img
Kanaal: ZP® - Zwangerschap & Babykalender
Het officiële zwangerenportaal.nl kanaal met geverifieerde informatie van professionals. Wanneer je je abonneert op dit kanaal, ontvang je wekelijks relevante informatie voor jouw week: de weekmail en daaraan gerelateerde artikelen.

Week 30

Je baby is nu net zo groot als.. een komkommer!

De ruimte in je buik wordt voor de baby steeds krapper om te bewegen en te draaien. De baby weegt nu 1300 gram en is 38 centimeter lang. Lees snel verder wat er allemaal gebeurt in week 30 van je zwangerschap.

Vanwege de situatie rondom het coronavirus is het mogelijk dat bepaalde informatie op deze pagina (tijdelijk) niet correct is.

In week 30 is je baby...

  • 38 cm
  • 1300 gram

..zo groot als een komkommer

In week 30 ben jij...

  • 30 weken zwanger
  • in je zevende maand
  • in het derde trimester
?

Dit gebeurt er met je baby als je 30 weken zwanger bent

Voor je baby wordt het steeds krapper in je buik. Misschien ligt hij of zij inmiddels al met het hoofdje naar beneden, maar het kan ook best zijn dat je kind in een stuit ligt. Maak je daarover nog geen zorgen. Je baby heeft nog zeker vijf tot zes weken de tijd om te draaien in de buik. Als de baby niet vanzelf draait, wordt er rond de 35 weken uitleg gegeven over het draaien van je baby. Lees hier meer over de ligging van je baby.

Met het extra vet dat de baby de afgelopen weken heeft gekregen is hij of zij beter in staat zichzelf warm te houden. Je baby kan de jas van donshaartjes dus uit doen. In de komende weken zullen deze haartjes loslaten. Als je baby vroeg geboren wordt, kan het zijn dat hij of zij nog wat van deze haren op zijn schouder of rug heeft. De uitgevallen haartjes komen in het vruchtwater en dus ook in zijn darmen terecht. Zo worden deze ook gelijk getraind.

Je baby maakt een groeispurt qua hoeveelheid hersenweefsel. Hij of zij wordt snel slimmer, terwijl jij nu het idee kan hebben dat je iedere week vergeetachtiger wordt.

Dit gebeurt er met jou als je 30 weken zwanger bent

De baarmoeder kan rond deze tijd een beetje tegen je ribben drukken en dat geeft af en toe een benauwd gevoel. Dit komt doordat je baarmoeder inmiddels ongeveer tot halverwege je navel en borstbeen komt. Blijf goed met je partner communiceren over jullie gevoelens en verwachtingen. In deze fase van de zwangerschap kan je het heel druk hebben met het regelen van verschillende zaken zoals de kinderopvang en de babykamer, je bezoekjes aan de verloskundige voor de controle, etc. Dit kan lastig zijn voor je relatie, omdat er soms minder tijd is voor elkaar. Lees hier een aantal tips om je partner meer te betrekken bij je zwangerschap.

Heb jij overdreven veel zin om het huis opgeruimd ten alle tijden opgeruimd te hebben en alles klaar te hebben voor de komst van jullie kleine? Dan kan het zijn dat je last hebt van nesteldrang. Zoals de naam al doet vermoeden, zorgt nesteldrang ervoor dat je alles in jouw huisje klaar hebt zodat je baby zich kan ‘nestelen’.

To do in week 30

Gastouderopvang of kinderopvang regelen

De tijd gaat snel en als je nog niet achter kinderopvang bent aangegaan, dan wordt het voor de reguliere kinderopvang wellicht al lastig om nog op tijd iets te regelen. Voor gastouderopvang is het nú het moment om in actie te komen en je aan te melden. Hier vind je meer informatie over de opvang van jouw kindje door een gastouder.

Geboorte- of newborn fotoshoot boeken

Nu de bevalling steeds dichterbij komt kun je samen bespreken of je het leuk zou vinden als er een fotograaf aanwezig is bij de bevalling. Dit kan zowel thuis als in het ziekenhuis. De fotograaf maakt tijdens de bevalling foto's en daarna blijft de fotograaf nog een aantal uur om jullie eerste momenten samen vast te leggen. Diegene die foto's maakt kan een vriend(in) of familielid zijn, maar er zijn ook gespecialiseerde geboortefotografen! Hier lees je meer over geboortefotografie.

Ook leuk om vast over na te denken is de mogelijkheid tot een newborn fotoshoot. Een pasgeboren kindje verandert heel snel en die herinnering kun je dankzij een newborn fotoshoot op een mooie manier vastleggen.

Babykleertjes kopen

Waarschijnlijk ben je ook al druk aan het bedenken wat je allemaal nodig hebt als de kleine komt. Rompertjes, sokjes, broekjes en t-shirts horen hier allemaal bij. Koop zeker niet te veel kleertjes! Kindjes groeien in het begin erg snel en je zal het een en ander ook nog wel krijgen van het kraambezoek. Weet je niet welke maat je baby nodig heeft? Hier vind je een handig maattabel. Weet je dat je in de categorie babykleding van het Familie Voordeel Programma veel leuke aanbiedingen kan vinden? Bijvoorbeeld op de merken HEMA, Koeka, Meyco en TerStal!

Failed to render custom element: Button.
Template "elements/Button.html.twig" is not defined.

Controles bij de verloskundige

Bij 30 weken zwangerschap zal de verloskundige bij alle zwangeren nog een keer het ijzergehalte controleren. Sommige zwangeren worden rond 27-30 weken ook getest op rhesus D of c en/of zwangerschapsdiabetes. Als dit nodig is hoor je dat van je verloskundige tijdens de controles. Lees hier meer over het extra bloedonderzoek van Rhesus D of C negatief.

Auteur:
zwangerenportaal.nl
zwangerenportaal.nl heeft tot doel om zwangeren optimaal te informeren over hun eigen zwangerschap.

Bewaren:
Laat van je horen! Was dit waardevol voor jou?

Dagelijks handige info over jouw zwangerschap? Volg ons!