1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Harde tepels tijdens de zwangerschap

  Gepubliceerd op: 11-12-2019Bewerkt op: 10-27-2021
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 11-12-2019Bewerkt op: 10-27-2021
  Geschreven door: ZP® - Magazine
  Het kan een goede indicatie zijn dat je zwanger bent wanneer je gevoelige tepels hebt. Ze kunnen wat zeer gaan doen, worden harder, gaan lekken en van vorm veranderen. Vaak zijn gevoelige, pijnlijke, harde en veranderende tepels de eerste aanwijzing voor vrouwen dat ze zwanger zijn. Meestal volgt de zwangerschapstest vlak hierna! Ben je pas zwanger geraakt, dan kan het zijn dat je tepels harder, groter en donkerder worden, vaak met wat bultjes in het tepelhof. Vaak hebben vrouwen alleen last van pijnlijke tepels in het eerste trimester, maar het kan goed zijn dat je de gehele zwangerschap gevoelige tepels en borsten blijft hebben.

  Waarom veranderen mijn tepels?

  Er is een goede verklaring voor het veranderen van je tepels tijdens de zwangerschap. Tijdens de zwangerschap maakt je lichaam het hormoon hCG aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat je tepelhof groter en donkerder wordt. De bultjes die je wellicht zult zien zijn de klieren van Montgomery, wat een heel normaal verschijnsel is. Deze bultjes produceren een substantie die bescherming biedt voor je tepels tegen uitdroging en ziekteverwekkers. Verderop in de zwangerschap zul je ook zien dat ook je tepels gaan veranderen, bij sommige vrouwen gaan de tepels ook meer uitsteken. Maak je hier geen zorgen over, je baby kan hierdoor bij de geboorte makkelijker de tepel vinden tijdens het voeden.

  Waarom heb ik harde tepels?

  Je tepels kunnen behoorlijk anders gaan aanvoelen tijdens de zwangerschap. Harde tepels hebben is dan ook één van de meest voorkomende zwangerschapskwaaltjes. Niet alleen je tepels kunnen gevoeliger zijn, maar ook je gehele borsten. Ken je dat ongemakkelijke en jeukerige gevoel aan je borsten en tepels wanneer je ongesteld bent? Daar is het gevoel tijdens de zwangerschap mee te vergelijken, maar dan intenser. Jeuk aan je tepels tijdens de zwangerschap is dan ook heel normaal.

  De harde en [pijnlijke borsten](pijnlijke borsten) en tepels worden veroorzaakt door de hormonen oestrogeen en progesteron in het vrouwelijke lichaam. Deze hormonen worden in toenemende mate aangemaakt tijdens de zwangerschap. Daarnaast zijn je melkklieren volop een het groeien en heb je een hogere bloedtoevoer, wat ook bijdraagt aan harde tepels.

  Lekkende tepels

  Als je al wat verder in je zwangerschap bent, zijn lekkende borsten net zo normaal als gevoelige tepels. Je borsten bereiden zich namelijk volop voor op het produceren van genoeg moedermelk voor wanneer je baby wordt geboren.

  Wat kan ik doen tegen gevoelige tepels?

  Er is niet veel te doen aan pijnlijke tepels tijdens de zwangerschap. Misschien heb jij er niet zo veel last van, maar misschien ook wel, want het verschilt erg per persoon. Om de tepelpijn wat te verminderen kun je wel een aantal dingen doen.

  Zo kun je een zachte zwangerschapsbeha dragen en je tepels invetten. Laat het ook vooral aan je partner weten dat je last hebt van gevoelige tepels, zodat hij hier rekening mee kan houden tijdens het vrijen. Als je jeukende tepels hebt, kun je denken aan een anti-jeuk zalf die je kunt kopen bij de apotheek of drogist. Heb je lekkende borsten? Koop dan zoogcompressen die je in je bh kunt dragen. Het kan namelijk erg vervelend zijn om constant door te lekken in je t-shirt!

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard