1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Ontbreken eisprong

  Gepubliceerd op: 11-8-2019Bewerkt op: 3-15-2024
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 11-8-2019Bewerkt op: 3-15-2024
  Geschreven door: ZP® - Magazine
  Door anovulatie, oftwel een ontbrekende eisprong, is zwanger worden moeilijker dan normaal. De maandelijkse cyclus bestaat uit vier fasen: de follikelrijping, de ovulatie, de luteale fase en de menstruatie. Wanneer de ovulatie (eisprong) ontbreekt kan er geen bevruchting plaatsvinden in de luteale fase en ga je menstrueren.

  De eisprong

  Heb je je weleens afgevraagd waarom het de eisprong wordt genoemd? Dit heeft alles te maken met het loskomen van de eicel in de follikel. Een follikel is een blaasje waar een eicel kan worden gerijpt. Wanneer de follikel rijp is, komt er door de hypofyse een grote hoeveelheid LH (luteïniserend hormoon) vrij. Hierdoor groeit de follikel in ongeveer 2 dagen zo snel dat de follikel letterlijk knapt. Hierdoor springt de eicel uit de follikel en wordt deze opgevangen door de eileider. Daarna is eicel onderweg naar de baarmoeder waar de bevruchting kan plaatsvinden.

  Vruchtbare dagen

  Vlak voor, tijdens en vlak na de eisprong ben je het meest vruchtbaar. Je kunt van tevoren al berekenen wanneer je ovulatie plaatsvindt of zou moeten plaatsvinden. Om erachter te komen of je daadwerkelijk ovuleert kun je in eerste instantie een ovulatietest of vruchtbaarheidstest doen. Bij de drogist kun je een ovulatietest halen waarmee je kunt testen of je op dat moment daadwerkelijk vruchtbaar bent. Deze test is meestal ongeveer 2 dagen voor de ovulatie positief. Wanneer het resultaat steeds negatief is, is het verstandig om je huisarts te raadplegen. Wellicht dat er sprake is van een onregelmatige cyclus of het ontbreken van de eisprong.

  Je kunt ook je vruchtbaarheid bepalen met behulp van deze ovulatiethermometer

  Anovulatie: het ontbreken van de eisprong

  Heb je geen of een onregelmatige eisprong? Dan ben je niet de enige. Bij ruim 20-25% van de Nederlandse vrouwen is het ontbreken van de eisprong de oorzaak van verminderde vruchtbaarheid. Het ontbreken van een eisprong wordt ook wel anovulatie genoemd, wat letterlijk de afwezigheid van een ovulatie betekent. Anovulatie kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan er sprake zijn van PCOS (Poly Cystieus Ovarium Syndroom) een vervroegde overgang of (genetische) afwijkingen. Ook kan anovulatie ontstaan na lang pilgebruik. Door middel van amnese en een lichamelijk onderzoek kan worden vastgesteld waardoor de eisprong ontbreekt.

  Behandeling bij ontbreken eisprong

  Dat de eisprong ontbreekt betekent niet per definitie dat je nooit zwanger kunt raken. Er zijn manieren om de eisprong op te wekken en te stimuleren. Bijvoorbeeld door het medicijn Clomid. Onderzoek heeft uitgewezen dat zo’n 80% van de vrouwen door Clomid een eisprong heeft gehad. Daarvan is er ongeveer 50% ook daadwerkelijk zwanger geraakt.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard