasma voor nodig en dit kan ervoor zorgen dat je ijzergehalte daalt. De verloskundige meet daarom tussen 27 en 30 weken nogmaals je ijzergehalte.
Lees ook:
Tattoo zetten tijdens de zwangerschap, mag dat?To do in week 15
Zwangerschapscursussen doen
Wanneer de bevalling eenmaal is begonnen, zal de verloskundige niet continue aanwezig zijn. Door tijdens de cursus Samen Bevallen alle verschillende fases van het geboorteproces te bespreken, weten jullie wat je te wachten staat. Dat geeft enorm veel rust. Het volgen van het de cursus Samen Bevallen is perfect voor koppels die de bevalling graag bewust samen de bevalling mee willen maken. Er is zo veel dat de partner kan doen voor een zwangere of bevallende vrouw!
Zwangerschapsyoga richt zich voornamelijk op ontspannen. Goed kunnen ontspannen is belangrijk tijdens de zwangerschap, maar zeker tijdens de bevalling. Met behulp van ademhalingstechnieken en ontspanningsoefeningen leer je hoe je kunt omgaan met pijn, te luisteren naar je lichaam en te vertrouwen op je lichaam. Hiernaast is zwangerschapspilates een fijne manier om tijdens je zwangerschap flexibel en in beweging te blijven.
Cursusportaal
Alles weten over de zwangerschap, je bevalling en je baby? Dat kan met ons online cursuspakket van 12 cursussen, vergoed door de meeste zorgverzekeraars!'
Ja, ik wil toegangLees ook:
Navelstrengbloed doneren, hoe en waarom?Kraamzorg regelen
Als je dit nog niet gedaan hebt, is het nu echt de hoogste tijd om je aan te melden voor kraamzorg. We adviseren je om dit zeker voor de 16e week te doen. Hier lees je wat een kraamverzorgende allemaal doet.. Ook kinderopvang moet je nu toch echt bijna geregeld hebben.
Je hebt maar een beperkt aantal uur recht op kraamzorg. Een alternatief voor extra kraamzorg kan ook een huishoudelijke hulp zijn. Voor de huishoudelijke taken zodat de kraamverzorgster de kostbare uren kraamhulp echt aan jou en de baby kan besteden. Lees daar hier meer over.
20 weken-echo plannen
Binnenkort is het zover: de 20 weken-echo. Voor veel zwangeren en hun partner een spannend moment. Je krijgt hierbij immers te horen of alles in orde is met je kindje, en voor de meeste koppels is dit ook het moment waarop het geslacht van de baby bekend wordt.
Lees ook:
De doulaVitamines en gezonde voeding nemen
Als je zwanger bent heb je extra calcium nodig voor de botopbouw van je baby. Om voldoende calcium beschikbaar te hebben is ookvitamine Dnodig. Kom je weinig met zonlicht in aanraking, bijvoorbeeld omdat je weinig buiten komt of kleding draagt die je gezicht en handen bedekken, of als je een donkere huidskleur hebt, dan adviseren wij om 10 microgram vitamine D per dag te slikken. Naast vitaminesupplementen is het natuurlijk ook aan te raden gezond te blijven eten.
Zwangerschapskwaaltjes?
Begin je last te krijgen, of heb je al last van zwangerschapkwaaltjes? Dan kun je daar verschillende dingen tegen doen. Chiropractie kan je helpen veel verschillende klachten te verhelpen tijdens de zwangerschap, zowel nu als later in de zwangerschap. Heb je erg veel last van je gewrichten en heb je vaak pijn op meerdere plekken in het lichaam? Dan kan osteopathie je helpen.
Lees ook:
Thuisbevalling vs. ziekenhuisbevallingWist je dat? Wist je dat je vanaf deze week je baby kunt voelen bewegen? Die voelt een beetje als ‘’bubbeltjes’’ in je buik, zoals veel vrouwen dat omschrijven. Als je nog niks voelt, geen paniek!
Lees ook:
Eten en drinken tijdens de bevalling, mag dat?