1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Anticonceptie na je zwangerschap

  Gepubliceerd op: 4-23-2020Bewerkt op: 7-8-2021
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 4-23-2020Bewerkt op: 7-8-2021
  Geschreven door: ZP® - MagazineIn samenwerking met: Titus Health Care
  Als je net zwanger bent is het absoluut niet het eerste waar je over nadenkt, maar na je bevalling en bij het afsluiten van het kraambed door de verloskundigen komt het altijd ter sprake: heb je al nagedacht over anticonceptie?

  Dit artikel is geschreven in samenwerking met Titus Health Care

  Wat doe je met anticonceptie na de zwangerschap?

  Vaak komt deze vraag op een heftig moment: slapeloze nachten, (borst)voeden, misschien nog wel pijnlijke hechtingen en wennen aan een nieuw gezinslid. Toch is het goed om te weten dat je heel snel na de bevalling alweer vruchtbaar bent.

  Informatie verzamelen tijdens je zwangerschap

  Er is heel veel keuze op het gebied van anticonceptie en wat er bij je past kan veranderen na je zwangerschap. Je cyclus kan (on)regelmatiger worden dan daarvoor, of misschien wat korter of juist langer duren. Ook kan de hevigheid van je menstruatie veranderen. Daarnaast kunnen ook je wensen veranderen. Als je borstvoeding gaat geven, heeft dit ook invloed op welke anticonceptie je dan het beste kan gebruiken. Je verloskundige kan hier meer over vertellen.

  Terug naar anticonceptie voor zwangerschap

  Als je heel tevreden was over de anticonceptie die je gebruikte voordat je zwanger werd, kan je natuurlijk teruggaan naar dezelfde anticonceptie. Het is altijd goed om even te bedenken of je in de nieuwe situatie nog dezelfde voordelen eruit zal halen.

  Kortdurende vorm van anticonceptie of langdurige vorm

  Een van de dingen waar je over na kan denken is of je een kortdurende of een langdurende vorm van anticonceptie zou willen. Kortdurend kan bijvoorbeeld een voordeel zijn als je vrij snel weer zwanger wilt worden. Mocht je misschien geen kinderwens meer hebben, dan is een langdurige vorm misschien een betere keuze in deze levensfase.

  Juiste informatie

  Op internet is veel goede, maar ook onjuiste informatie te vinden over anticonceptie. Het is ook heel persoonlijk of je tevreden bent over een bepaalde keuze. Bedenk goed wat er bij jou past op dit moment. Dus als een vriendin misschien niet tevreden is over haar keuze van pil of spiraal hoeft dat niet ook voor jou te gelden. Mocht je vragen hebben over anticonceptie dan kan je deze ook al tijdens je zwangerschap stellen aan je verloskundige.

  Spiraal plaatsen

  Wist je dat veel verloskundigen ook spiralen plaatsen? Mocht je keuze vallen op een spiraal of hormoonimplantaat dan is er een kans dat je eigen verloskundige deze kan plaatsen na je bevalling.

  Dit artikel is geschreven in samenwerking met Titus Health Care

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard