1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Je vagina na de bevalling, wat kan je verwachten?

  Gepubliceerd op: 12-9-2021Bewerkt op: 3-20-2024
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 12-9-2021Bewerkt op: 3-20-2024
  Auteur: Maartje Scheffer
  Het is nogal een privé onderwerp wat er voor iedereen anders uitziet, maar toch vraag je het je misschien af: hoe zit het met mijn vagina na de bevalling? Voelt het allemaal nog hetzelfde, en ziet het er nog hetzelfde uit na het herstel? Hier lees je wat je ongeveer kunt verwachten.

  Wat je vagina meemaakt tijdens een natuurlijke bevalling

  Je vagina maakt een hele hoop mee tijdens een vaginale bevalling, en levert een fantastische prestatie. De spieren en je huid van je hele bekkenbodem, en die van je vagina rekken tot het uiterste uit om je baby geboren te laten worden. Gelukkig is je lichaam hiervoor gemaakt, dus is het herstel in de meeste gevallen een natuurlijk en vlot proces. Natuurlijk ziet het er wel voor iedere moeder anders uit, afhankelijk van wat je hebt doorstaan tijdens de bevalling.

  Veranderingen in je vagina tijdens herstel

  Tijdens de herstelperiode kan je de volgende veranderingen aan je vagina verwachten:

  1. Pijn aan je vagina

  Haast iedere vrouw heeft een pijnlijke vagina na de bevalling, en dat is niet zo gek. Hoeveel pijn het doet en hoe lang, is voor iedereen verschillend. Het kan wat meer pijn doen na uitscheuren of inknippen. Na ongeveer zes weken is de pijn voor iedereen wel weg, en zijn de wonden goed genezen. Heb je geen scheurtjes overgehouden aan de bevalling? Dan kan je na een week al van het beurse gevoel af zijn.

  1. Opgezwollen vagina

  Door de druk die op je vagina komt te staan tijdens het bevallen, kunnen je schaamlippen wat opzwellen en naar buiten steken. Dat is normaal, en zal niet voor altijd duren. Bij de meeste vrouwen wordt de zwelling na een week al minder, maar het kan vier tot zes weken duren totdat je schaamlippen en vagina weer haar originele formaat terug heeft.

  1. Droge, nauwe vagina

  Je vagina kan behoorlijk droog zijn na de bevalling, en ook erg nauw zijn van binnen. Dat is een reactie van je lichaam, door de daling van het oestrogeen in je lichaam. Hierdoor wordt je vagina wat droog, wat enkele weken na de bevalling kan aanhouden. Als je eisprong en menstruatie weer op gang komt, wordt je vagina weer minder droog.

  1. Bloedverlies en afscheiding

  Na je bevalling heb je tot zes weken vaginaal bloedverlies, ofwel lochia. Dat komt door de wond die de placenta achterlaat je baarmoeder. De lochia begint felrood, soms met stolsels erin. Daarna wordt het steeds wateriger en roodbruin. Daarna gaat het langzaamaan over in afscheiding, die roze, geel of wit van kleur kan zijn: dat is het verlies van wondvocht, wat nog een maand kan aanhouden.

  1. Geurtjes

  Je vagina kan anders ruiken naar normaal: een beetje als tijdens je menstruatie, maar dan nog net wat anders. Het kan sterk ruiken, maar het zou niet moeten stinken. Als je merkt dat het echt stinkt, kan er iets aan de hand zijn, bijvoorbeeld dat er een stukje placenta is achtergebleven in de baarmoeder, of een ontsteking. Neem dan contact op met je verloskundige.

  1. Kleur van je vagina

  Je vagina kan er wat donkerder uitzien na de bevalling, een beetje paarsrood. Dat komt door de grote hoeveelheden bloed die naar je schaamlippen stroom. Meestal gaat dit vanzelf weer terug naar normaal.

  1. Wijde vagina

  Vaak is de vagina wat wijder na de bevalling, en kan het geboortekanaal wat meer open staan. Dit trekt meestal bij, maar het kan ook dat je vagina wat wijder blijft. Meestal is dit verschil niet heel groot, en ook is het heel normaal. Hierdoor kan seks wat anders aanvoelen, en kan je grotere tampons nodig hebben.

  1. Jeuk en irritatie

  Doordat de huid aan het herstellen is, vooral na hechtingen of uitscheuren, kan je wat irritaties en jeuk ervaren. Maar het kan ook door het constant gebruiken van kraamverband komen. Laat je vagina dus regelmatig even luchten

  Vagina na keizersnede

  Met pijn, jeuk, irritaties of zwelling aan je vagina hoef je je geen zorgen te maken na een keizersnede. Wel krijg je te maken met bloedverlies, afscheiding en een anders ruikende vagina. Het herstel duurt ook ongeveer zes weken, wanneer je ook weer seks mag hebben.

  Tip: In de cursus 'Herstellen na de bevalling', deel van ons online cursuspakket leer je wat er in je lichaam gebeurt na de bevalling en hoe je je herstel het beste kunt bevorderen.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard