1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Seks na de bevalling: wanneer mag het en wat kun je verwachten?

  Gepubliceerd op: 2-15-2023Bewerkt op: 3-20-2024
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 2-15-2023Bewerkt op: 3-20-2024
  Auteur: Maartje Scheffer
  Na de geboorte van je baby wil je misschien nog niet meteen aan seks denken. Je wilt genieten van je nieuwe rol als ouder en door de emotionele en fysieke uitputting kan seks het laatste zijn waar je aan denkt. Maar wanneer ben fysiek weer klaar voor seks na de bevalling en wat moet je dan in gedachten houden?

  Wanneer seks hebben na bevalling?

  Het is voor iedereen anders wanneer ze klaar zijn om weer seks te hebben na de bevalling. Artsen en verloskundigen adviseren om minimaal zes weken te wachten in verband met het vloeien en de wond die de placenta in de baarmoeder heeft achtergelaten, maar dit betekent niet dat iedereen dan ook daadwerkelijk klaar ervoor is. Het is belangrijk om te wachten tot je zowel lichamelijk als psychisch weer klaar bent voor seks. Veel vrouwen kiezen ervoor om langer te wachten dan de aanbevolen zes weken. Uit een Brits onderzoek blijkt dat 41% van de stellen zes weken na de bevalling weer seks heeft gehad, en dat dit na 6 maanden 94% is.

  Lichamelijke aspecten van seks na bevalling

  Voorafgaand aan seks, moet je gestopt zijn met vloeien. Zolang je nog bloedt, is de kans op infecties groter. Meestal stopt het bloeden na ongeveer drie weken, maar dit kan ook langer duren. Ook moet je vagina zich hebben hersteld van de bevalling. Ben je ingeknipt of uitgescheurd, dan moet de wond goed genezen zijn en eventuele hechtingen moeten verwijderd of opgelost zijn.

  Psychische aspecten van seks na bevalling

  Ondanks dat je lichamelijk weer klaar bent, betekent dit niet automatisch dat je mentaal klaar bent. Sommige vrouwen kunnen niet wachten, maar er zijn ook vrouwen die graag nog even willen wachten. Dit kan om verschillende redenen zijn, zoals angst voor pijn, een lager libido door hormonen, vermoeidheid door gebroken nachten of stress over de baby.

  Orgasme na de bevalling

  Na de bevalling kan een orgasme anders aanvoelen omdat de baarmoeder tijdens het klaarkomen samen trekt en nog gevoelig is. Dit kan pijnlijk of lijken op een wee, maar dit is normaal. Met de tijd zul je steeds minder last ervaren. Als de pijn ondraaglijker is dan het genot van een orgasme, overweeg dan om te stoppen voordat je een orgasme krijgt en bouw het langzaam op. Het kan ook zijn dat je een orgasme intenser voelt dan voorheen, of juist minder intens.

  Seks na een keizersnede

  Na een keizersnede wordt het aanbevolen om minimaal zes weken te wachten met seks. Hoewel de vagina minder stress heeft ondergaan, moet het lichaam nog herstellen van de operatie en het vermoeidheid en pijn van de buikwond kunnen beïnvloeden. Het is ook belangrijk om te wachten met vrijen tot de bloedingen zijn gestopt.

  Tips voor de eerste keer seks na de bevalling

  De eerste keer seks na de bevalling kan spannend zijn. Het lichaam is veranderd en het is onzeker of het pijn zal doen. Hieronder zijn enkele tips om het proces te vergemakkelijken:

  • Gebruik anticonceptie. Zodra je niet langer zwanger bent, ben je weer vruchtbaar, zelfs als je borstvoeding geeft. Het is een mythe dat dit niet het geval is, dus gebruik anticonceptie als je niet zwanger wilt worden.
  • Praat met je partner. Je partner kan waarschijnlijk al weken ongeduldig zijn, terwijl jij misschien angstig bent. Praat vooraf over angsten en verwachtingen, zodat jullie rekening kunnen houden met elkaars gevoelens.
  • Bereid je voor. Als je bang bent voor pijn tijdens de penetratie, ga dan eerst met je eigen vingers naar binnen om te voelen of het pijn doet of niet.
  • Kolven of geef voeding. Als je borstvoeding geeft, kunnen je borsten tijdens opwinding gaan lekken. Als je dit niet fijn vindt, kun je dat voorkomen door je borsten te 'leegmaken' door te kolven of te voeden voordat je vrijt. Het is normaal als er nog steeds iets druppelt: je lichaam is veranderd.
  • Gebruik glijmiddel. Hormonen kunnen ertoe leiden dat de vagina minder vochtig wordt, waardoor vrijen pijnlijker kan zijn. Gebruik daarom tijdelijk glijmiddel om het comfort te verbeteren.
  • Begin rustig en ontspannen. De eerste keer seks na de bevalling is onbekend, dus begin rustig en ontspannen. Door bovenop te zitten, bepaal je het tempo en de diepte van de penetratie en kun je snel stoppen als het pijn doet.
  • Heb je hechtingen? Wacht dan tot die volledig zijn opgelost en genezen
  • Bouw het rustig op en besteed meer tijd aan het voorspel. Het kan langer duren voordat je echt opgewonden raakt, vooral als je borstvoeding geeft

  Deel jouw ervaringen en vind steun in onze communities

  We geloven in de kracht van gemeenschap en het delen van ervaringen. Hier moedigen we je aan om je eigen ervaringen en tips te delen en deel te nemen aan onze actieve community van zwangere vrouwen en ouders. Samen kunnen jullie elkaar ondersteunen en vragen beantwoorden met betrekking tot je postpartum herstel.

  • group-image
   3 maanden geleden

   Herstel na de bevalling

   57 leden

  Een cursus seksualiteit tijdens de zwangerschap volg je via ons online cursuspakket van 12 cursussen vergoed door de meeste zorgverzekeraars!

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard